Ματαιώνεται η παράσταση «Έρωτες και θρήνοι γυναικών από τις τραγωδίες του Ευριπίδη» που ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τα έσοδα της οποίας θα πήγαιναν στην ενίσχυση του Ιδρύματος «Το Σπίτι του ηθοποιού».

Σε ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του Ιδρύματος Άννα Φόνσου αναφέρει πως η παράσταση ματαιώνεται για «δύο λόγους που προσέβαλαν και υποτίμησαν το έργο του Ιδρύματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρώτος λόγος είναι «η παρεμπόδιση της προετοιμασίας της παράστασης από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με καταχρηστικές πρακτικές: άσκηση ‘’ψυχολογικής βίας” στους συναδέλφους ηθοποιούς, απειλές, διαμαρτυρίες, διαπληκτισμούς, ψευδείς ισχυρισμούς ενάντια στους ανθρώπους της παραγωγής, καθώς τρεις ηθοποιοί αρνήθηκαν να υπογράψουν την σύμβαση έργου, με συνέπεια να επέλθει η λύση της. Παρόλο που αποζημιώθηκαν πλήρως, εκπρόσωποι του ΣΕΗ εισέβαλαν συστηματικά στο χώρο της προετοιμασίας της παράστασης, παρεμποδίζοντας τις πρόβες και ζητώντας αδικαιολόγητα να επαναπροσληφθούν τα συγκεκριμένα άτομα. Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών είναι να καταστεί αδύνατη η ολοκλήρωση της παραγωγής της παράστασης, με ζημιά ανεπανόρθωτη, οικονομική και ηθική».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση ένας δεύτερος σημαντικός λόγος ήταν «η αδυναμία του Ιδρύματος να καταβάλει το ποσό που απαίτησε, τελευταία στιγμή, το Φεστιβάλ Αθηνών, αθετώντας την συμφωνία να παραχωρηθεί ατελώς το θέατρο, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί». Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η δωρεάν παραχώρηση είναι μία πρακτική που είχε υιοθετηθεί και σε προηγούμενες συνεργασίες-παραστάσεις στο Ηρώδειο με το Φεστιβάλ Αθηνών, ως προσφορά για την επίτευξη του σπουδαίου κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού έργου του Ιδρύματος».

«Εκφράζουμε λοιπόν την βαθιά μας λύπη που δεν μας επιτρέπεται, υπό από αυτές τις συνθήκες, να παρουσιάσουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο που προάγει και αναδεικνύει το μέγεθος του πολιτισμού μας. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα μας όλον αυτόν το καιρό για την πραγματοποίηση της παράστασης αλλά και τον κόσμο που ανταποκρίθηκε με αγάπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο μας και δεν θα επιτρέψουμε ουδεμία πρακτική προσβολής» καταλήγει η κ. Φόνσου.

Στην ανακοίνωση της προέδρου του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού» απάντησε με ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Συγκεκριμένα , η διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δηλώνει: «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη ματαίωση της παράστασης “Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών από τις τραγωδίες του Ευριπίδη”. Στηρίξαμε για μια ακόμη φορά την προσπάθεια του ιδρύματος “Το Σπίτι του Ηθοποιού” και επιφυλάξαμε σ’ αυτό την πιο ευνοϊκή μεταχείριση. Η κα Φόνσου γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους ματαιώθηκε η εκδήλωση. Περιμένουμε από την ίδια να αποκαταστήσει την αλήθεια και να άρει τις αιτιάσεις εις βάρος του Φεστιβάλ».

Στη συνέχεια ακολούθησε ανακοίνωση και από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), το οποίο σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «από την πρώτη στιγμή της έναρξης της συγκεκριμένης παραγωγής, το σωματείο μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των συναδέλφων, αντιπαλεύοντας τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που πρότεινε η εργοδοσία, με γνώμονα πάντα το να πραγματοποιηθεί η παράσταση. Η επιχείρηση προχώρησε σε συνδικαλιστικές διώξεις, απειλές και απολύσεις, και το σωματείο μας προχώρησε σε διάλογο με τους συναδέλφους και την εργοδοσία στο έδαφος της υπεράσπισής των εργασιακών σχέσεων, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την πραγματοποίηση της παράστασης ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί στο κοινό μια άρτια θεατρική παράσταση».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΣΕΗ, «κάθε προσπάθεια του σωματείου μας βρήκε τοίχο, βρήκε κι άλλες απειλές κι άλλες απολύσεις, κι άλλη τρομοκρατία, μέχρι και τη ματαίωση της παράστασης, που ουσιαστικά αφήνει «ξεκρέμαστους» 40 και πλέον συντελεστές. Μια κατάσταση που αμαυρώνει το ίδιο το ίδρυμα «Σπίτι του Ηθοποιού», το οποίο δεν μπορεί σαν θεσμός, υπέρμαχος των ηθοποιών, να εμπλέκεται σε τέτοιες πρακτικές που βρίσκουν έδαφος στο αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί ,ιδιαίτερα στα χρόνια στης κρίσης, και που η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες της, διατηρεί και επεκτείνει».

«Το επάγγελμά μας δεν μπορεί να περιφρουρηθεί, παρά μόνο με τη διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μια διεκδίκηση που ήδη έχει ξεκινήσει, ήδη έχει πάρει σάρκα και oστά βρίσκοντας την υποστήριξη του κλάδου, με κινητοποιήσεις, συζητήσεις αλλά και με την πραγματοποίηση κλαδικής απεργίας. Ξεκινά μια ακόμα θεατρική σεζόν και ήδη στο σωματείο φτάνουν δεκάδες καταγγελίες για απλήρωτες πρόβες για κατάπτυστα συμβόλαια, κτλ. Είναι η ώρα να μπει ο κλάδος μπροστά και να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Διεκδικούμε υπογραφή κλαδική συλλογικής σύμβασης τώρα και για τη συγκεκριμένη παραγωγή ολική αποζημίωση όλων των συντελεστών της παράστασης» καταλήγει το ΣΕΗ.

Σημειώνεται πως για την παράσταση συνεργάστηκαν ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, η χορογράφος Έρση Πήττα και οι ηθοποιοί: Άννα Φόνσου, Άντζελα Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη και ομάδα χορού 20 ατόμων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης