H παράσταση «Mute» του Γιώργου Αδαμαντιάδη, σε σκηνοθεσία Στέλιου Πατσιά κάνει πρεμιέρα στις 29 Ιανουαρίου 2018 στο θέατρο Σημείο.

Όλυμπος. 1925. Δύο αδελφοί, αγανακτισμένοι από κάθε μορφή εξουσίας, ανεβαίνουν στο βουνό. Εκεί, αποκομμένοι από τον δυτικό πολιτισμό, επιστρέφουν σε άλλες «πρωτο-ιστορικές» μορφές κοινωνικής ύπαρξης. Αντιμετωπίζουν τους πάντες ως αντιπάλους: πρώτα από όλα το ίδιο το νεοελληνικό κράτος, που για αυτούς έχει χάσει κάθε διάσταση δικαιοσύνης , αφού υπερασπίζεται τους πλούσιους της εποχής που θεωρούνταν απογόνοι των κοτζαμπάσηδων. Η κρατική διαφθορά οδηγεί, όχι μόνο, στη μυθοποίηση των δύο αδελφών ληστών στα μάτια των τοπικών πληθυσμών, αλλά και στη μετατροπή τους σε λογοτεχνικούς ήρωες στα αστικά κέντρα. Από τη μία, εκτελούν φιλανθρωπικό έργο. Χτίζουν εκκλησίες. Συντηρούν χήρες και ορφανά. Από την άλλη, λειτουργούν ως τοπικές μαφίες, ζητώντας αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους και απειλώντας με μαζικές ανθρωποκτονίες καθετί που στέκεται εμπόδιο στον δρόμο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της παράστασης είναι να προσεγγίσουμε αυτήν την τόσο πλούσια πλευρά της Νεοελληνικής Ιστορίας και να διερευνήσουμε πώς αυτό το θησαυροφυλάκιο υλικών έχει καταλήξει να αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους που η σύγχρονη σκέψη την προσεγγίζει στην καλύτερη περίπτωση μόνο βάσει στερεοτύπων. Μέλημα είναι να ανακαλύψουμε πώς μεγέθη και ιστορίες από το παρελθόν, μπορούν να μιλήσουν για σημερινές ευαισθησίες και να καθορίσουν τη σχέση μας με τον πολιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς, μάγκα μου, δεν σκοτώνουμε ανυπεράσπιστους. Κλέφτες είμαστε. Εχθροί μας τριγυρίζουν. Οχιές που πρέπει να τις πατήσουμε. Είναι καθήκον μας να τις λιώσουμε και γρήγορα. Καταραμένοι είμαστε. Όπως κι εσύ. Μας καταράστηκε η κοινωνία. Και το ‘καμε πριν κοιτάξει τα ίδια της τα μούτρα. Μέσα της υπάρχουν ληστές- τοκογλύφοι, ληστές- τσιφλικάδες, ληστές- έμποροι, ληστές- δουλέμποροι που τρέφονται από το αίμα των φτωχών. Αν όλοι αυτοί είναι οι ενάρετοι, τότε ας είμαστε εμείς οι κακούργοι σε μια κοινωνία νεκρών ψυχών. Γράφε τα, λοιπόν, αυτά που κάνουμε. Μετά θα τα στέλνεις στις εφημερίδες να μάθουν εκεί κάτω αυτά τα ενάρετα ερπετά τι θα τους βρίσκει όταν θα πατούν τους δυστυχείς. Γράφε λοιπόν. Ξεκίνα. Τώρα.»

«Mute» του Γιώργου Αδαμαντιάδη

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Στέλιος Πατσιάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Μυρσιώτης
Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Λογοθέτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κόκου
Παραγωγή: Memento Mori
Οργάνωση Παραγωγής: Έλενα Σταματίου
Σχεδιασμός αφίσας: Ιωάννης Οικονομάκης

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιώργος Αδαμαντιάδης, Νικόλας Αλεξίου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Σήφης Μηλιαράκης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χρόνης Barbarian.

Θέατρο Σημείο

Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα (πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο)
σκηνή Σημείο LAB
τηλ. κρατήσεων: 2109229579

Ώρες κρατήσεων: 10.30-13.30 και 17.30- 21.30. Εκτός Τετάρτης.

Έναρξη: 29 Ιανουαρίου 2018

Ημερομηνίες παραστάσεων:

29/01, 30/01, 05/02, 06/02, 12/02, 13/02, 20/02, 26/02

Ημέρες παραστάσεων:

Δευτέρα και Τρίτη

Ώρα παράστασης

21:15

Διάρκεια παράστασης

100 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό εισιτήριο: 10 €

Μειωμένο εισιτήριο (Φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ) : 5 €

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης