Ο Φάουστ επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για λίγες παραστάσεις

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016, 16:33
Ο Φάουστ επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για λίγες παραστάσεις
Η παράσταση που γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία την περσινή σεζόν, ο «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 21 Σεπτεμβρίου για 20 μόνο παραστάσεις.

Πέντε ακριβώς ημέρες πριν την έναρξη των παραστάσεων, ο «Φάουστ» της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τον Νίκο Κουρή και τον Αργύρη Πανταζάρα στους κεντρικούς ρόλους, συνεχίζει σε τροχιά καλλιτεχνικής και εισπρακτικής επιτυχίας στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, καθώς τα εισιτήρια για την πρεμιέρα της 21η Σεπτεμβρίου έχουν ήδη εξαντληθεί.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (1749-1831) έχει τις ρίζες του στο θρύλο του Φάουστ που αποτυπώθηκε σε μπαλάντες, κουκλοθέατρα, ξυλογραφίες και χαρακτικά ήδη από τον 16ο αιώνα. Η μεγάλη διάδοσή του έγινε χάρη σε μια λαϊκή φυλλάδα, που κυκλοφόρησε το 1587 ο τυπογράφος Johan Spiess, με τον τίτλο Ιστορία του Δόκτορα Ιωάννου Φάουστ, θαυματοποιού και τεχνίτη της μαύρης μαγείας όπου συγκεντρώνονται ιστορίες που αναφέρονται στον αστρολόγο και μάγο Γιόχαν Φάουστ ο οποίος πιθανότατα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, γεννήθηκε ίσως μετά τα μέσα του 15ου αιώνα και πέρασε τη ζωή του ως περιπλανώμενος αγύρτης: κέρδιζε τα προς το ζην γράφοντας ωροσκόπια και κάνοντας μαγικά κόλπα ακατανόητα για τους σύγχρονούς του τα οποία έδωσαν τροφή για την δημιουργία θρύλων και δοξασιών γύρω από το πρόσωπό του, ενώ σύμφωνα με κάποιο χρονικό ο ίδιος έκλεισε μια συμφωνία με τον διάβολο. Το βιβλίο επανεκδόθηκε πολλές φορές μέχρι τον 18ο αιώνα.

Κεντρικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής μυθολογίας ο Φάουστ γνώρισε πολλές μεταμορφώσεις. Η πρώτη και πιο γνωστή θεατρική του εκδοχή βρίσκεται στον Δόκτορα Φάουστους του Κρίστοφερ Μάρλοοου, έργο που γράφτηκε από το 1597 ως το 1583, και ανήκε στο σταθερό ρεπερτόριο των αγγλικών θιάσων που περιοδεύουν στη Γερμανία κατά την εποχή του Γκαίτε ο οποίος όμως ήδη γνωρίζει την παλιά μορφή της λαϊκής φυλλάδας καθώς και τη μεταφορά της στο κουκλοθέατρο. Ο Φάουστ αποτέλεσε το έργο ζωής του Γκαίτε που άρχισε να το γράφει το 1773 σε ηλικία 25 περίπου ετών. Ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του έργου το 1806 και καταπιάστηκε με το δεύτερο μέρος του τα χρόνια που ακολούθησαν για να το ολοκληρώσει το 1831, επτά μήνες πριν το θάνατό του. Ο Φάουστ του Γκαίτε έγινε το μεγάλο πρότυπο που παρακίνησε δεκάδες δημιουργούς να αναπλάσουν το μύθο του μέχρι τις μέρες μας σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το γεγονός ότι η σύνθεση του έργου του Γκαίτε εκτείνεται σε μια τόσο μεγάλη διάρκεια έχει ως αποτέλεσμα ότι ο συγγραφέας του ενσωματώνει στο κείμενο του Φάουστ όλους τους προβληματισμούς που τον απασχόλησαν κατά το διάστημα της σύνθεσης του έργου, όλες τις διαφορετικές ιδέες και τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε, παραδίδοντας τελικά ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο το οποίο ό ίδιος χαρακτήρισε ως «τραγωδία». Στο έργο ενσωματώνονται πολλά κωμικά στοιχεία που εναλλάσσονται με τραγικές σκηνές αφού τελικά πρόκειται για ένα κείμενο όπου τόσο ο αναγνώστης όσο και ο θεατής του θα αναγνωρίσουν όλες τις γνωστές μορφές του θεάτρου μέχρι την εποχή του Γκαίτε.

Αν θεωρήσουμε ότι ο μύθος του Φάουστ αντανακλά τη μετάβαση από το μεσαίωνα στην αναγέννηση θα πρέπει να αναλογιστούμε πως το έργο του Γκαίτε αντανακλά την είσοδο στη νεότερη εποχή του θεάτρου. Τα στοιχεία και οι σκηνές που αντλούν τη μορφή τους από την αρχαία τραγωδία και την κωμωδία, το σατυρικό δράμα, και την όπερα, είδη που εναλλάσσονται ακόμη και μέσα σε κάθε πράξη του έργου, προσφέρουν την προπαρασκευή για την είσοδο στο μοντέρνο θέατρο το οποίο θα εξελίσσεται συνεχώς από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο Φάουστ είναι έργο, στοχαστικό, οραματικό, τραγικό, ποιητικό αλλά και σατιρικό, θεμελιακό για τη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία ενώ ταυτόχρονα είναι ο προπομπός και το βαρόμετρο σκηνικών επιτευγμάτων του εικοστού αιώνα και παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για τους δημιουργούς της σκηνής.

Συντελεστές:

Μετάφραση
Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Σκηνοθεσία
Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σύμβουλος δραματουργίας
Πλάτων Μαυρομούστακος

Σκηνικά
Εύα Μανιδάκη

Χορογραφία
Παρίσια Απέργη

Κοστούμια
Βασιλική Σύρμα

Μουσική Σύνθεση
Γιώργος Πούλιος

Φωτισμοί
Ελευθερία Ντεκώ

Ειδικά εφέ/ κατασκευές
Προκόπης Βλασερός

Κομμώσεις
TALKIN’HEADS

Βοηθοί Σκηνοθέτη
Δήμητρα Δερμιτζάκη
Καλλιόπη Παναγιωτίδου

Βοηθός σκηνογράφου
Μυρτώ Μεγαρίτου

Βοηθός φωτιστή
Μενέλαος Ορφανός

Φωτογραφίες
Βάσια Αναγνωστοπούλου
Νίκος Πανταζάρας

Κατασκευή σκηνικού
Κώστας Καΐρης

Κατασκευή κοστουμιών
Γιώτα Νικοδήμου

Σχεδιασμός Μακιγιάζ
Κυριακή Μελίδου

Τρέϊλερ παράστασης
Μιχάλης Κλουκίνας

Σχεδιασμός αφίσας
Ιφιγένεια Βασιλείου

Διεύθυνση παραγωγής
Βιολέττα Γύρα
Όλγα Μαυροειδή

Διανομή:

Φάουστ
Νίκος Κουρής

Μεφιστοφελής
Αργύρης Πανταζάρας

Μαργαρίτα
Αμαλία Νίνου

Μάρθα
Στέλλα Βογιατζάκη

Βάγκνερ
Ερρίκος Μηλιάρης

Σπουδαστής/ Μάγισσα
Αγησίλαος Μικελάτος

Λίζα
Καλλιόπη Παναγιωτίδου

Βάλεντιν
Χρηστός Βασιλόπουλος

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Και Λυκόφως- Γιώργος Λυκιαρδοπουλος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Από 21/09 έως 16/10

Τετάρτη έως Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή 19.00)

Το Σάββατο 15/10 θα πραγματοποιηθεί διπλή παράσταση 17.00 και 21.00

Η παράσταση δεν θα πραγματοποιηθεί στις 08/10.

Τιμές εισιτηρίων:

Διακεκριμένη: 25 ευρώ,

Κανονικό: 18 ευρώ,

Φοιτητικό και άνω των 65: 12 ευρώ.

Άνεργοι και ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 4143310

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016, 16:33