Ο φημισμένος ανεξάρτητος θίασος παραστατικών τεχνών Novoflot με έδρα το Βερολίνο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να παρουσιάσει τα δύο τελευταία μέρη από την ευρηματική, τριετή τριλογία του με τίτλο «Η όπερα #1-#3», σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη Αντώνη Ανισέγκο και μια σειρά ετερόκλητων μουσικών συνόλων, όπως το τολμηρό dissonArt ensemble από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνώς αναγνωρισμένο τζαζ τρίο Johnny La Marama, το Σύνολο Δωματίου της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων – ΑΣΟΝ και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου.

Μια αλληγορική – αθλητική – οπερατική περφόρμανς, το έργο «H όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές» θα παρουσιαστεί στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2022, στις 20.00, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, οι Novoflot θα παρουσιάσουν το καινοτόμο έργο «Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (Σχετικά με το τέλος)» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2022, στις 20.30, μια παραγωγή που ο ρηξικέλευθος γερμανικός θίασος περιγράφει παιγνιωδώς ως την «πρώτη χαμένη όπερα του Μοντεβέρντι».

Ο θίασος παραστατικών τεχνών Novoflot ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2002. Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα θέατρα και φεστιβάλ στο Βερολίνο καθώς και σε όλη τη Γερμανία και διεθνώς· οι πάνω από πενήντα μουσικοθεατρικές του παραγωγές, που ενοποιούν, χωρίς στεγανά, τα είδη της σύγχρονης όπερας, του πειραματικού μουσικού θεάτρου και της πρωτοποριακής εγκατάστασης, έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, λυρικά θέατρα, αίθουσες συναυλιών και εκθεσιακούς χώρους, καθώς και σε κινητές αρχιτεκτονικές κατασκευές, αθλητικά στάδια, πρώην γυμναστήρια και βυθισμένους ναούς, ενσωματώνοντας συστηματικά τον δημόσιο χώρο στις συλλήψεις τους.

Οι Novoflot συνεργάζονται τακτικά με μια εκλεκτή ομάδα διεθνών καλλιτεχνών από διάφορα πεδία, όπως η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, ο σύγχρονος χορός, καθώς και ξεχωριστούς τραγουδιστές, μουσικούς και σύνολα από τις σκηνές της τζαζ και της σύγχρονης μουσικής. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους κάνουν έναν ανοιχτόμυαλο θίασο όπερας, που σχετίζεται με/και απευθύνεται σε ευρύ φάσμα διαφορετικών ακροατηρίων, καθώς προσαρμόζεται σταθερά στον ειδικό τοπικό χαρακτήρα των προορισμών όπου περιοδεύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη τους επίσκεψη επί ελληνικού εδάφους, οι Novoflot θα παρουσιάσουν τα δύο τελευταία μέρη από την τριλογία τους με τίτλο «Η όπερα #1-#3» – εγχείρημα που επανασυνδέεται με τα τρία γνωστά έργα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι (Ορφέας, Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα, Η στέψη της Ποππαίας) και… συμπληρώνει ένα προς ένα τα κομμάτια που λείπουν.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης