Ο Πειραιώτης σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, έπειτα από απόφαση του χθεσινού Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά.

Χαιρετίζοντας τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, «διαβεβαιώνει τους Πειραιώτες, αλλά και όλους τους φίλους του Θεάτρου και του Πολιτισμού ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2014 και η οποία κατέστησε το θέατρο της πόλης μας ανάμεσα στα κορυφαία της χώρας, θα συνεχιστεί με την ίδια διάθεση και την ίδια λογική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά, σχετικά με την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή επισημαίνει ότι ο Λευτέρης Γιοβανίδης «με σπουδές σκηνοθεσίας στις ΗΠΑ και μαθήματα υποκριτικής στο Actors Studio, έχει δώσει εξαίρετα δείγματα της δουλειάς του ως θεατρικός σκηνοθέτης και μεταφραστής με πληθώρα έργων σε πολλά θέατρα της Ελλάδας και ιδίως από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή τα τελευταία χρόνια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης».

Τέλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά Ιωσήφ Βουράκης, υπογραμμίζει ότι «μέσα σε μια ιδιαίτερη πραγματικότητα που αγγίζει όλους μας και τον πολιτισμό ειδικότερα, η σκυτάλη της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης δίνεται στον Πειραιώτη Λευτέρη Γιοβανίδη, με το αίσθημα ότι το θέατρο οφείλει να παραμείνει ένας ενεργός, ανοιχτός και δυναμικός πόλος που κοιτάζει το αύριο με αισιοδοξία».

Βιογραφικό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης αποφοίτησε το 1995 από τη «Δραματική Σχολή Αθηνών» του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου (1997-1999) στο Herbert Berghof Studio και στο Michael Howard Studio, στη Νέα Υόρκη.

Το 1998 παρακολούθησε, ως ακροατής, εξάμηνο κύκλο συνεδριάσεων του Actor’s Studio στη Νέα Υόρκη.

Έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 45 έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Εθνικό, Κρατικό, ΔηΠεΘε Πάτρας – Κοζάνης, Ελληνικός Κόσμος, κ.α.), έχει μεταφράσει 14 θεατρικά έργα και διασκευάσει 8 βιβλία για το θέατρο. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κοζάνης από τον Μάρτιο 2018 έως τον Δεκέμβριο 2019.

Έχει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Θεατρικός Κύκλος», η οποία έχει κάνει την οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής σε μια σειρά από παραστάσεις.

«Δεν είμαι του δόγματος ”χτίζουμε αφού πρώτα γκρεμίσουμε”. Προσωπικά τιμώ το έργο των προκατόχων μου και θεωρώ ότι είναι μια σημαντική βάση πάνω στην οποία θα κτίσουμε έναν ακόμα ”όροφο”, με περισσότερη θέα στον κόσμο», τονίζει σε σημείωμα του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής αναφερόμενος στα νέα του καθήκοντα και μεταξύ άλλων στην επιθυμία του «να συνεχίσει την πορεία του θεάτρου του Πειραιά, ενός θεάτρου πολυπολιτισμικού που παραμένει ανοικτό στην τοπική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα αναζητεί την ταυτότητά του ως θέατρο της Ευρώπης».

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης