Ο Αμερικανός παραγωγός ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος και συγγραφέας, Μάικλ Μουρ, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ αυτό το καλοκαίρι με σόλο παράσταση, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 10.000 δολ. στο «Shakespeare in the Park» ετήσιο θεατρικό φεστιβάλ με σαιξπηρικές παραστάσεις στο Delacorte, το υπαίθριο θέατρο στο Central Park της Νέας Υόρκης.

Το εφετινό «Shakespeare in the Park» έχασε τη χρηματοδότηση από τους χορηγούς λόγω της αμφιλεγόμενης παραγωγής της νέας εκδοχής του«Ιούλιος Καίσαρ»του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διασκευή της περίφημης τραγωδίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα δύο από τους μεγαλύτερους σπόνσορες του θεάτρου, η Delta Airlines και η Bank of America, να αποσύρουν τη χρηματοδότησή τους.

Στο έργο, τον Ιούλιο Καίσαρα υποδύεται ένας ξανθός επιχειρηματίας που μοιάζει στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του μιλάει με σλαβική προφορά, όπως η Μελάνια Τραμπ.

Το σκηνικό της δολοφονίας του έργου επίσης παραπέμπει στην αμερικανική πολιτική σκηνή, στον Καίσαρα επιτίθεται και τον μαχαιρώνει ένα πλήθος γυναικών και μελών μειονοτικών ομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Julius Caesar» παραγωγής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Public Theater συμπεριελήφθη στα έργα που παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ«Shakespeare in the Park» που γιορτάζει τα 400 χρόνια της κληρονομιάς του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ο Μουρ είπε ότι θα δωρίσει τα χρήματα – την προκαταβολή του για την παράσταση «The Terms of My Surrender» (Οι όροι της παράδοσής μου) – στο πρόγραμμα του Public Theatre μετά την αποχώρηση των χορηγών.

Το θεατρικό παρουσιάστηκε από τις 23 Μαΐου έως στις 18 Ιουνίου. Διαδηλωτές διέκοψαν δύο παραστάσεις και συνελήφθησαν όταν εισέβαλαν στη σκηνή. Η αστυνομία επίσης ερευνά απειλές που δέχθηκε η σύζυγος του σκηνοθέτη του έργου, σύμφωνα με το Page Six.

Ο Μάικλ Μουρ σε ανάρτησή του στο Twitter γνωστοποιεί ότι θα κάνει τη δωρεά στο «Shakespeare in the Park» του Public Theatre σε ένδειξη στήριξης του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου.

Στηρίζουμε πλήρως την παραγωγή Julius Caesar. Αναγνωρίζουμε ότι η παράσταση προκάλεσε έντονη συζήτηση, το κοινό, οι χορηγοί και οι υποστηρικτές εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις. Αυτή η συζήτηση είναι ακριβώς ο στόχος της παράστασής μας, αυτή η συζήτηση αποτελεί τη βάση μιας υγιούς δημοκρατίας. Η παραγωγή Julius Caesar δεν υποστηρίζει τη βία, κάνει το αντίθετο: όσοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία με αντιδημοκρατικά μέσα πληρώνουν ένα φοβερό τίμημα και καταστρέφουν ακριβώς αυτό που αγωνίζονται για να σώσουν. Εδώ και πάνω από 400 χρόνια, το έργο του Σαίξπηρ αφηγείται αυτή την ιστορία και είμαστε υπερήφανοι που την αφηγούμαστε ξανά στο Σέντραλ Παρκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του Φεστιβάλ.

Το θεατρικό έργο για την πολιτική και την εξουσία παρουσιάστηκε τελευταία φορά πριν από 17 χρόνια.
Ο ηγέτης της Ρώμης, Ιούλιος Καίσαρ, είναι μια δύναμη που δεν έχει ξαναδεί η πόλη. Λαϊκιστής, ασεβής, φαίνεται να στρέφεται στην απόλυτη εξουσία. Μία μικρή ομάδα πατριωτών, ταγμένη στις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας, πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιταχθεί. Το πολιτικό αριστούργημα του Σαίξπηρ δεν ήταν ποτέ πιο σύγχρονο αναφέρει άρθρο του broadwayworld.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε καλοκαίρι σχηματίζουν ουρές για δωρεάν εισιτήρια για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ. Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τα έργα στο μεγαλύτερο πάρκο του Μανχάταν στη 60ετή ιστορία του Φεστιβάλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης