Ο Τεχνοχώρος Cartel αποχαιρετά την Ιουλία Σταυρίδου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, 14:18
Ο Τεχνοχώρος Cartel αποχαιρετά την Ιουλία Σταυρίδου

Με μεγάλη θλίψη ο Τεχνοχώρος Cartel αποχαιρετά σήμερα την Ιουλία Σταυρίδου, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες σκηνογράφους-ενδυματολόγους και συνεργάτιδα του θεάτρου μας. Μέχρι πριν λίγο καιρό η Ιουλία ήταν μαζί μας στις πρόβες με τις δημιουργικές της συμβουλές, μια σπουδαία εκπρόσωπος του κλάδου της.
Σ΄αυτούς τους παράξενους και δύσκολους καιρούς η απουσία της Ιουλίας θα είναι ακόμα πιο εμφανής.
Δεν θα φύγει ποτέ από την σκέψη μας και την καρδιά μας. Στο καλό φίλη  Ιουλία.

Η ενδυματολόγος και σκηνογράφος Ιουλία Σταυρίδου, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία με προβλήματα καρδιάς, έφυγε εχθές από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών

Η Σταυριδου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες ήταν η σημαντικότερη εκπρόσωπος του τομέα της στην χώρα μας. Από το 1977 ως το 1983 σπούδασε ζωγραφική, σκηνογραφία και ενδυματολογία σε διάφορες σχολές των Παρισίων.

Οι συνεργασίες της ήταν πολλές, από τα «Πέτρινα χρόνια» και άλλες ταινίες του Παντελή Βούλγαρη ως την περσινή «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή και την εφετινή «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη.

Ενδιαμέσως θα βρούμε το όνομά της σε ταινίες όπως το «Λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο «Θεόφιλος» του Λάκη Παπαστάθη, το «Εντουαρτ» της Αγγελικής Αντωνίου και πολλές ακόμη.

Δούλεψε επίσης στο θέατρο και στην τηλεόραση «ντύνοντας» πολλές παραγωγές. Ανάμεσά τους «Καρυωτάκης» του Τ. Ψαρρά, «Κων. Καραμανλής» δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Γ. Μαλούχου και άλλες.
Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις της, οι κάτωθι:

1987 Βραβείο ενδυματολογίας και ενδυματολογίας για την ταινία «Θεόφιλος» του Λ. Παπαστάθη – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

1996 Βραβείο ενδυματολογίας για την ταινία «Ακροπόλ» του Π. Βούλγαρη – Κρατικά βραβεία ποιότητας του ΥΠΠΟ

2006 Βραβείο ενδυματολογίας και σκηνογραφίας για την ταινία «Έντουαρτ» της Α. Αντωνίου. Κρατικά Βραβεία ποιότητας του ΥΠΠΟ

2011 Βραβείο Σκηνογραφίας για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Γ. Οικονομίδη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Από το 2005 δίδασκε Σκηνογραφία- Ενδυματολογία στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, 14:18