Ο βραβευμένος Ρώσος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για κατάχρηση κρατικών κονδυλίων και καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση με αναστολή, μετά από μια μαραθώνια πορεία δικαστικών ερευνών, με τον ίδιο να αρνείται την ενοχή του, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το πρωτοποριακό θέατρο «Γκόγκολ Τσεντρ» του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής από την ίδρυση του το 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος σκηνοθέτης, η δίωξη του οποίου και των συνεργατών του είχε προκαλέσει την αντίδραση εκατοντάδων παραγόντων των Γραμμάτων και των Τεχνών που είχαν ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού να αποσύρει την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον τους, αποχαιρέτισε εχθές τους συνεργάτες του με μια ανάρτηση του στο Instagram, τους οποίους ενημερώνει για τη λήξη του συμβολαίου του γράφοντας τα εξής:

«Το Γκόγκολ -Τσεντρ ως θέατρο και ως ιδέα θα συνεχίσει να ζει. Επειδή το θέατρο και η ελευθερία είναι κάτι πιο σημαντικό και πιο ευρύ, και συνεπώς θα επιβιώσει των κάθε είδους υπαλλήλων και περιστάσεων και μάλιστα θα έλεγα είναι πιο σημαντικό και πιο ευρύ από τους ίδιους τους δημιουργούς του. Προσπαθήστε να ενεργήσετε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το θέατρο να παραμείνει ζωντανό και η ελευθερία να είναι αναγκαία για σας. Δεν χρειάζεται να απελπίζεστε. Στην απελπισία δεν υπάρχει ούτε ζωή, ούτε ελευθερία. Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Σε όλους εύχομαι ειρήνη και αγάπη», έγραψε ο Κιρίλ Σερμεπέρνικοφ.

Στις 3 Φεβρουαρίου το ρωσικό πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει επικαλούμενο δική του πηγή, ότι Διεύθυνση Πολιτισμού της Μόσχας δεν θα παρατείνει το συμβόλαιο του Σερεμπρένικοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Γκόγκολ- Τσεντρ» διορίσθηκε, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού της Μόσχας, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Αλεξέι Αγκρανόβιτς ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 26 Φεβρουαρίου.

Ο Σερεμπρένικοφ είχε παρουσιάσει στο φεστιβάλ των Καννών την ταινία του «Λέτο» (Καλοκαίρι) που είχε ως θέμα τον δημοφιλή ροκ τραγουδιστή επί Σοβιετικής Ένωσης Βίκτορ Τσόι, για την οποία και διακρίθηκε.

Το 2017 ανέβηκε σε δική του σκηνοθεσία η παράσταση του μπαλέτου «Νουρέγιεφ» στο Θέατρο Μπαλσόι, στην οποία δεν μπόρεσε να παραστεί καθώς βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το καλοκαίρι ο ιδρυτής του κινηματογραφικού στούντιο Hype Film και παραγωγός Ιλιά Στιούαρτ είχε ανακοινώσει ότι ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ θα γυρίσει μίνι σειρά για τη ζωή και το έργο του διάσημου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, η οποία επρόκειτο να παρουσιασθεί στην κινηματογραφική αγορά του Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Ιλιά Στιούαρτ είχε ανακοινώσει επίσης ότι ο Σερεμπρένικοφ γυρίζει ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Ολιβιέ Γκεζά «Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε» που έχει ως θέμα τον ναζί εγκληματία που πραγματοποιούσε ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους του Άουσβιτς. Η ταινία είναι συμπαραγωγή διαφόρων χωρών, όπως ήταν και η προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη «Η οικογένεια Πετρόβ έχει γρίπη» που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Αλεξέι Σάλνικοφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης