Το Θέατρο Αλώνι ολοκλήρωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία το βράδυ της Κυριακής το καλοκαιρινό «Φεστιβάλ Θέατρο Αλώνι 2019» με όλα τα καλντερίμια να οδηγούν στο θέατρο αλώνι.

Tο Θέατρο Αλώνι γνωστό πλέον στην περιοχή του Βόλου και του Πηλίου με αντικείμενο τη διοργάνωση θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων, αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη φύση, και οφείλει την επιτυχία του στην αμέριστη υποστήριξη των εθελοντών που, σε συνεργασία με την ιδρυτική ομάδα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του εικαστικού, κ. Γιώργου Τριανταφύλλου, φροντίζουν για την αρμονική διοργάνωση όλου του Φεστιβάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας φιλοξενήσει πολυάριθμες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλού επίπεδου από καταξιωμένους καλλιτέχνες καθώς και χιλιάδες θεατές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Θέατρο Αλώνι χαρακτηρίζεται ως η «Μικρή Επίδαυρος του Πηλίου».

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο με το «Θεατρικό Ηλιοστάσιο» στις 21 Ιουνίου. με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους φίλους προς ενημέρωση του καλοκαιρινού προγράμματος. Έγινε αναπαράσταση αλωνίσματος όπως αυτό πρωτοεμφανίστηκε στους αρχαίους χρόνους, ομιλία για την αρχαία Ελληνική διατροφή από ερευνήτριες της αρχαιοβοτανικής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, καθώς και ομιλία του Αγιοργείτη κ.Άλκη Αγγελίδη (ο οποίος βοηθούσε τον πατέρα του στο Αλώνισμα) .Στο τέλος έπαιξαν μουσικοί με αντίγραφα αρχαίων οργάνων και προσφέρθηκαν εδέσματα με υλικά που χρησιμοποιούσαν και στην αρχαία Ελλάδα μαγειρεμένα από τους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου Νηλείας όπου απόλαυσαν όλοι οι φίλοι του θεάτρου.

Πάντα με στόχο την εκπαίδευση του νου και του σώματος και με πλαίσιο την πλούσια φύση του Πηλίου, το Θέατρο Αλώνι ενέταξε στο φετινό πρόγραμμα δύο παραστάσεις αρχαίου δράματος και οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα δύο συστήματα έρευνας και διδασκαλίας από δύο κορυφαίους και καταξιωμένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανθρώπους του Θεάτρου μας. Της κ. Λυδίας Κονιόρδου και του κ. Σάββα Στρούμπουμε την μέθοδο του κ. Θεόδωρου Τερζόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτα με το 5ο Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος δύο εβδομάδων με εισηγήτρια την κ.Λυδία Κονιόρδου με σπουδαστές δραματικών σχολών και ηθοποιούς όπου εφέτος είχε θέμα τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις στο φυσικό τους περιβάλλον είναι αυτό που κάνει το Σεμινάριο αρχαίου δράματος μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία για τους συμμετέχοντες αλλά και για την κοινωνία της περιοχής.

Η καθημερινή πεζοπορία από τα φυσικά μονοπάτια καθώς και από τα παραδοσιακά καλντερίμια του χωριού Αγίου Γεωργίου Νηλείας Πηλίου, βοηθούν τους συμμετέχοντες σπουδαστές και ηθοποιούς να προσεγγίσουν και να βιώσουν το ιδιαίτερα απαιτητικό είδος του αρχαίου δράματος με όλες τις αισθήσεις. Ολοκληρώθηκε όπως πάντα με την πολυαναμενόμενη πλέον παρουσίαση στις 3 Αυγούστου, με τη συμβολή του θεατρολόγου Βάλτερ Πούχνερ και την παρουσία όπως κάθε χρόνο του πολυπληθούς κοινού γεγονός που καθιστά την βραδυά αυτή ως θεσμό του Θεάτρου.

Στις 5 Αυγούστου ακολούθησε η επόμενη παράσταση από τους συνεργάτες του παγκοσμίου πλέον φήμης θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου.Η εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση της παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με έδρα την Αθήνα και την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία Τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019 και παιζόταν στην Αθήνα κάνοντας μεγάλη αίσθηση στο κοινό.

Το κατάμεστο από κόσμο Αλώνι ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα της παράστασης που έκανε στάση στο Αλώνι από την περιοδεία της σε σημαντικότατα αρχαία θέατρα της Ελλάδας.

Το επόμενο καλλιτεχνικό ραντεβού του κοινού στο Αλώνι ήταν με τους χειμερινούς κολυμβητές που εμφανίστηκαν στις 10 Αυγούστου .Όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, ο Αργύρης Μπακιρτζής με τους συνεργάτες του διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους ανάλογα με το ακροατήριο, τη διάθεσή τους αλλά και επηρεαζόμενοι από την ιδιαίτερη πολιτική και γενικότερα πολιτιστική συγκυρία. Έτσι η συναυλία τους ήταν διαφορετική και δημιουργήθηκε ζωντανά με τη συμμετοχή του κοινού να τραγουδάει βλέποντας τον «Παγασητικό».

Στις 16 και 17 Αυγούστου για 5η χρονιά διοργανώθηκε το διήμερο διεθνές φεστιβάλ πιάνου γνωστό με τον τίτλο «Piano στο Αλώνι», με νέους διεθνώς βραβευμένους σολίστ, που ξεκίνησε με επιτυχία το 2015 με την επιμονή για εκδηλώσεις υψηλού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια του εκπαιδευτικού χαρακτήρα που πιστά υπηρετεί. Διοργανώνεται ειδικά για να δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχους πιανίστες να αναδείξουν και να μοιραστούν την τέχνη και το ταλέντο τους με το κοινό, βιώνοντας την ομορφιά της μουσικής σε αυτό το μαγευτικό θέατρο που φιλοξενεί ιδανικά ερμηνείες έργων των μεγάλων μουσουργών, χάρη στην εξαιρετική ακουστική του. Ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο αναβιώνει και η πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά αυτού του τόπου, του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, όπου στο πέρασμα των αιώνων οι κάτοικοι ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την ευρωπαϊκή μουσική αφού τα περισσότερα αρχοντικά διέθεταν το δικό τους πιάνο.

Έτσι, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ακόμη ένα ρεσιτάλ πιάνου από τέσσερις ερμηνευτές που έχουν κατακτήσει πολυάριθμα πανελλήνια και διεθνή πρώτα βραβεία με διακρίσεις και εμφανίσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Με θέατρο για όλα τα γούστα ήταν η απολαυστική θεατρική παράσταση της 21ης Αυγούστου. Η θεατρική ομάδα Art Vouveu με αναφορές από το αμερικανικό βουβό σινεμά με ηθοποιούς με εξαιρετικά εκπαιδευμένα σώματα έπαιξε μια ιστορία με τίτλο «Τα δεκανίκια ή πως ξέμαθα να περπατώ» .Βασισμένο σε μια ινδική ιστορία με έξι ηθοποιούς που δεν κάνουν ποτέ χρήση λόγου και ένα μουσικό συνοδεύοντας με τις μελωδίες του, μας πήγαν κατευθείαν πίσω στην έβδομη τέχνη των αρχών του 20ού αιώνα. Η παράσταση περιοδεύει εδώ και δύο χρόνια στο εξωτερικό μετά την επιτυχία της στην Αθήνα. Έχουν ερευνήσει το χιούμορ του Τσάρλι Τσάπλιν και δημιούργησαν μια ποιοτική πρόταση λαϊκής αλλά και υψηλού θεατρικού επιπέδου διασκέδασης. Η σκηνοθεσία ήταν της Δανάης Τίκου.

Στις 25 Αυγούστου ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ με την συναυλία “όλα τα καλντερίμια” να οδηγούν στο θέατρο αλώνι. Κάτω από τον έναστρο ουρανό, τα τραγούδια ενός μεγάλου συνθέτη, του Νότη Μαυρουδή, ξετυλίχτηκαν σαν ένα καινούργιο μονοπάτι αναζήτησης, μέσα από δύο κιθάρες και μια φωνή (Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Τοσικιάν, Μαρία Θωίδου).

Μια σύμπραξη δύο πολιτιστικών πρωτοβουλιών, το θέατρο αλώνι και το φεστιβάλ Πάου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την φιλική συμμετοχή του Μουσικού Χωριού.

Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στην συνεργασία του Θεάτρου Αλώνι με το μουσικό χωριό Αγίου Λαυρεντίου, διοργανώθηκε προαιρετική πεζοπορία πριν από την συναυλία από την κεντρική πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου προς το Θέατρο Αλώνι. Πρόκειται για έναν θεσμό που ανταποκρίνονται πολύ θερμά οι πεζοπόροι θεατές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή Ελλήνων αλλά και ξένων σε αυτή την πρωτοβουλία ολοένα και αυξάνεται. Τα δύο όμορφα καλλιτεχνικά χωριά συνδέει παλιά παράδοση πολιτισμού και κοινωνικής επικοινωνίας με ένα από τα σημαντικότερα καλντερίμια του Πηλίου που λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Η συναυλία αποτέλεσε αφορμή -όπως τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου στο καλωσόρισμα του κοινού- για να υποστηριχτεί έμπρακτα το σχέδιο που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε εξέλιξη των παρακάτω φορέων: Τα συνεργαζόμενα μη κερδοσκοπικά σωματεία, το «Θέατρο Αλώνι», το «Μουσικό Χωριό», οι «Φίλοι των καλντεριμιών», το «Ίδρυμα Χατζηνίκου» και το πρόσφατα συνεργαζόμενο «Φεστιβάλ Πάου» του πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιουργούν για το μέλλον τα «καλντερίμια πολιτισμού» μια ιδέα πρόταση που αφορά την ανάπτυξη του άξονα διασύνδεσης των χωριών μέσω των παλιών καλντεριμιών με σκόπό να δημιουργηθούν κατά τόπους σταθμοί πολιτιστικών δράσεων μέσα από περιπατητικές εξορμήσεις. Ευελπιστούν ωστόσο σε αυτά τα σχέδιά τους να έχουν την απαραίτητη αρωγή της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ανθίσουν προς όφελος πάντα της κοινωνίας και του πολιτισμού.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης