Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το «Θεατρικό αναλόγιο 1-Ποίηση» σε σκηνοθετική επιμέλεια της Αλεξάνδρας Μυλωνά, το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 17.30 στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Στην παρουσίαση θα ακουστούν αποσπάσματα ποιημάτων των:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μ. Αναγνωστάκη, Ν. Α. Ασλάνογλου, Τ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Θ. Βαφόπουλο, Χρ. Ζιτσαία, Π. Θασίτη, Ζ. Καρέλλη, Κλ. Κύρου, Ν. Γ. Πεντζίκη, Γ. Ξ. Στογιαννίδη.

Πάντα η Ποίηση

Το τι ακριβώς είναι η Ποίηση έχει ξεπεράσει –αιώνες τώρα– το ερώτημα γιατί απλά η Φιλοσοφία, η Λογοτεχνία ακόμα κι η Αστροφυσική δίνουν υπέροχες αλλά ατελέσφορες στη πλήρη νόηση απαντήσεις. Όλα είναι αποδεκτά, και το «μυστήριο» κατά τον Πλάτωνα κι η «αποθέωση της πραγματικότητας» κατά την Σίτγουελ και «η ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου» κατά τον Εμπειρίκο. Όλα είναι αποδεκτά, αλλά δεν φτάνουν…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αυτή η επαναστατική πολυπλοκότητα του Λόγου της Ποίησης, αυτή η προσωπική –ακτιβιστική σχεδόν– πράξη, είκοσι πέντε αιώνες τώρα ενυπάρχει μέσα μας, μαζί με το πνεύμα και την ύλη μας, για να μας οδηγεί από το «εγώ» στο «εμείς» και να καθορίζει τη πορεία μας ανάμεσα στον έρωτα και την απώλεια, τη Ζωή και τον Θάνατο, το σύνηθες και τη μαγεία του κόσμου μας.

Η Ποίηση στη εξέλιξη των κοινωνιών, στάθηκε πάντα πέρα από τις εξελίξεις, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούσε ως ανώτερο δείγμα πολιτισμικής ταυτότητας της ίδιας της κοινωνικής εξέλιξης.

Ενδεχομένως λειτούργησε και λειτουργεί ως «πολιτική του έσω ανώτερου όντος» που όλοι κρύβουν μέσα τους. Κάποιοι που είναι ποιητές βγάζουν στο φως αυτή την ομορφιά.

Η παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, μας καλεί να αναλογισθούμε και πάλι αν υπερβαίνουμε τα τετριμμένα, αν το νόημα της ύπαρξης μας δικαιώνεται ως νίκη ή ως ήττα, στη μάχη του αμφίβιου ζώου που βγήκε στη στεριά και θέλει να πετάξει.



Πρόγραμμα:

Μέρος πρώτο

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Γεώργιος. Θ. Βαφόπουλος

Εν ονόματι της Ποιήσεως – Το δάπεδο

Ζωή Καρέλλη

Η άνθρωπος- Ψυχή μη λησμονείς την έπαρση

Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης

Σκόρπια φύλλα – Ήλιος γλυκύς

Χρυσάνθη Ζιτσαία

Το κλειδί – Το χρέος

Γιώργος Ξ. Στογιαννίδης

Ο Έρωτας – Καταποντισμός

Τάκης Βαρβιτσιώτης

Το γαλάζιο λιβάδι – Ποίημα 8

Κλείτος Κύρου

Μιλώ – Σ΄ έναν κόσμο συναλλαγών

Πάνος Θασίτης

Μέρες Θεσσαλονίκης – Ο σοβάς

Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου

Σταθμός Λιτοχώρου – Πρατήριο βενζίνης

Διαβάζουν οι ηθοποιοί:

Λίλα Βλαχοπουλου, Μαρία Καραμήτρη, Δημήτρης Καρτόκης, Άγγελος Νεράντζης, Τίμος Παπαδόπουλος.

Μέρος δεύτερο

Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Μανόλης Αναγνωστάκης

Δρόμοι παλιοί – Στο παιδί μου – Το σκάκι – Η απόφαση – Τώρα – Επίλογος

Υποστηρίζουν εκφραστικά οι μαθήτριες και οι μαθητές:

Αναστάσιος Ατματζίδης, Ιωάννα Γκράτζιου, Ανθούλα Δημητριάδου-Δασκαλοπούλου, Χάρις Καραγιάννη, Στυλιανή Κασιμίδου, Άννα Κισσά, Αναστασία Κουρφαλίδου, Παναγιώτης Ραφαήλ Μεσινιώτης, Μαριγκλέντ Μπάλα, Ζωή Μαρία Μπάτζιου, Αγάπη Ουζούνη, Ιωάννα Ραμπότα, Ρακέλα Σότα, Περικλής Σπαθάρας, Στέφανος Τσαβές, Νεφέλη Φαχραβάρ.

Επιλογή ποιημάτων:

Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μυλωνά
Μουσική διδασκαλία-πιάνο: Ειρήνη Γκεγκελασβίλι
Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Διάρκεια: 60΄

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης