Η παράσταση «Ο Αρλεκίνος στα κύματα» και το δρώμενο «Μπλε» των Ιταλών δημιουργών Ενρίκο Μποναβέρα (Enrico Bonavera) και Φραντσέσκο Ορίγκο (Francesco Origo) θα παρουσιαστούν το Σάββατο 13 Ιουλίου στις 22:30 στο λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, στο πλαίσιο του Λυκείου Επιδαύρου.

Ένας θεατρικός θίασος ιστιοπλόων – ραψωδών ακολουθούν αρχαίες εμπορικές θαλάσσιες διαδρομές αντικαθιστώντας το μετάξι και τα μπαχάρια των μεσογειακών εμπόρων με φανταστικές ιστορίες, μύθους και θρύλους. Το ιστιοπλοϊκό δένει στο λιμάνι και ξεφορτώνει τα αγαθά του, που συνέλεξε ή ονειρεύτηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού: ιστορίες παλιές που γίνονται τωρινές και σύγχρονες ιστορίες με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Το πλοίο μετατρέπεται σε έναν μυθικό τόπο και πάγκο ανταλλαγής ταυτόχρονα: ταξιδεύει παλεύοντας με τα κύματα, γλιστρώντας μέσα από το πυκνό ιστό του χρόνου. Το κοινό γίνεται μέρος της παράστασης, που ξετυλίγεται στο σκάφος και στην αποβάθρα, όπου η σούπα των αρχαίων ναυτών μαγειρεύεται και δύο υπηρέτες του Διονύσου σερβίρουν μεθυστικά κύπελλα κρασιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Αρλεκίνος στα κύματα» και το «Μπλε» είναι παραστάσεις φτιαγμένες από υλικά του παραδοσιακού ιταλικού και μεσογειακού θεάτρου που ανήκαν σε όλους, με την ικανότητα να μετατρέψουν ακόμα και ένα ορατό ψέμα σε μαγεία.

Ο Ενρίκο Μποναβέρα, καθηγητής του Λυκείου Επιδαύρου το 2017 και το 2018, έχοντας μαθητεύσει στον Ferruccio Soleri και στο πειραματικό θέατρο του Teatro di Ricerca (E. Barba και J. Grotowski), βρίσκεται στη σκηνή για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Από το 1987 μέχρι το 1990 και κατόπιν από το 2000 μέχρι σήμερα ενσαρκώνει τον Μπριγκέλα και τον Αρλεκίνο στην παράσταση «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» (σκηνοθεσία Τζόρτζιο Στρέλερ) στο Piccolo Teatro του Μιλάνου.

Ο Φραντσέσκο Ορίγκο, καθηγητής του Λυκείου Επιδαύρου το 2018, είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Στάμπιλε της Γένοβας (1979). Ως ηθοποιός έχει εμφανιστεί στην Ιταλία, τη Ρωσία, το Μεξικό (Festiva Cervantino), την Ολλανδία (Holland Festival), το Βέλγιο και τη Γαλλία (Φεστιβάλ της Αβινιόν). Ως σκηνοθέτης έχει περισσότερες από τριάντα παραστάσεις στο ενεργητικό του. Δίδαξε υποκριτική στη σχολή του Θεάτρου Στάμπιλε της Γένοβας επί δέκα χρόνια και έχει παραδώσει ειδικά μαθήματα υποκριτικής για επαγγελματίες ηθοποιούς στην Ιταλία και στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2001 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του πλωτού θεάτρου Teatridimare. Εδώ και 17 χρόνια, οι ηθοποιοί-ναύτες του θιάσου Compagnia çàjka έχουν διανύσει περισσότερα από 25.000 ναυτικά μίλια, περιοδεύοντας σε λιμάνια της Ιταλίας (Σαρδηνία, Τοσκάνη, Λάτιο, Λιγυρία, Καλαβρία), της Γαλλίας (Κορσική) και της Νορβηγίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του δήμου Επιδαύρου, του υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δράσεων και Τουρισμού της Ιταλίας και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το Λύκειο Επιδαύρου είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υλοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ. Πραγματοποιείται σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με την υποστήριξη του δήμου Επιδαύρου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος (με έδρα το Ναύπλιο), του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δράσεων και Τουρισμού της Ιταλίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης