«Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη», του Άλαν Μπέννετ, στο Θέατρο Καλλιρρόης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, 14:11
 «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη», του Άλαν Μπέννετ, στο Θέατρο Καλλιρρόης

Το έργο του Άλαν Μπέννετ «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη» παρουσιάζεται από 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Καλλιρρόης κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για 16 παραστάσεις. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Νανάκης, ο οποίος ερμηνεύει και τον κεντρικό ήρωα.Το «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη» είναι ένας από τους τέσσερις μονολόγους που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Άγγλου δημιουργού (θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου, ηθοποιού) Talking Ηeads. Γράφτηκε και ηχογραφήθηκε για την τηλεόραση του BBC το 1987 και από τότε έχει παιχτεί στο εξωτερικό αρκετές φορές, ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει για τρίτη φορά.  Το έργο

Ο Γκράχαμ, ένας Άγγλος εργένης, πενηντάρης, ζει μια ιδιαίτερη, αλλά ήσυχη και κατά τους τύπους ζωή, προσκολλημένος ακόμη στη μητέρα του. Αυτήν την οικογενειακή γαλήνη έρχεται να διαταράξει μια απρόσμενη συνάντηση της μητέρας με ένα παλιό της φλερτ που αναζωπυρώνεται και φτάνει στα πρόθυρα του γάμου. Οι εξελίξεις αυτές απειλούν τη ζωή και τον εύθραυστο ψυχισμό του Γκράχαμ, ιδιαίτερα μπροστά στην προοπτική να εξαναγκαστεί να μετακομίσει, ώστε να ζήσει εκεί η μητέρα με τον νέο της σύζυγο στο σπίτι του. Για καλή του τύχη, η μοίρα αποφασίζει να τον σώσει, ώστε να συνεχίσει τη φυσιολογική -αν και νοσηρή- ζωή του, υπό τη γλυκιά «τυραννία» της μητέρας του.

Σκηνοθετική Προσέγγιση:

«Το πατατάκι μέσα στη ζάχαρη» είναι ένα κωμικό θρίλερ, με ιδιόμορφο χιούμορ και στοιχεία νουάρ. Κατά την εξέλιξη του μέσω της υποκριτικής και της μουσικής δημιουργούνται ξεχωριστά σκηνικά και εσωτερικά μονοπάτια προσφέροντας στο θεατή μια μη ρεαλιστική απολαυστική παράσταση. Ενώ τεχνικά έχουμε να κάνουμε με έναν μονόλογο, η συγκεκριμένη σκηνοθετική προσέγγιση θέλει τον ηθοποιό να ζωντανεύει όλους τους χαρακτήρες που δρουν κατά τη διάρκεια του έργου χρησιμοποιώντας στοιχεία από σωματικό θέατρο, μίμηση, παντομίμα, αναπνευστικούς δρόμους δεμένα έτσι που το κάθε στοιχείο αλλά και ο συνδυασμός τους να παράγουν συμβολισμούς, δημιουργώντας ιδιαίτερες ατμόσφαιρες.

Επάνω στη σκηνή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, υπάρχουν και δρουν/αλληλεπιδρούν δύο παρουσίες: ένας μουσικός και ένας ηθοποιός που συμβολικά είναι το ίδιο άτομο, με τη μουσική να παίζει ξεχωριστό ρόλο. Η μουσική συνδυάζοντας τζαζ, κλασικά, ατονάλ και αβάν γκαρντ στοιχεία καθοδηγεί τον κεντρικό χαρακτήρα κινησιολογικά από την αρχή μέχρι το τέλος, σχεδόν εμμονικά κουρδισμένα, έτσι που ο θεατής να αντιλαμβάνεται πως αν η μουσική έλειπε, τότε ο Γκράχαμ θα γκρεμίζονταν σαν άψυχη μαριονέτα στο πάτωμα.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Άλαν Μπένετ
Σκηνοθεσία /Φωτισμοί: Βασίλης Νανάκης
Πρωτότυπη μουσική/Μουσικός επί σκηνής: Μικές Σακελλίου
Σκηνικά - Κοστούμια: Χρήστος Καραμέρος
Παραγωγή: QuantumBody - Athens Butoh Dance Group

Ερμηνεύει ο Βασίλης Νανάκης

Σόλο κλαρινέτο Μικές Σακελλίου

Θέατρο Καλλιρρόης, Καλλιρρόης 10, τηλ.6942 097395

Παραστάσεις: Δευτέρα - Τρίτη

25, 26/10, 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 /11, 6, 7, 13, 14/12

Ώρα έναρξης: 21:30                   

Διάρκεια: 1.10'

Τιμή εισιτηρίου: 12 € γενική είσοδος

Προπώληση: Ticketservices.gr

Για την είσοδό τους στο θέατρο και σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, οι θεατές πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης εντός εξαμήνου.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, 14:18