Συγκίνησε η πρεμιέρα της «Γκόλφως» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020, 14:51
Συγκίνησε η πρεμιέρα της «Γκόλφως» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη

Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η πρεμιέρα της παράστασης «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, της πρώτης παραγωγής του ΚΘΒΕ που άνοιξε την αυλαία του καλοκαιριού την Παρασκευή 17 Ιουλίου, στον κατάμεστο, ειδικά διαμορφωμένο, αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών.

Η θρυλική αγάπη του Τάσου και της Γκόλφως συγκίνησε το κοινό, που υποδέχτηκε το αγαπημένο «βουκολικό παραμύθι» με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Μια παράσταση που αποτελεί επιστροφή στην αθωότητα, αναδεικνύοντας, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Χρήστου Παπαδημητρίου και τις εξαιρετικές ερμηνείες των πέντε ηθοποιών, την καθαρότητα και την ποιητικότητα του κειμένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ η προσέλευση, η αναμονή και η λαχτάρα του κόσμου να παρακολουθήσει ξανά παράσταση ήταν συγκινητικές.

Έργο βαθιά ανθρώπινο, η «Γκόλφω» παραμένει πάντα επίκαιρη και διαχρονική.

Μετά το δυναμικό ξεκίνημα στη Μονή Λαζαριστών, θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους (Τετάρτη 5, Πέμπτη 6, Παρασκευή 7 Αυγούστου, στις 21.00), ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Τετάρτη 5, Πέμπτη 6, Παρασκευή 7 Αυγούστου - Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
Τετάρτη 19 Αυγούστου - Γιαννιτσά, Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών
Πέμπτη 27, Παρασκευή 28 Αυγούστου - Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου - Κιλκίς, Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου - Ιωάννινα , Υπαίθριο Θέατρο «Φρόντζου»
Παρασκευή 11, Σάββατο 12 - Μονή Λαζαριστών (Αύλειος χώρος)

Ο Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε την Γκόλφω το 1893. Το έργο έκανε μεγάλη επιτυχία και βρισκόταν σταθερά «στις αποσκευές» των θιάσων που περιόδευαν στην ελληνική επαρχία. Το κείμενο αποτελεί σταθμό στη νεοελληνική δραματουργία και «συναντά» τις εποχές μέσα από τα ανθρώπινα πάθη των ηρώων του.

Η ιστορία ενός έρωτα που «τσαλακώνεται» από συμφέροντα και συμβάσεις αλλά που τελικά καταφέρνει να διασώσει το ιδανικό του, μας επιστρέφει σε μια κοινωνία όπου το συναίσθημα μοιάζει τόσο ανόθευτο, αγνό και ακατέργαστο, που φαντάζει μακρινό και ταυτόχρονα σαγηνευτικό μέσα στην αποξένωση της σύγχρονης εποχής. Τα στοιχεία της Φύσης που εναρμονίζονται με τα συναισθήματα των ηρώων, τα «κρυσταλλωμένα» δάκρυα της Γκόλφως που γεμίζουν με χαλάζι τη σκηνή, οι μελοδραματικές πινελιές που ερεθίζουν τα πάθη, όλα αυτά μαζί, καταφέρνουν κάθε φορά να παρασύρουν το κοινό σε ένα δυνατό ταξίδι - σε μια διαδρομή από τον έρωτα στον θάνατο και πάλι προς τη ζωή.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Σπυρίδων Περεσιάδης
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Παπαδημητρίου
Σκηνικά- Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Μουσική: Άλκης Κανίδης
Στίχοι: Χρήστος Παπαδημητρίου
Κίνηση: Θάνος Φερετζέλης
Φωνητική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου
Φωτιστικός σχεδιασμός: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη, σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Τατιάνα Νικολαΐδου
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Παίζουν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Αστέρω, Ζήσης, Σταυρούλα, Άγγλος περιηγητής, Χορός), Δημήτρης Μορφακίδης (Κίτσος, Θανασούλας, Αγωγιάτης, Χορός), Χρήστος Παπαδημητρίου (Τάσος, Χορός),  Χρύσα Τουμανίδου (Γκόλφω, Χορός), Θάνος Φερετζέλης (Δήμος, Γιάννος,  Άγγλος περιηγητής, Γιαννούλα, Χορός)
Μουσικός επί σκηνής: Μανόλης Σταματιάδης.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020, 14:58