Οι τελευταίες τέσσερις παραστάσεις για το «Υπόγειο» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτι Ζουρνέτ σε σκηνοθεσία Θάνου Περιστέρη, θα πραγματοποιηθούν στις 4/12, 5/12, 11/12 και 12/2, στις 21.30 στον Τεχνοχώρο Cartel.

Η υπόθεση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο «Υπόγειο », μια φαινομενικά τυχαία συνάντηση δύο ανδρών εξαιτίας ενός παρ’ ολίγον δυστυχήματος, εξελίσσεται αρχικά σε μια πολιτισμένη φιλική συζήτηση με θέμα την αγάπη και την αναζήτηση της απόλαυσης.Καταλήγει όμως στην εκ βαθέων εξομολόγηση του ενός, ο οποίος ψάχνει να βρει την εξαφανισμένη γυναίκα του προς τον άλλον, ο οποίος δηλώνει ψυχολόγος. Το «παιχνίδι» του θύτη και του θύματος,είτε διαδραματίζεται μπροστά στον θεατή, είτε περιγράφεται από τα δύο πρόσωπα του έργου (όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του έργου ανάγονται τελικά στο μοντέλο «θύτης-θύμα»), που οδηγεί σε μια κατάδυση στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, σε μια επώδυνη κάθαρση.

Οι αναφορές στα βασανιστήρια απηχούν σαφώς τον πόλεμο του Ιράκ, τον συγγραφέα όμως απασχολεί κυρίως ένας άλλος πόλεμος. Αυτόν που έχει ως αντίπαλο… το τέρας που κρύβεται μέσα στον καθένα μας.

Οι ήρωες του Μπενέτι Ζουρνέτ, από τον Μπασίρ τού Περιγραφή τοπίου, ως την Εκείνη του Πόθου και τον άντρα που ψάχνει τη γυναίκα του στο Υπόγειο, βασανίζουν και βασανίζονται, είναι θύτες και μαζί θύματα ενός αγώνα ανελέητου –είτε αυτός λέγεται έρωτας, είτε εξουσία, είτε πόλεμος- η στάση τους όμως απέναντι στη ζωή, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τις καταστάσεις, είναι πάντα αποτέλεσμα της επιλογής τους. Δεν υπάρχουν εδώ θεοί που χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως «σκεύος εκλογής», δεν υπάρχει μοίρα, άφευκτο πεπρωμένο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει δικαιολογία, ελαφρυντικό, άφεση. Οι ήρωες του Μπενέτ ι Ζουρνέτ φαίνεται κάποιες φορές πως είναι θύματα, ποτέ όμως δεν είναι αθώοι, γι’ αυτό και δεν μπορούν να ελπίζουν στη δικαιοσύνη, μόνο στην κάθαρση. Μια κάθαρση που έρχεται είτε ως αποδοχή της αλήθειας και επώδυνη συμφιλίωση με τον εαυτό τους (Πόθος), είτε ως ψυχικός και σωματικός ακρωτηριασμός (Περιγραφή τοπίου), είτε ως κάθοδος στο αμφίσημο Υπόγειο, συντροφιά με τις Ερινύες τους. Η κόλαση, δεν είναι τελικά οι άλλοι…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Μαρία Χατζηεμμανουήλ)

Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφέας: Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Θάνος Περιστέρης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ερμής Περιστέρης, Χριστίνα Παπαγιάννη
Κίνηση: Αγγέλα Πατσέλη
Κοστούμια: Δημήτρης Ορδουλίδης
Μουσική: Γ. Α
Φωτογραφία: Anny Icon
Video προβολή – trailer : Νίκος Τριανταφύλλου

Παίζουν: Θοδωρής Τσουανάτος, Θάνος Περιστέρης.

Ευχαριστούμε τους μαθητές της Σχολής Τράγκα για τη συμμετοχή τους στην παράσταση: Διονύση Κοκοτάκη, Λευτέρη Αγουρίδα, Στέλιο Κουλετάκη, Πάνο Κολοβό.

Τελευταίες παραστάσεις:

Δευτέρα 4/12
Τρίτη 5/12
Δευτέρα 11/12
Τρίτη 12/12

Διάρκεια παράστασης: 70’ χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων:
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 ευρώ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΜΕΣΩ viva.gr: 8 ευρώ
Ατέλειες, άνεργοι, πολύτεκνοι: 5 ευρώ
Τηλ. Κρατήσεων : 693 9898258

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους κάτω των 15 ετών.

Cartel – Τεχνοχώρος:Αγίας Άννης και Μικέλη 4, Αιγάλεω 122 41
Πρόσβαση στο χώρο του θεάτρου: μετρό Ελαιώνας & 6 λεπτά περπάτημα ή ελεύθερο κ άνετο πάρκινγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης