Η 25η Νοεμβρίου τιμάται σε όλο τον κόσμο ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας, προτάσσοντας την ανάγκη για ισότητα, για δικαιοσύνη, για εξάλειψη των διακρίσεων και ανισοτήτων που γίνονται λόγω φύλου. Οι «Μάγισσες», η εν εξελίξει παράσταση που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, ερευνούν τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση. Ακροβατώντας ανάμεσα στη σκηνική σύνθεση και τη λυρική περφόρμανς, οι «Μάγισσες – Μέρος 3ο: Επιδόρπιο», παρουσιάζονται στο Πλύφα (πρώην Πλεκτήρια-Υφαντήρια Αθηνών), στην οδό Κορυτσάς 39, για τέσσερις ακόμα παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως και τις 6 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο έργο της Νατάσας Σίδερη (Α’ βραβείο στον διαγωνισμό θεατρικής γραφής MYTHOS?! του ΚΘΒΕ σε συνεργασία με το Θέατρο του Regensburg, βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου περιοδικού «Ο Αναγνώστης»), που γράφτηκε με αφορμή τα γεγονότα βίας κατά των γυναικών, με υλικό από ιστορικές καταγραφές έμφυλης βίας στην Ευρώπη. Από τους διωγμούς των μαγισσών και την εκμετάλλευση των φτωχότερων γυναικών, αλλά και με στοιχεία την ελληνική προφορική παράδοση (το δεύτερο μέρος της παράστασης συνομιλεί με την παραλογή «Του Γεφυριού της Άρτας» και την απαραίτητη γυναικεία θυσία), καθώς και την σύγχρονη παράδοξη «ελληνικότητα», το έργο αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των γυναικείων ζητημάτων, που υπάρχουν ήδη σε αφηγήσεις του παρελθόντος, αλλά παραμένουν ολοζώντανα ως αιτήματα μέχρι σήμερα.

Στη νέα μορφή της παράστασης, στο κείμενο έχουν ενσωματωθεί αποσπάσματα από τη Μαιευτική του Ιπποκράτη, με περιγραφές σοκαριστικών βασανιστικών θεραπειών που προτείνει ο «πατέρας της ιατρικής», προκειμένου το γυναικείο σώμα να λειτουργεί ως όργανο αναπαραγωγής. Το έργο σκηνοθετεί ο Θανάσης Δόβρης και ερμηνεύει η περφόρμερΝικόλ Δημητρακοπούλου, με τη συμμετοχή τουΣτέλιου Χατζηγεωργίου.Η παράσταση παίζεται υπό τους ήχους της μεσαιωνικής βιέλας (medievalfiddle, γαλλ. vielle), ενός σπάνιου έγχορδου, τοξωτού μουσικού οργάνου, πρόγονο του σημερινού βιολιού, από την Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, η οποία επίσης τραγουδά σε μη ομιλούμενες πλέον γλώσσες όπως τα οξιτανικά, τα γαλικιανά και τα σεφαρδίτικα τραγούδια.

Επίσης, η παράσταση παρουσιάζεται σε έναν ιδιαίτερο, όχι αμιγώς θεατρικό χώρο, συνεπή με τον sites pecific χαρακτήρα της. Είναι η πρώτη φορά που οι «Μάγισσες» βρίσκονται  σε κλειστό περιβάλλον, αξιοποιώντας τους εσωτερικούς, αλλά και τους εξωτερικούς χώρους του Πλύφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της UNESCO για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, «Orange the World».

Ταυτότητα της παράστασης:

Μάγισσες- Μέρος 3ο: Επιδόρπιο
Πλύφα (Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο),Κορυτσάς 39, Βοτανικός
Από 14 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, για 8 παραστάσεις

Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης
Πρωτότυπα κείμενα, επιλογή κειμένων : ΝατάσαΣίδερη
Ερμηνεία: Νικόλ Δημητρακοπούλου

Συμμετέχει ο Στέλιος Χατζηγεωργίου.
Μεσαιωνική βιέλα – Φωνή: Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη
Φωτογραφίες : Χάρης Γερμανίδης
Βοηθός παραγωγής: Αλεξάνδρα Παππά
Παραγωγή : Ομάδα FailBetter  

Διάρκεια: 50 λεπτά
Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 12€
Φοιτητικό, νέοι έως 18 ετών, ΑμεΑ, άνεργοι: 10€
Ατέλεια: 5€ (μόνο στο ταμείο του θεάτρου)
Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/magisses-meros-3o-epidorpio/

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης