Μια πειραματική θεατρική παράσταση, με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που προσφέρουν νέες εμπειρίες στους θεατές, θα παρουσιάσει η ομάδα NLP Theatre του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά». Συγκεκριμένα, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στο θέατρο Αργώ, η παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας μεταφέρεται στο μέλλον» αποτελεί μεταφορά σκηνών του «Μικρού Πρίγκιπα» με χρήση επαυξημένου τρισδιάστατου (3D) σκηνικού.

Το «NLP Theatre – Καινοτόμες Εφαρμογές Συστημάτων Επεξεργασίας Φυσικού Λόγου και Ψηφιακών Μέσων στο Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες» αξιοποιεί τεχνολογίες αναγνώρισης ομιλίας για να ενισχύσει τη θεατρική εμπειρία και να προσφέρει επιπλέον δυνατότητες προσβασιμότητας σε μια θεατρική παράσταση. Στην παράσταση χρησιμοποιούνται μέθοδοι τεχνητής νοημοσύνης για τον αυτόματο συγχρονισμό ροών φωτισμού, εικονικών χαρακτήρων, υπέρτιτλων, μεταγλώττισης, ακουστικής περιγραφής και ελληνικής νοηματικής γλώσσας με το θεατρικό δρώμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφαρμογή του NLP Theatre στοχεύει στον αυτόματο συντονισμό όλων αυτών των ροών, ενώ επιτρέπει παράλληλα την ανθρώπινη παρέμβαση για άμεση προσαρμογή σε περίπτωση αστοχιών. Ουσιαστικά, το NLP Theatre προτείνει ένα θέατρο του μέλλοντος που θα «ακούει» τους ηθοποιούς και θα ρυθμίζει τα πάντα αυτόματα, αλλά ταυτόχρονα θα επιτρέπει διορθωτικές παρεμβάσεις από ένα άτομο.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Η παράσταση είναι κλειστή για το ευρύ κοινό, με προσκεκλημένους θεατές από ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, που θα κληθούν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο αξιολόγησης. Οι ενδιαφερόμενοι για την παράσταση μπορούν να στείλουν το αίτημά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: media@athenarc.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης