Το 2016, έξι ηθοποιοί απόφοιτοι του Θεάτρου Τέχνης, συμμετείχαν στην παράσταση «Άσμα Ασμάτων – Μία νύχτα κάτω από τ’ άστρα» σε σκηνοθεσία Ό́λιας Λαζαρίδου και μεταγραφή Γιώργου Σεφέρη.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, επιστρέφουν στο σπουδαίο αυτό κείμενο μέσα από μια ανοιχτή κουβέντα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια συζήτηση πάνω σε ένα κείμενο που υμνεί το πάθος και τα δυνατά ερωτικά συναισθήματα «που αγγίζουν ακέρια την ανθρώπινη ψυχή», όπως αναφέρει και ο Σεφέρης στον πρόλογο του, αλλά και που ταυτόχρονα παραμένει ένα θρησκευτικό κείμενο αφού ουσιαστικά υμνεί τη βαθιά σχέση του ανθρώπου με τον Θεό.

Παράλληλα με τη βιντεοσκοπημένη συζήτηση, οι έξι νέοι ηθοποιοί (Λήδα Κουτσοδασκάλου, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Νόρα Πάντου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Βαγγέλης Αμπατζής και Ευθύμης Χαλκίδης) διαβάζουν αποκλειστικά για «Το Αναγνωστικό της Γαλιλαίας» το «Άσμα Ασμάτων» σε μεταγραφή του Γιώργου Σεφέρη από τις εκδόσεις Ίκαρος. Η συζήτηση θα αναρτηθεί στις 15 Ιανουαρίου στο «Αναγνωστικό της Γαλιλαίας».

Λίγα λόγια για το «Αναγνωστικό της Γαλιλαίας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Αναγνωστικό της Γαλιλαίας» δημιουργήθηκε με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) «Γαλιλαία» και αποτελεί μια πρωτοβουλία των ηθοποιών Όλιας Λαζαρίδου, Αμαλίας Μουτούση και άλλων συναδέλφων τους καλλιτεχνών.

Οι δύο ηθοποιοί, για την πρωτοβουλία, δηλώνουν: «Είμαστε μία ομάδα καλλιτεχνών, φίλων της Γαλιλαίας. Επιθυμώντας να συνεισφέρουμε οικονομικά στο θαυμαστό έργο της, παίξαμε ως τώρα (στους δήμους των Μεσογείων, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γαλιλαίας και στην αίθουσα Φ.Σ. Παρνασσός στην Αθήνα) τις παραστάσεις “ O Γάμος του Καραχμέτη” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, “ Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου” του Φώτη Κόντογλου, το “ Βίωμα Καλοσύνης” της Lydie Dattas και τα έσοδα προσφέρθηκαν στην Γαλιλαία. Τώρα που οι ζωντανές θεατρικές παραστάσεις δυσκολεύουν λόγω του κορονοϊού, προκειμένου να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της, δημιουργήσαμε το “ Αναγνωστικό της Γαλιλαίας”: Ένα site με ηχογραφημένες αναγνώσεις κειμένων από εμάς και από συναδέλφους μας ηθοποιούς καθώς και από άλλους καλλιτέχνες, (κειμένων που αξίζει κατά τη γνώμη μας να ακουστούν, αλλά και παραπομπές σε βίντεο, εικόνες, κείμενα κλπ που θα θέλαμε να μοιραστούμε)».

Η Μ.Α.Φ. «Γαλιλαία» ιδρύθηκε το 2010 υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής με σκοπό να φροντίζει σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και πνευματικά ασθενείς και τις οικογένειές τους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης