Μετά τις sold out παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, οι πρώτοι σταθμοί της περιοδείας της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, ήταν τα τρία νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου (Λέσβος 27/7, Λήμνος 30/7, Άη Στράτης 1/8).

Σε αυτά τα ακριτικά νησιά, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. Το εγχείρημα επιτελέστηκε με τη συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, των τοπικών δήμων, του Ιδρύματος Μπούμπουρα και της Hellenic SeaWays.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκίνηση όλων, του κοινού, των ηθοποιών και των συντελεστών ήταν μεγάλη, ιδιαίτερα στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε χθες Τεάρτη 1η Αυγούστου, στο ιστορικό νησί του Άη Στράτη. Τη συγκεκριμένη παράσταση παρακολούθησαν η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η δήμαρχος του Άη Στράτη Μαρία, Κακαλή και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός.

«Ήταν μία μοναδική εμπειρία, μία παράσταση που γράφτηκε στη μνήμη του Εθνικού Θεάτρου» ανέφερε ο κ. Λιβαθινός.

Η «Ηλέκτρα», έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411 π.Χ.), δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: Την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα, που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Κεντρική μορφή του δράματος, η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της, παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού Πολέμου, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου», μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.

Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χρήστος Λούλης, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Χατζόπουλος, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Μάριος Παναγιώτου, Ελένη Μολέσκη κ.ά.

Αναλυτικά η υπόλοιπη περιοδεία: Στις 25 Αυγούστου στην Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στις 28 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους, στις 4 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο, στις 10 Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στον Βύρωνα και στις 19 Σεπτεμβρίου στου Παπάγου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης