«Το κορίτσι που γίνεται γορίλας και άλλες ιστορίες ανάρρωσης» στον Βοτανικό

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021, 13:31
«Το κορίτσι που γίνεται γορίλας και άλλες ιστορίες ανάρρωσης» στον Βοτανικό

Πέντε παραστάσεις έμειναν για «Το κορίτσι που γίνεται γορίλας και άλλες ιστορίες ανάρρωσης», στον χώρο των Παλαιών Πλεκτηρίων-Υφαντουργίων (Κοριτσάς 39) στον Βοτανικό, σε σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου-Χρήστου Καπενή και πρωτότυπο κείμενο Ηλία Μαγκλίνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της παράστασης, καθώς 6 κάμερες καταγράφουν τη δράση στον εσωτερικό χώρο, ενώ το κοινό παρακολουθεί πάντα καθισμένο στο προαύλιο.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Μία παράσταση για την ορατότητα, την αποδοχή και τη συμπερίληψη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο «Ακούγοντας Φωνές». Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τις μαρτυρίες των τεσσάρων ανθρώπων, οι οποίες περιγράφονται στο βιβλίο «Ζώντας με τις φωνές: 50 ιστορίες ανάρρωσης» (εκδ. Νησίδες, 2014), που κατάφεραν να μάθουν από τις φωνές τους και βρίσκονται σε διαδικασία ανάρρωσης. Παράλληλα, αντλεί υλικό και από την προσωπική εμπειρία των δημιουργών, που συμπυκνώνεται σε ένα πρωτότυπο κείμενο τουΗλία Μαγκλίνη.Στον χώρο της παράστασης στον Βοτανικό (Πρώην Πλεκτήρια-Υφαντήρια Αθηνών, Κορυτσάς 39), οι θεατές παρακολουθούν όσα συμβαίνουν αποκλειστικά από τον εξωτερικό χώρο, σαν από κλειδαρότρυπα. Επιλογή των σκηνοθετών είναι να μην υπάρχει μετωπική σχέση με το κοινό, αλλά η πρόσληψη της παράστασης να διαφέρει ανάλογα με τη θέση στην οποία κάθεται ο καθένας. Καθώς όμως 6 κάμερες καταγράφουν τη δράση στους εσωτερικούς χώρους από διαφορετικά σημεία, όσοι θεατές το επιθυμούν μπορούν να επιλέξουν και  μια «αυξημένη παρακολούθηση» της παράστασης. Μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, μπορεί κανείς να δει τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτή η αυξημένη πρόσβαση στην παράλληλη δράση των εσωτερικών χώρων, αποδίδει το πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος που ακούει φωνές και λειτουργεί σαν μια «κάμερα εσωτερικής παρακολούθησης». Μέσω της καταγραφής από κάμερα, η παράσταση σπάει τα όρια του φυσικού χώρου και διευρύνει την αντίληψη του κοινού, μεταδίδοντας -παρά τον ρυθμό και τη ροή της παράστασης - μια αίσθηση της εσωτερικότητας. Το εισιτήριο για την online πρόσβαση στην παράσταση κοστίζει 25 ευρώ, ενώ για όσους έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήριο των 15€ θα ισχύει μειωμένο εισιτήριο 10€.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η Jacqui από την Αγγλία, η Elisabeth από τη Δανία, ο Odi από τη Νιγηρία και o Ron από τη Σκωτία μοιράστηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους μια κοινή εμπειρία: «άκουσαν φωνές». Η σκηνοθέτιδα Βίκυ Αδάμου καταπιάνεται για δεύτερη φορά με τη συγκεκριμένη θεματική, αυτή τη φορά σε συν-σκηνοθεσία με τον Χρήστο Καπενή, 5 χρόνια μετά τις επιτυχημένες «Στρατηγικές Επιβίωσης» (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, 2016).

Ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης ξεκινάει από ένα πραγματικό freakshowπου οι δύο σκηνοθέτες παρακολούθησαν κατά την παιδική τους ηλικία στη Νέα Φιλαδέλφεια και μέσα από τη γραφή του δημιουργεί μία πρωτότυπη πέμπτη ιστορία, αναδεικνύοντας τις διαστάσεις μιας μεταμορφωτικής εμπειρίας. Στο Κορίτσι που γίνεται γορίλας και άλλες ιστορίες ανάρρωσης, τα multimedia έχει επιμεληθεί ο Βασίλης Αποστολάτος. Οι ρόλοι μοιράζονται σε μία μικτή ομάδα ηθοποιών και χορευτών, ενώ οΔημήτρης Τάσαινας ερμηνεύει ζωντανά πρωτότυπη μουσική και τραγούδι. Αυτή η sitespecific παράσταση αξιοποιεί πλήρως το ιδιαίτερο προαύλιο των Πρώην Πλεκτηρίων-Υφαντηρίων Αθηνών στον Βοτανικό.

Οι θεατές παραμένουν αποκλειστικά στον εξωτερικό χώρο και γίνονται κοινωνοί της εμπειρίας των «φωνών» και της ανάρρωσης, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: παρακολουθούν σαν από κλειδαρότρυπα τις ιστορίες των ηρώων, παραβρίσκονται σε μία «διάλεξη» πάνω στο ζήτημα και τέλος συμμετέχουν σε ένα μεγάλο πάρτι στη ζούγκλα!

Life after DeathTheatre Company

Το κορίτσι που γίνεται γορίλας και άλλες ιστορίες ανάρρωσης
Μια performance εμπνευσμένη από μαρτυρίες ανθρώπων που άκουγαν φωνές

Πρώην Πλεκτήρια-Υφαντήρια Αθηνών, Κορυτσάς 39, Βοτανικός
20 και 24-26 Σεπτεμβρίου, στις 21:15

Εισιτήρια: ticketservices.gr – 15ευρώ / άνεργοι, φοιτητές, 65+: 10 ευρώ

Online προσβαση:25 ευρώ - Για τους κατόχους εισιτηρίου των 15€ μειωμένο εισιτήριο 10€

Πληροφορίες: 6976228271 - 10:00 με 13:00 και 18:00 με 20:00

Μέρος των εσόδων θα δοθεί στο Δίκτυο "Ακούγοντας φωνές" και σε δράσεις αναδάσωσης.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου, Χρήστος Καπενής
Δραματουργία: Βίκυ Αδάμου
Πρωτότυπο κείμενο: Ηλίας Μαγκλίνης
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Τάσαινας
Φωτισμός, προβολές: Βασίλης Αποστολάτος
Επιμέλεια κίνησης: Πετρίνα Γιαννάκου
Σκηνικα Κοστούμια: LazyBoy*
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Σαμπανίκου
Βοηθοί παραγωγής: Ultravoilet-1838
Φωτογραφίες: Ανδρέας Κανελλόπουλος
Teaser: Στέφανος Κοσμίδης

Στην παράσταση ακούγεται μέρος μαρτυρίων από το βιβλίο "Ζώντας με τις φωνές"
Ερμηνεύουν: Αλίκη Ανδρειωμένου, Κωνσταντίνα Βέρρου, Χρήστος Καπενής, Μελίσσα Κωτσάκη, Γιώργης Παρταλίδης, Ελεάνα Στραβοδήμου και Δημήτρης Τάσαινας.
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021, 13:32