Η παράσταση σηματοδοτεί την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη του Alexander Morfov, του σημαντικού Βούλγαρου Σκηνοθέτη (Δον Ζουάν, Εθνικό Θέατρο Σόφιας 2011), αυτή τη φορά με το σαιξπηρικό αριστούργημα της Τρικυμίας και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πρόσπερο, τον καταξιωμένο σαιξπηρικό ηθοποιό και διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου του Βουκουρεστίου, Ίωνα Καραμήτρου.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή με πάνω από 70 συντελεστές που μεταφέρει την ατμόσφαιρα του παραμυθιού με τους ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς στο σκηνικό μιας άγνωστης γης (terra incognita) μακριά από τον «πολιτισμένο» κόσμο, όπου όλα είναι δυνατόν να συμβούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα παραμύθι για έναν έκπτωτο δούκα, που αργότερα γίνεται ο μάγος Πρόσπερο, και για την κόρη του, τη Μιράντα. Μια κωμωδία γεμάτη αυταπάτες και φαντασμαγορία, ένα κείμενο για την εξουσία και την εκδίκηση – πέρα από κάθε κριτική ερμηνεία, η Τρικυμία πραγματεύεται τη δημιουργική δύναμη της τέχνης και της φαντασίας. Η γνώση του Πρόσπερο ξεπερνά τους νόμους των ανθρώπων, ελέγχει τη φύση, ηρεμεί τα πνεύματα και φέρνει την αγάπη. Η διανομή των ρόλων είναι εντυπωσιακή, η παράσταση ξεχειλίζει από ενθουσιώδεις ρυθμούς, χιούμορ και συναίσθημα· η πληθωρική της πλαστικότητα και το τέμπο της μουσικής υπόκρουσης παραμένουν ολοζώντανα στον νου των θεατών πολύ μετά την αποχώρησή τους από το θέατρο.

Μια ζωηρή παράσταση που ξεχειλίζει από ταλέντο, ζωντάνια, μουσική, κίνηση. Όσο γρήγορος και χαρωπός είναι ο ρυθμός της, τόσο πιο βαθιά στοχάζεται ο θεατής. Ο σκηνοθέτης κατέχει τέλεια την τέχνη της αμφισημίας – κινείται εύκολα από το ένα επίπεδο στο επόμενο, από το όνειρο στην παρωδία, από τον ρομαντισμό στο γκροτέσκο, από τη φαντασμαγορία στον έλεγχο της σκηνής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Σημείωμα σκηνοθέτη:

Σκηνοθέτησα την Τρικυμία ως μια παράσταση του ονείρου του Πρόσπερο. Είναι όλα αυτά που ονειρευόταν ο Πρόσπερο, μα ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. Το θέατρο είναι η μόνη μας ελπίδα. Είναι το μόνο νησί όπου μπορούμε να ζήσουμε. Διότι το βράδυ, αφού τελειώσει η παράσταση, επιστρέφουμε στην ίδια τρομερή πραγματικότητα – και το μόνο που μας μένει είναι η ελπίδα ότι αύριο θα ξαναγυρίσουμε στο θέατρο, θα ξαναπαίξουμε το έργο, θα ονειρευτούμε ότι οι εχθροί μας μετανοούν, μας ζητούν συγγνώμη και τους συγχωρούμε, κι ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν ευτυχισμένα. Διότι όλοι μας ελπίζουμε ότι τουλάχιστον τα παιδιά μας θα είναι ευτυχισμένα, όπως η Μιράντα κι ο Φέρντιναντ, κι ότι αυτά θα πραγματοποιήσουν τα όνειρά μας. Κι έπειτα όλα σκορπίζουν σαν σύννεφα. Και ξυπνάμε πάλι πάνω στο νησί, κι ο Πρόσπερο ξυπνά και πάλι.

Alexander Morfov

Θέατρο Δάσους, Τετάρτη 5 και Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Μετάφραση: Radu Nichita, Nina Cassian

Παίζουν:

Πρόσπερο: Ion Caramitru
Μιράντα: Alexandra Sălceanu
Κάλιμπαν: Mihai Călin
Άριελ: Istvan Teglas
Φέρντιναντ: Alexandru Călin
Σεμπάστιαν: Gavril Pătru
Αντόνιο: Ioan Andrei Ionescu
Αλόνσο: Andrei FInţi
Γκονζάλο: Vitalie Bichir
Στέφανο: Marcelo S. Cobzariu
Τρίνκουλο: Mihai Calotă
Ναύτες, πνεύματα, πλάσματα του νησιού: Alexandra Poiană, Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Ionuţ Toader, Axel Moustache, Eduard Adam

Σκηνοθεσία και μουσική επένδυση: Alexander Morfov
Βοηθός σκηνοθέτη: Patricia Katona
Σκηνογραφία: Nikola Toromanov
Βοηθός σκηνογράφου: George Pomponiu
Σχεδιασμός κοστουμιών: Andrada Chririac
Βοηθός σχεδ. Κοστουμιών: Daria NiGht
Χορογραφίες: Florin Fieroiu
Μουσική διδασκαλία: Lucian Maxim
Σχεδιασμός φωτισμού: Chris Jaeger
Stage managers: Viorel Florea, Silviu Negulete
Υποβολέας: Angelica Manciu
Ήχος :Sorin Brehuescu
Φωτισμός: Ionel Docan
Χειρισμός dimmer: Mircea Mitroi,
Media: Constantin Șimon
Χειρισμός media: Andrei Florea
Συντονισμός σκηνής: Eugen Mareș

Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Ώρα έναρξης: 21.15

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15€
Φοιτητικό: 12€
Ανέργων / ΑΜΕΑ: 10€
Κάρτα Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους: 60€

Προπώληση εισιτηρίων για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους:
– Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου
– Εκδοτήριο ΚΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους
– Ticket hour.gr
– Καταστήματα Γερμανός
– OTESHOPS

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Τ. 2315 200 200, www.ntng.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης