Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Νιώθω ότι έχω κάνει ίσως το σημαντικότερο θεατρικό ταξίδι της ζωής μου» εξομολογείται η Τζούλη Σούμα, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια αναμετράται με έναν από τους κορυφαίους ρόλους της παγκόσμιας δραματουργίας, τη Μήδεια. «Η κάθε παράσταση για μένα είναι σαν να ανεβαίνω το Έβερεστ, να βάζω τη σημαία και την επόμενη μέρα πρέπει να είμαι ξανά στη βάση και οφείλω να ανέβω πάλι αυτό το βουνό» αναφέρει η αξιόλογη ηθοποιός στο zougla.gr με αφορμή την ολοκλήρωση, στις 31 Οκτωβρίου, του τρίτου κύκλου των παραστάσεων για τη Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά στο Μπάγκειον

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολύ εργατική, επίμονη. Πολύ καλή φίλη, σύντροφος, με αγάπη και με δοτικότητα για τους ανθρώπους. Αρκετά αναβλητική, συχνά απαισιόδοξη και με διάθεση πάντα να μαθαίνει και να κάνει καινούρια ξεκινήματα»: έτσι περιγράφει η ίδια η Τζούλη Σούμα τον εαυτό της και επισημαίνει την ευγνωμοσύνη της για  την παράσταση Μήδεια λέγοντας: «Είμαι ευγνώμων και ευτυχής. Καταρχάς για τη συνεργασία μου με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γεωργαλά, αλλά και με τον Δημήτρη Ντάσσιο, που έχει την καλλιτεχνική ευθύνη της παράστασης και την παραγωγή, που με εμπιστεύτηκαν, μου έδωσαν χώρο, χρόνο και τη μεγάλη τους αγάπη και στήριξη για να ερμηνεύσω αυτόν τον πολυδιάστατο ρόλο.»

Ακόμη η ταλαντούχα καλλιτέχνις αποκαλύπτει τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της πορεία αλλά και πού θα μπορούσε να φτάσει για τον έρωτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πού οφείλεται η επιτυχία της παράστασης «Μήδεια»;

«Η επιτυχία της παράστασης οφείλεται νομίζω στο ότι ο σκηνοθέτης μας ο Δημήτρης Γεωργαλάς αλλά και όλοι οι ηθοποιοί καταθέτουν πάνω στη σκηνή τον πιο ειλικρινή αυθεντικό τίμιο εαυτό τους. Είναι μια παράσταση η οποία έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα του χρόνου, ξεκίνησε από το 2016 και θα ήθελα να πω ότι ολοκληρώνεται τη Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, δε θα υπάρξει καμία παράταση. Έχει αγαπηθεί γιατί οι θεατές που την έχουν δει, έχουν μπει στο χώρο του θεάτρου και έχουν βγει εντελώς διαφορετικοί μετά τη παρακολούθηση της παράστασης. Τους δημιουργούνται πολλά συναισθήματα, υπάρχουν άνθρωποι που είπαν ότι για πρώτη φορά κατάλαβαν το έργο, υπάρχουν άνθρωποι που έδωσαν δίκιο στη Μήδεια, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δει τη παράσταση δύο, τρεις και τέσσερις φορές και μια που τελειώνει ο κύκλος, οφείλω να πω ότι οι θεατές στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι συγκλονισμένοι. Η παράσταση κατάφερε να παίζεται δύο χρόνια από τους θεατές που την έβλεπαν. Κυκλοφόρησε η καλή της φήμη στόμα με στόμα και έτσι έκανε αυτόν τον πάρα πολύ όμορφο και σημαντικό κύκλο.»

Έχετε εισπράξει την αποδοχή του κοινού καθώς και τιμητικές κριτικές για την ερμηνεία σας στον ρόλο της Μήδειας. Πώς νιώθετε για αυτό και τι αποκομίσατε από αυτό το ταξίδι στο κείμενο του Ευριπίδη.

«Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Η αποδοχή του κοινού και οι τιμητικές κριτικές μέχρι και λίγες μέρες πριν τη παράσταση, συνεχίζουν να υπάρχουν και με γεμίζουν με τεράστια συγκίνηση αλλά και ευθύνη. Αυτό το ταξίδι είναι υπέροχο, ξεκίνησαν οι πρόβες τον Απρίλιο του 2019 και μέχρι τώρα που ολοκληρώνονται οι παραστάσεις, στις 31 Οκτωβρίου, νιώθω ότι έχω κάνει ίσως το σημαντικότερο θεατρικό ταξίδι της ζωής μου. Η κάθε παράσταση για μένα είναι σαν να ανεβαίνω το Έβερεστ, να βάζω τη σημαία και την επόμενη μέρα πρέπει να είμαι ξανά στη βάση και οφείλω να ανέβω πάλι αυτό το βουνό. Με γεμίζει με πάμπολλα συναισθήματα. Είμαι ευγνώμων και ευτυχής. Καταρχάς για τη συνεργασία μου με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γεωργαλά, αλλά και με τον Δημήτρη Ντάσσιο, που έχει την καλλιτεχνική ευθύνη της παράστασης και την παραγωγή, που με εμπιστεύτηκαν, μου έδωσαν χώρο, χρόνο και τη μεγάλη τους αγάπη και στήριξη για να ερμηνεύσω αυτόν τον πολυδιάστατο ρόλο. Ομολογώ ότι δε σταμάτησα λεπτό από την έναρξη των παραστάσεων να δουλεύω σε κάθε παράσταση, να μην επαναπαύομαι, να συνεχίζω να βρίσκω πράγματα, να δοκιμάζω, να ξαναγεννάω σκέψεις και συναισθήματα, και η παράσταση αυτή θεωρώ ότι μου ακόνισε απίστευτα πολύ τα ερμηνευτικά μου μέσα και μου έδωσε γερές βάσεις και πατήματα για τη πορεία μου στο θέατρο.»

Τι συμβολίζει η Μήδεια στη σημερινή εποχή;

«Η Μήδεια στη σημερινή εποχή θα μπορούσε να συμβολίσει τη φύση, στην οποία εάν κάποιος εναντιώνεται, τιμωρείται και το βλέπουμε πάρα πολύ συχνά, δυστυχώς, να συμβαίνει γύρω μας.»

Τι σας γοητεύει στον ρόλο σας και τι σας δυσκόλεψε;

«Με γοητεύει το μεγάλο σκοτάδι που κατακλύζει αυτή την ηρωίδα. Είναι σαγηνευτικό για έναν ηθοποιό να μπει σε τόσο σκοτεινές περιοχές και με δυσκόλεψαν οι πάρα πολλές εναλλαγές της ψυχοσύνθεσής της, αλλά με την αμέριστη βοήθεια του σκηνοθέτη, ο οποίος ήθελε να μην έχει απλώς μία Μήδεια μητροκτόνo απατημένη σύζυγο, προσπαθήσαμε να δώσουμε μία πολυπρισματική ηρωίδα και νομίζω ότι κλείνοντας ο κύκλος των παραστάσεων τα έχουμε πια καταφέρει.»

Υπάρχει σωτηρία ή λύτρωση για κάποιον που διαπράττει ένα έγκλημα, όπως η παιδοκτονία;

«Κάποιος που διαπράττει ένα τέτοιο έγκλημα, ουσιαστικά δεν λυτρώνεται ποτέ και γι’ αυτό ο σκηνoθέτης της παράστασης ενώνει στο τέλος τον Ιάσονα και τη Μήδεια σαν αιώνιο ζευγάρι, που και τους δύο θα τους στοιχειώνει ο θάνατος των παιδιών, θα ναι πάντα μαζί, με μίσος, με αγάπη, κουβαλώντας αυτό το τεράστιο βάρος.»

Αν μπορούσατε να απομονώσετε μια φράση του έργου ποια θα επιλέγατε;

«Απομονώνω τη φράση που λέει η Μήδεια: “Κανείς να μη θαρρεί ότι είμαι δειλή και ανόητη και ασήμαντη. Είμαι βαριά για τους εχθρούς”, αέρας για τους φίλους. Έτσι πρέπει να είναι ένας δίκαιος άνθρωπος.»

Εσείς πού θα μπορούσατε να φτάσετε για τον έρωτα;

«Στο να διαλυθώ ψυχολογικά και σωματικά, και είναι κάτι που μου έχει συμβεί.»

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις;

«Πολύ εργατική, επίμονη. Πολύ καλή φίλη, σύντροφος, με αγάπη και με δοτικότητα για τους ανθρώπους. Αρκετά αναβλητική, συχνά απαισιόδοξη και με διάθεση πάντα να μαθαίνω και να κάνω καινούρια ξεκινήματα.»

Tι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

«Για τη καλλιτεχνική μου διαδρομή ονειρεύομαι συνεργασίες με ανθρώπους που να με εμπνέουν, να τους εμπνέω, να με στηρίζουν, να τους στηρίζω, ενδιαφέροντες ρόλους και ταξίδια, υπέροχα, καλλιτεχνικά είτε στο θέατρο, είτε στη τηλεόραση, είτε στον κινηματογράφο.»

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

«Ετοιμάζω δύο θεατρικές παραστάσεις για τις οποίες δυστυχώς δε μπορώ να ανακοινώσω εγώ κάτι. Θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Η πρώτη θα κάνει πρεμιέρα πριν τα Χριστούγεννα, πρόκειται για ένα υπέροχο αμερικάνικο έργο και η δεύτερη θα κάνει πρεμιέρα μετά το Πάσχα, θα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Είμαι ευγνώμων και ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να παίξω τόσο όμορφους ρόλους, με τόσο αξιόλογους και αγαπημένους συνεργάτες.»

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης