Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Βαλεντίνη Λουρμπά, καλλιτεχνική διευθύντρια και ιδρύτρια του Θεάτρου Εκάτη, υπηρετεί εδώ και 15 χρόνια το κλασικό θεατρικό ρεπερτόριο και σκηνοθετεί αξιόλογες παραστάσεις. Όπως λέει η ίδια, «το Θέατρο Εκάτη επιμένει σε δύσκολους καιρούς να είναι οπαδός των μεγάλων συγγραφέων και να γοητεύεται από την απολυταρχία και την ποίησή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Θέατρο Τέχνης Εκάτη, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Κυψέλης, δουλεύει για τον πολιτισμό και για την εξύψωση του θεατρικoύ ιδεώδους και αποτελεί στολίδι για την περιοχή, χωρητικότητας 80 θέσεων, που θέλγεται να ξετυλίγει και να διεισδύει στα σπουδαία κλασικά κείμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μαγεύομαι να αναλύω τα κείμενα και με ενδελέχεια να εισδύω στην αναζήτηση του ιδεώδους – χαρακτηριστικά των έργων των μεγάλων δραματουργών και ποιητών» αναφέρει στο zougla.gr η Βαλεντίνη Λουρμπά με αφορμή την παράστασή της «Ο Χορός του Θανάτου», του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, η οποία θα ανέβει τον Φεβρουάριο στο Θέατρο Τέχνης Εκάτη. Η ίδια συμπληρώνει: «Η τάξη και η αρμονία είναι βασικές προϋποθέσεις που χωρίς αυτές μια δημιουργική πράξη δεν μπορεί να συντελεστεί. Έχω ζήσει στιγμές καλλιτεχνικής ευδίας, και αφοσίωσης από συνεργασίες, αλλά έχω υποστεί και αχαριστίες, μικρότητες, προδοσίες, εκβιασμούς και διαψεύσεις».

Η αξιόλογη καλλιτέχνις αποκαλύπτει, επίσης, στο zougla.gr τι της αρέσει να κάνει όταν δεν εργάζεται και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή…

Με ποια κριτήρια επιλέγετε κάθε φορά τα έργα που σκηνοθετείτε;

Στόχος μας είναι η ποιότητα και το υψηλό επίπεδο των παραστάσεων. Το Θέατρο Εκάτη δουλεύει για τον πολιτισμό και για την εξύψωση του θεατρικού ιδεώδους.

Βλέποντας τα έργα που έχετε επιλέξει τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως σας απασχολεί ιδιαίτερα η ανάδειξη των μεγάλων δραματουργών και ποιητών. Ποιο πεδίο θέλετε να ερευνήσετε περισσότερο;

Όραμά μας είναι η ανάδειξη της ευφυΐας, το μέγεθος των μεγάλων κλασικών και το δέος που τους ακολουθεί.  Το Θέατρο Εκάτη έχει θητεία στο κλασικό ρεπερτόριο και βασίζεται στη δύναμη και στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι μεγάλοι κλασικοί χωρίς να αλλοιώνει και να επεμβαίνει με εντυπωσιασμούς και καινοτομίες στη δύναμή και στο κύρος τους.

Μπορεί τελικά το θέατρο, μέσα από το κλασικό ρεπερτόριο, να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση και να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τους άλλους;

Η τέχνη είναι έκλαμψη, αναδύει τη λάμψη από μέσα μας, καταργεί το προσωπικό μας σκοτάδι, εξυψώνει, εξελίσσει, σπάει τα προσωπικά μας φράγματα, τείνει προς κίνητρα ανώτερα. Διδάσκουμε τους άλλους με τον μόχθο μας, αλλά και μαθαίνουμε από τους άλλους, γιατί βλέπουμε από τον ίδιο φακό προσήλωσης.

Είστε ηθοποιός και σκηνοθέτις. Με ποια ιδιότητα νιώθετε πιο ολοκληρωμένη;

Του σκηνοθέτη. Μαγεύομαι να αναλύω τα κείμενα και με ενδελέχεια να εισδύω στην αναζήτηση του ιδεώδους – χαρακτηριστικά των έργων των μεγάλων δραματουργών και ποιητών.

Αν υποθέσουμε ότι η ηθοποιία είναι ένα παιχνίδι προσαρμογής χαρακτήρων: Είναι ο ηθοποιός που «φοράει» τον χαρακτήρα του στον ήρωα ή ο ήρωας στον ηθοποιό; Ποιος έρχεται περισσότερο στα μέτρα του άλλου;

Ο ηθοποιός δεν πρέπει να εικονογραφεί μια πράξη της ψυχής, αλλά να την επιτελεί. Βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ακραία εκλογή. Η πράξη αυτή δεν μπορεί να υπάρξει αν ο ηθοποιός είναι φιλάρεσκος και ενδιαφέρεται για τη γοητεία του. Το ουσιώδες είναι να μη φτιάξει ένα μαγικό κουτί με τεχνάσματα.

Οι συνεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός καλλιτέχνη. Εσείς είστε ευχαριστημένη από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας;

Η τάξη και η αρμονία είναι βασικές προϋποθέσεις που χωρίς αυτές μια δημιουργική πράξη δεν μπορεί να συντελεστεί. Έχω ζήσει στιγμές καλλιτεχνικής ευδίας, και αφοσίωσης από συνεργασίες, αλλά έχω υποστεί και αχαριστίες, μικρότητες, προδοσίες και εκβιασμούς και διαψεύσεις.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που επιθυμείτε να ερμηνεύσετε και κάποιο έργο να σκηνοθετήσετε;

Δεν επιθυμώ να ερμηνεύσω κανέναν ρόλο, αλλά θέλω να διασκευάσω και να σκηνοθετήσω κείμενα μεγάλων ποιητών και να αναδειχθούν τα τεράστια νοήματά τους και το μέγεθος του βεληνεκούς τους.

Tο Θέατρο Εκάτη κλείνει τα 15 χρόνια λειτουργίας. Τι προσδοκίες είχατε στο ξεκίνημά του;

Πρέσβευε τον σεβασμό, τη σοβαρότητα, την ακρίβεια και την επιρροή που παράγει το άρτιο, το δομημένο, το βαθύ και το σπουδαίο που επιβάλλεται με τη μεγαλοσύνη του. Το Θέατρο Εκάτη επιμένει σε δύσκολους καιρούς να είναι οπαδός των μεγάλων συγγραφέων και να γοητεύεται από την απολυταρχία και την ποίησή τους.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Πώς θα θέλατε να είναι το θέατρο;

Να υπηρετήσω το ποιοτικό θέατρο, να μην κάνω αισθητικές παραβάσεις, να συναδελφώνομαι με όλα τα μέλη του θιάσου και να επανέλθουν η στοχαστική ψυχή και τα υπονομευμένα ιδεώδη στο θέατρο.

Πιστεύετε θα μπουν όρια και για τις νέες γενιές θα είναι καλύτερες οι συνθήκες εργασίας στο θέατρο αλλά και σε όλους γενικά τους εργασιακούς χώρους;

Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αρχίζουν με τις πράξεις παρά με τις διακηρύξεις και χωρίς συστατικά πιστοποιητικά για τους εαυτούς μας.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας εκτός σκηνής σε κάποιον που θα ενδιαφερόταν να σας γνωρίσει; Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν εργάζεστε;

Να ακούω κλασική μουσική, να διακοσμώ χώρους, να φροντίζω τα λουλούδια, να φοράω καπέλα και ωραία φορέματα, να πηγαίνω στις παραστάσεις, στα κονσέρτα, στα καφέ, να περιδιαβάζω τους δρόμους και να πηγαίνω στα παλαιοπωλεία.

Στην καθημερινότητά σας τι σας δίνει χαρά και από πού αντλείτε για να είστε καλά;

Να έχω υγεία, νηνεμία, μερικά χρήματα, να πηγαίνει καλά το θέατρο καλλιτεχνικά και εισπρακτικά, να απεμπολώ τη φιλαυτία μου να δίνουμε στους άλλους, και να μην έχω υπερφίαλες αξιώσεις.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Να παραμείνω καλλιτέχνις.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Τον «Χορό του Θανάτου», του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, τον Φεβρουάριο στο Θέατρο Τέχνης Εκάτη.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης