«Βέρθερος» στο θέατρο «Σημείο»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Μαΐου 2016, 06:31
«Βέρθερος» στο θέατρο «Σημείο»
Το Θέατρο «Σημείο» παρουσιάζει την παράσταση «Βέρθερος», ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του J.W. Goethe, «Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου», σε σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη του Αλέξανδρου Διαμαντή.Ένα από τα μεγαλύτερα κλασικά μυθιστορήματα, τα «Πάθη του Νεαρού Βέρθερου», διαμόρφωσαν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Οι άξονες του μυθιστορήματος είναι η ελευθερία, το πάθος και ο έρωτας. «Θα ήταν άσχημο, αν ο καθένας δεν είχε περάσει στη ζωή του μια εποχή που να του φαίνεται ότι ο Βέρθερος έχει γραφτεί για αυτόν» έγραφε ο Γκαίτε στην αυτοβιογραφία του «Ποίηση και Αλήθεια». Ο Βέρθερος είναι ο εαυτός του. Αυτή η ποιότητα (που είναι ξεκάθαρη) τον κρατά σφριγηλό και ζωντανό ακόμη και σήμερα, 242 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Βέρθερος είναι ένας νέος με ειλικρινή ευαισθησία, ονειροπόλος και αβέβαιος, αντιμετωπίζει τη ζωή σαν όνειρο, εξωθώντας τον εαυτό του στα άκρα. Μια σειρά επεισοδίων που δοκιμάζουν την βαθιά του πίστη στους ανθρώπους και προπάντων ένας άτυχος έρωτας, τον οδηγούν στην ελεύθερη επιλογή ενός λυτρωτικού θανάτου, ο οποίος εντούτοις δεν είναι ούτε η απότομη διακοπή, ούτε η θλιβερή λύση στα πάθη και τους πόνους της καρδιάς του. Αντίθετα, είναι μια συγκλονιστική απόδειξη της αγαθής προσήλωσής του στις ιδέες και στην πίστη του. Με τον θάνατό του, δοκιμάζει την κοινωνία και θυσιάζεται με θετική τόλμη, θέλοντας να δείξει στους ανθρώπους τον δρόμο προς την ελευθερία, ο οποίος περνά μέσα από την κατανόηση ημών και των γύρω μας.Οκτώ νέοι ηθοποιοί (Μάγια Ανδρέου, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Γιώργος Κοσκορέλλος, Νίκος Λεκάκης, Χρυσούλα Παππά, Θανάσης Πατριαρχέας, Δημήτρης Νάκος, Ναταλία Σουίφτ) κάτω από τη διδασκαλία ενός εξίσου νέου σκηνοθέτη (Αλέξανδρου Διαμαντή), αποτείουν φόρο τιμής σ'αυτό το αρχετυπικό έπος της νεότητας. Με τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και με ουσιαστική ειλικρίνεια, αναπαριστούν την παλιά -αλλά πάντοτε επίκαιρη- ιστορία του Γκαίτε σ'ένα ονειρικό εικαστικό περιβάλλον στο χώρο της πραγματικότητας όπου ζει η Ποίηση. Η παράσταση δεν επιθυμεί να μιμηθεί την εποχή ή τα ήθη του Βέρθερου, ούτε να τον χρησιμοποιήσει ως αφορμή για οτιδήποτε άλλο άσχετο με αυτόν. Το παίξιμο είναι σύγχρονο και καθημερινό, του 21ου αιώνα.Σε κάποιες συμπεριφορές, κινήσεις και στάσεις επιχειρείται η σύνδεση με την εποχή του Ρομαντισμού, αλλά το γενικό εικαστικό περιβάλλον είναι άχρονο και βασικό του στοιχείο είναι η γρήγορη κίνηση του αέρα και το παιχνίδι των υλικών (μέταλλο, τσιμέντο, ύφασμα και ξύλο) με το φως. Από την παράσταση περνούν σαν λάμψεις τα ανθρώπινα συναισθήματα και οι ανθρώπινες συμπεριφορές, με τις μικρότητες και το μεγαλείο τους. Μοναδικός σκοπός της είναι να διηγηθεί την ιστορία του με καθαρό και δυνατό τρόπο και να μεταδώσει αυτούσιο το βαθύ, νεαρό και ωραίο μήνυμα του Γκαίτε: σκοπός της ζωής του ανθρώπου είναι η διεκδίκηση της ελευθερίας, ακόμα κι αν αυτή δεν μπορεί ποτέ να κατοχυρωθεί απόλυτα. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να την κυνηγήσει, πρέπει να μάθει να ακούει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του και να σέβεται τα συναισθήματά του.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη:

Ο Αλέξανδρος Διαμαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών και τελειόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης. Έχει επιμεληθεί εννιά εικαστικές εκθέσεις στο θέατρο Σημείο και αλλού, από το 2012 έως το 2015 (ενδεικτικά: «You Are Here, We Are… Where?» 2012, «Ullysseeing» 2014, «Μετοίκησις» 2015 κ.α.) . Ο «Βέρθερος» είναι η πρώτη του δουλειά στο θέατρο.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία-σκηνική σύλλυψη: Αλέξανδρος Διαμαντής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βικτόρια Στιμπέλσκι
Χορογραφία: Ειρήνη Κυρμιζάκη

Η σκηνογραφία βασίστηκε στην εγκατάσταση «Αtopia» της Δέσποινας Χαριτωνίδη (HKU, Δεκέμβριος 2015)

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου
Φωτογράφος Παράστασης: Βασίλης Βρεττός
Χρησμιοποιούνται επίσης φωτογραφίες από τους: Βικτώρια Στιμπέλσκι, Κάτια Στραντζούρη
Παραγωγή: Θέατρο «Σημείο», 2016
Διεύθυνση Παραγωγής: Σοφία Αθανασοπούλου.
Εκτέλεση Παραγωγής: Σταύρος Γιαννακόπουλος
Προβολή-Επικοινωνία: BrainCo S.A.

Ηθοποιοί:

Μάγια Ανδρέου,
Βασιλική Γεωργικοπούλου,
Γιώργος Κοσκορέλος,
Νίκος Λεκάκης,
Δημήτρης Νάκος,
Χρυσούλα Παπά
Θανάσης Πατριαρχέας
Ναταλία Σουίφτ

Ημερομηνίες:

από το Σάββατο, 14 Μαΐου έως την Κυριακή, 29 Μαΐου.
κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

Ώρες:

Παρασκευή, Σάββατο: 21.15.
Κυριακή: 20:15.
Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά.

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 12 ευρώ.
Για θεατές κάτω των τριάντα ετών: 5 ευρώ

Θέατρο «Σημείο»
Χαριλάου Τρικούπη 4
(πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Tηλ: 210 92.29.579

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Μαΐου 2016, 06:31