Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Χριστόδουλος Στυλιανού έχει μια επιτυχημένη πορεία στο θέατρο με σημαντικές συνεργασίες. Ο ταλαντούχος ηθοποιός εφέτος πρωταγωνιστεί για δεύτερη χρονιά στο έργο «Υπόγειο», του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ι Ζουρνέτ, το οποίο παρουσιάζεται, στο θέατρο Olvio σε σκηνοθεσία Νατάσας Παπαμιχαήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο δημοφιλής καλλιτέχνης συμμετέχει στο σίριαλ «Λόγω τιμής» το οποίο  επέστρεψε στη μικρή οθόνη 20 χρόνια μετά.

«…όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, θέλω να είμαι δημιουργικός και να καταπιάνομαι με πράγματα που μιλάνε στην ψυχή μου» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr o Χριστόδουλος Στυλιανού και φωτίζει τα «σκοτάδια» του Υπογείου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Υπόγειο» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ι Ζουρνέτ

Δύο άνδρες συναντιούνται όχι και τόσο τυχαία, με αφορμή την εξαφάνιση της συζύγου  του ενός…Δύο άνδρες με διαφορετικό παρελθόν αλλά τόσο ίδιοι, σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος…Η βία διαδέχεται την προσωρινή αβρότητα σε ένα αδυσώπητο παιχνίδι με φόντο την αγάπη που χάνεται, τα κρυφά μυστικά και ένστικτα και την αποδοχή στο βάθος…Ένα έργο γραμμένο αριστοτεχνικά από τον Καταλανό συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ι Ζουρνέτ, επηρεασμένο από τη σκληρή πραγματικότητα στην Ισπανία των αρχών του 21ου αιώνα και όχι μόνο…

Τι σας γοήτευσε στο έργο αυτό;

Το θέμα και οι καλογραμμένοι χαρακτήρες του ήταν αρκετά .Ο Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ι Ζουρνέτ έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να αναλύει τους χαρακτήρες των ηρώων του, να τους κάνει ενδιαφέροντες.

Μιλήστε μας για τoν ρόλο σας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Η άσκηση βίας έχει γίνει λόγω των συνθηκών της δουλειάς του η δεύτερη φύση του. Απολαμβάνει και εθίζεται με τον ρόλο του βασανιστή για να διασκεδάζει. Κι όταν επιστρέφει στο σπίτι του, από τη δουλειά του έξω σε άλλη χώρα. Καταστρέφει και τη ζωή της γυναίκας του, καθώς και η ίδια αδυνατεί πλέον να τον αναγνωρίσει. Η μόνη λύση είναι να ψάξει να βρει τον εαυτό του. Να φωτίσει τα σκοτάδια του υπογείου του. Ψάχνει να τη βρει, αλλά αυτό που στην ουσία ψάχνει είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο και τι σας συγκινεί στον ρόλο σας;

Όταν ξεκινάς να διαβάζεις ένα έργο ψάχνεις να βρεις την αλήθεια του, που κρύβεται πίσω από κάθε λέξη κάθε πρόταση από την αρχή μέχρι το τέλος. Ψάχνεις όλα τα πίσω κείμενα για να τη βρεις. Το έργο είναι τόσο ρεαλιστικό που αγγίζει τα όρια του Σουρεαλισμού.

Πώς ένας άνθρωπος με ένα τόσο βίαιο παρελθόν αποφασίζει να κοιτάξει κατάματα τον εαυτό του και αποφασίζει να καταδυθεί στα σκοτάδια του. Η δύναμη να έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Για να τον αποδεχτεί;  Να τον αποποιηθεί;

Τι συμβολίζει το «Υπόγειο»;

Το Υπόγειο είναι η σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας. Εκεί που κρύβουμε άθελα η ηθελημένα τα ένστικτα μας, τις μύχιες σκέψεις μας, όλα όσα θέλουμε να κρύψουμε ακόμα και από εμάς τους ίδιους. Παράλληλα είναι και η κατάδυση, η ενδοσκόπηση βαθειά μέσα μας για να ανασύρουμε ό,τι μας στερεί την «ελευθερία» μας.

Ποιο είναι το στοιχείο που θέλει πρωτίστως να αναδείξει η παράσταση και ποια η αντιστοιχία της  στο σήμερα;

Η αγάπη που χάνεται, οι συμπεριφορές μας που αναγκάζουν τους δικούς μας ανθρώπους να μην μπορούν να ζήσουν πια δίπλα μας, και πόσο ειλικρινείς είμαστε απέναντι στους άλλους αλλά πρώτιστα απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Πόσο πιο επίκαιρο να είναι ένα έργο που επίκεντρο του έχει τον άνθρωπο σε όλες τις εκφάνσεις του από το υπόγειο στο φως;

 Αν μπορούσατε να απομονώσετε μια φράση του έργου ποια θα επιλέγατε;

«Θα έδινα και τη ζωή μου ακόμα για να ξέρω πως η γυναίκα μου είναι ευτυχισμένη, ακόμα κι αν χρειαζόταν να μείνει μακριά μου. Πόσο αλήθεια και πόσο ψέμα,αλήθεια;

   Χριστόδουλος Στυλιανού,  Νατάσα Παπαμιχαήλ, Δημήτρης Μαύρος

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συμμετοχή σας στο «Λόγω τιμής» και την εμπειρία σας από αυτήν τη συνεργασία.

Είχα τη μεγάλη τύχη και χαρά να συνεργαστώ με τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου στο «Έτσι ξαφνικά» και στο «Μωβ ροζ». Όταν μου έκανε την πρόταση να συμμετέχω στο «Λόγω τιμής» 20 χρόνια μετά, η χαρά μου ήταν τεράστια. Η συνεργασία ήταν υπέροχη, το γύρισμα γιορτή και το αποτέλεσμα όπως βλέπεται εξαιρετικό.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Να μην σταματήσω να αγαπώ αυτό που κάνω, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Θέλω να είμαι δημιουργικός και να καταπιάνομαι με πράγματα που μιλάνε στην ψυχή μου!

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

10. Πάντα ετοιμάζω και όταν έρθει η κατάλληλη  ώρα θα το πω…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης