Στο πνεύμα των Χριστουγέννων η σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του θεάτρου REX γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά για όλη την οικογένεια, καθώς ο νέος σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος διασκευάζει τον γνωστό ήρωα του Τσαρλς Ντίκενς, τον Εμπενίζερ Σκρουτζ και καθοδηγεί μία ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών.
Ο Σκρουτζ οπαδός της πειθαρχίας και της σκληρής δουλειάς αισθάνεται αμήχανα με τις γιορτές. Αλλά αυτήν την παραμονή Χριστουγέννων αναγκάζεται να αναθεωρήσει όσα πίστευε για τη ζωή του και για τους ανθρώπους, εξαιτίας αναπάντεχων επισκέψεων από…φαντάσματα που τον παρασύρουν άλλοτε στο παρελθόν και άλλοτε στο μέλλον. Τον εμβληματικό τσιγκούνη ενσαρκώνει ο πολύπειρος Αλέξανδρος Μυλωνάς, τον οποίον ρωτώ πώς μεταδίδεται το μήνυμα του έργου του Ντίκενς και μάλιστα σε μία εποχή που διακρίνεται για τσιγκουνιά στην έκφραση συναισθημάτων.
«Ο Σκρουτζ περνάει από όλη την γκάμα των συναισθημάτων. Από εγωιστής, αδιάφορος, αναίσθητος, χωρίς ίχνος συμπόνιας, μεταλλάσσεται στον καλό Σαμαρείτη που τρέχει να προλάβει να κάνει την καλή πράξη και να ελαττώσει έτσι τις ενοχές του», απαντά ο κ. Μυλωνάς, «και αυτό το καταφέρνει με τη βοήθεια των φαντασμάτων, που του δείχνουν τη ζωή του από την παιδική του ηλικία μέχρι την κηδεία του. Και βλέπει πως οι άλλοι του φέρθηκαν με αγάπη, ενώ αυτός τους φέρθηκε άσχημα. Αν μπορέσω να μεταδώσω όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα, με τη βοήθεια της υπέροχης μουσικής του Θοδωρή Οικονόμου, και με τον πολύ δυνατό θίασό μας, πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ συγκινητική παράσταση.»
Ο κύριος Μυλωνάς στην (κλασική) ερώτηση πώς ένα έργο που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά μπορεί να προσελκύσει και ενήλικες, απαντά επίσης με κλασικό τρόπο: «Το έργο λένε ότι είναι για παιδιά επειδή έχει φαντάσματα και ηθικό δίδαγμα. Τα μεγάλα έργα όμως είναι κατάλληλα για όλους. Εγώ δεν βλέπω το έργο σαν παιδικό.»
Για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράστασης, ο κ. Α. Μυλωνάς μας λέει ότι «η διασκευή του έργου μαζί με τα 15 περίπου τραγούδια, όπου σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες έχουν από ένα τραγούδι, μάς οδηγεί προς τη συγκίνηση. Η άρνηση και η μετέπειτα αποδοχή της αγάπης, αφού όμως βασανιστεί ο ήρωας στη διάρκεια αυτής της πορείας, είναι η ιστορία κάθε ανθρώπου. Άλλοι φτάνουν στο τέλος της πορείας τους πλήρεις και άλλοι πεθαίνουν πικραμένοι. Ελπίζουμε η παράσταση να δώσει μήνυμα αγάπης και ελπίδας.»
Και ο ίδιος αντιστέκεται ως…Σκρουτζ, στο πνεύμα των Χριστουγέννων ή υποτάσσεται στη μαγεία των ημερών;

«Να πω την αλήθεια, έτσι όπως είναι η ζωή μου, δεν καταλαβαίνω Χριστούγεννα. Η οικογένειά μου είναι η κόρη μου και εγώ. Και δουλεύουμε και οι δύο φουλ τα Χριστούγεννα», απαντά ο Αλέξανδρος Μυλωνάς.

Info

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, του Ντίκενς
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου
Στίχοι Τραγουδιών: Σταύρος Σταύρου
Σκηνικά- Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Διανομή:
Αλίκη Αλεξανδράκη,
Στέλλα Αντύπα,

Αλέξανδρος Βαμβούκος,

Κώστας Βασαρδάνης,
Θανάσης Βλαβιανός,
Πάρις Θωμόπουλος,
Αριάδνη Καβαλιέρου,
Ευαγγελία Καρακατσάνη,
Λαέρτης Μαλκότσης,
Χριστίνα Μαξούρη,
Ελένη Μπούκλη,
Ζωή Μυλωνά,
Αλέξανδρος Μυλωνάς,
Παναγιώτης Παναγόπουλος,
Βασίλης Παπαδημητρίου,
Χρήστος Στέργιογλου

Χορωδοί: Πένυ Δεληγιάννη, Νίκος Ζιαζιάρης,

Ηλίας Καπάνταης, Σοφία Μάλαμα
Παραστάσεις μέχρι 27 Ιανουαρίου 2019

Κάθε Τετάρτη έως Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης