Η παράσταση «Mαντώ: la bella Greca» φιλοδοξεί να λειτουργήσει «αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί». Ο Δήμος Μυκόνου με αφορμή την επέτειο για την επανάσταση του 1821 και θέλοντας να τιμήσει τη Μαντώ Μαυρογένους -μιας και η ζωή της έχει συνδεθεί με αυτό το νησί- ανέθεσε στη συγγραφέα Θεοδώρα Καπράλου («Αρίστος» (διασκευή), «Η Γιαννούλα η Κουλουρού», «Love Not»), τη δημιουργία ενός νέου έργου αφιερωμένο στο πρόσωπο της ηρωίδας.

Τρεις σύγχρονοι ερμηνευτές-δύο  γυναίκες και ένας άντρας- «ζωντανεύουν» μια ολόκληρη εποχή. Η Μαντώ Μαυρογένους, ο πρίγκιπας  Υψηλάντης, οι γονείς της -το ζεύγος Μαυρογένη, ο παπά-Μαύρος, η αδερφή της, ο Άγγλος αξιωματικός Μπλακιέρ, ο έμπιστος της Γεώργιος Μαυρομάτης, ο Υάκινθος Μπλάκαρης, είναι μερικά από τα πρόσωπα  του έργου που ενσαρκώνουν αυτό το ζωντανό μνημείο συλλογικής επανάστασης και προσωπικής εξομολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από τα χρόνια της Επανάστασης αλλά και από την προσωπική τους σχέση με τη Μαντώ, όπως τη γνώρισε καθένας τους. Μια ηρωίδα της Ελλάδας, αλλά πάνω από όλα μια γυναίκα του κόσμου, μας ξανασυστήνεται και μας καταθέτει τη διαχρονική δύναμη της τόλμης, έξω από τα κοινωνικά στερεότυπα του φύλου, της τάξης και της εποχής. Μια προσωπικότητα που αδικήθηκε και προδόθηκε από την Ιστορία και τους σύγχρονους της, φανερώνεται ως ένα από τα πιο προοδευτικά και φωτεινά «σημεία αναφοράς» που μπορεί να έχει ο σημερινός θεατής και ο σημερινός πολίτης του κόσμου.

Πρεμιέρα 5 Ιουλίου στον κήπο του Καλλιτεχνικού Σταθμού Μυκόνου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

«Λαχταρώ για μια ημέρα μάχης όπως εσείς στενάζετε ύστερ’ από ένα χορό. Δεν υπάρχει άλλο κοινό γνώρισμα μεταξύ μας παρά οι φυσικές χάρες που μ’ αυτές μάς επροίκισε ο ουρανός. Εσείς κάνετε χρήση αυτών ενάντια στον προορισμό τους και δεν αντιπροσωπεύετε παρά όντα παθητικά. Πιο ευτυχής εγώ, έδωσα στις φυσικές μου χάρες ένα χρήσιμο και νόμιμο προορισμό για τη δόξα. Με τον δικό σας τρόπο δεν βλέπετε στους άνδρες παρά θαυμαστές της καλλονής σας, ενώ εγώ βλέπω σ’ αυτούς τα στηρίγματα της χώρας μου…»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντελεστές:

Κείμενο: Θεοδώρα Καπράλου

Διασκευή και σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης.

Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Λεμπέσης

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σουρρή

Με τους: Ευγενία Σαμαρά, Γιωργής Τσαμπουράκης, Αντιγόνη Φρυδά.

Πρόγραμμα παραστάσεων:

5 Ιουλίου στον κήπο του Καλλιτεχνικού Σταθμού Μυκόνου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

25 και 26 Ιουλίου στη Μονή Παλαιοκάστρου Άνω Μεράς Μυκόνου

21 και 22 Αυγούστου στην αυλή του Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

17 και 18 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι.

16 και 17 Σεπτεμβρίου εκπαιδευτικές παραστάσεις στα Γυμνάσια και Λύκεια της Μυκόνου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό μετά από κράτησης θέσης στο τηλέφωνο 2289027190 καθημερινές 9.00 έως 15.00.  Διάρκεια παράστασης 60 λεπτά.

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.30.

Διάρκεια παράστασης 65’

Επίσης η παράσταση θα παρουσιαστεί:

16 Ιουλίου, Ναύπλιο – πλατεία Αγίου Γεωργίου

23 Αυγούστου, Τήνος – Θέατρο στον Κουμάρο

7 Σεπτεμβρίου, Πεύκη

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης