Έχει γίνει κλισέ να λέμε ότι ήρθε η ώρα των γυναικών και των νέων. Δεν λείπουν όμως οι λόγοι για να θεωρούμε ότι, πράγματι, οι ήρωες της εποχής μας, τόσο στην πραγματικότητα όσο και στη φαντασία μας, είναι ηρωίδες, που επιπλέον είναι νέες. Από τη Μαλάλα πριν από λίγα χρόνια μέχρι την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές και την Γκρέτα Τούνμπεργκ σήμερα, περνώντας από την Καρόλα Ρακέτε και τη Μέγκαν Ραπίνο.
 
Οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν με κύρος, χάρισμα και αποφασιστικότητα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, όπως είναι η ισότητα των δύο φύλων και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, κατά του ρατσισμού και υπέρ της σεξουαλικής ελευθερίας. Προσφέρουν έτσι μια ελπίδα εν μέσω της γενικής κοινωνικής και πολιτικής αδράνειας.
 
Στις 12 Ιουνίου του 2013, η Μαλάλα, που εκείνη την ημέρα συμπλήρωνε τα 16 χρόνια της, συγκίνησε την ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών με μια ομιλία για τη δύναμη της εκπαίδευσης απέναντι στον θρησκευτικό φανατισμό. «Η δύναμη της εκπαίδευσης τούς τρομάζει. Η δύναμη των γυναικών τους τρομάζει», είπε, αναφερόμενη στους Ταλιμπάν, που λίγους μήνες νωρίτερα την είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι χωρίς, ευτυχώς, η σφαίρα να πειράξει τον εγκέφαλο.
 
Λίγα χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2018, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, λίγο πριν συμπληρώσει κι εκείνη τα 16 της, απευθυνόταν στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Κατοβίτσε και σε έναν σύντομο αλλά σκληρό λόγο αναφερόταν στις επιπτώσεις της πολιτικής απραξίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

«Λέτε ότι πάνω απ’όλα αγαπάτε τα παιδιά σας, κι όμως τους κλέβετε το μέλλον μπροστά στα μάτια τους», τόνισε. «Η αλλαγή θα έρθει, είτε το θέλετε είτε όχι». Παρόλο που η νεαρή σουηδή ακτιβίστρια δεν έτυχε εξίσου θερμής υποδοχής μ’εκείνη της Μαλάλα, το βάρος των λέξεών της δεν ήταν μικρότερο.
 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ηγετικές ικανότητες της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές φάνηκαν όταν κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια, στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, όταν κέρδισε και την έδρα στο Κονγκρέσο. Γεννημένη σε μια ταπεινή οικογένεια από το Πουέρτο Ρίκο, η 29χρονη Αλεξάντρια έγινε η νεότερη βουλευτής στην ιστορία της χώρας. Εμπνεύστρια του Πράσινου Νιου Ντιλ, συμμερίζεται με την Τούνμπεργκ την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή. «Καθώς είμαστε νέες, δεν έχουμε συνηθίσει το σύστημα και δεν λέμε, `έτσι ήταν πάντα, δεν αλλάζει`», είπε η σουηδή ακτιβίστρια σε μια κοινή συνέντευξή της στην Γκάρντιαν με την Οκάσιο-Κορτές. «Πάντα έλεγα ότι η νεότητα είναι ένας τρόπος σκέψης», απάντησε η τελευταία.
 
Τις τελευταίες εβδομάδες ήρθαν στην επικαιρότητα για διαφορετικούς λόγους η Καρόλα Ρακέτε, καπετάνισα του πλοίου Sea Watch 3 που μετέφερε 40 μετανάστες στη Μεσόγειο, και η Μέγκαν Ραπίνο, αρχηγός της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρώτη, 31 ετών, για την απόφασή της να αποβιβάσει στη Λαμπεντούζα τους μετανάστες, παρά την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να τους δεχθεί. Η δεύτερη, 34 ετών, για τον φραστικό της πόλεμο με τον πρόεδρο Τραμπ μετά την άρνησή της να δεχθεί την πρόσκλησή του στον Λευκό Οίκο.
 
Γυναίκες προετοιμασμένες, μαχητικές, σίγουρες για τον εαυτό τους. Γαλήνιες, αλλά αποφασιστικές, αποτελούν παράδειγμα για όλους, και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Δεν φοβούνται να αναμετρηθούν με την εξουσία, είτε με τη συγκεκριμένη είτε με την αφηρημένη της μορφή. Γιατί γνωρίζουν ότι έχουν μαζί τους αυτό που αποκαλούμε αλήθεια και δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(*) Η Ολίβια Μουνιόθ-Ρόχας είναι διδάκτωρ κοινωνιολογίας του LSE και ανεξάρτητη ερευνήτρια
 
 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης