Τεράστιο άγαλμα Μοάι, ένα από τα εμβληματικά πέτρινα μνημεία από το Νησί του Πάσχα, ξεκινά ταξίδι επαναπατρισμού, από το Σαντιάγο της Χιλής, από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου στεγαζόταν από το 1870.

Το γλυπτό βάρους 715 κιλών που ονομάζεται Moai Tau θα μεταφερθεί με φορτηγό στο λιμάνι Βαλπαραΐσο της Χιλής και θα συνεχίσει το ταξίδι πέντε ημερών για το Ράπα Νούι, όπως είναι επίσης γνωστό το Νησί του Πάσχα με πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγήθηκε πολυετής εκστρατεία για την επιστροφή του αγάλματος στο Νησί του Πάσχα, που είναι επαρχία της Χιλής.

«Για πρώτη φορά, ένα άγαλμα Μοάι θα επιστρέψει στο νησί από την ηπειρωτική χώρα» δήλωσε ο Κονσουέλο Βαλντές, υπουργός Πολιτισμού της Χιλής.

«Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι μέρος ενός έργου που ως υπουργείο ξεκινήσαμε πριν από χρόνια με την επιστροφή διαφόρων συλλογών στην πατρίδα τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ράπα Νούι, σε απόσταση πάνω από 2.000 μίλια από τις ακτές της Χιλής, έχει περισσότερα από 1.000 πέτρινα αγάλματα – γιγάντιες κεφαλές που σκαλίστηκαν πριν από αιώνες από τους κατοίκους του νησιού, αντιπροσωπεύουν τα πνεύματα των προγόνων τους και αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

«Για τους κατοίκους του Ράπα Νούι, οι πρόγονοί τους, τα ταφικά αντικείμενα και τα υλικά των τελετουργιών μπορεί να είναι τόσο ζωντανά όσο και τα ίδια τα μέλη των κοινοτήτων τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης