Μια έκθεση με προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες που ξυπνάει μνήμες από τη Σμύρνη φιλοξενείται στο ανακαινισμένο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Τρικκαίων, ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό θέαμα, που προβάλλει αξιόπιστα το αφήγημα της προσφυγικής ροής από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στη «μητέρα» Ελλάδα.

Η έκθεση έχει τίτλο «Αγγελικάτη Σμύρνη». Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από την οικογένεια που δημιούργησαν ο τρικαλινός στρατηγός Πυροβολικού, πολεμιστής στο Μέτωπο της Ανατολής, Κωνσταντίνος Χρ. Αναγνωστιάδης και η σμυρνιά Θάλεια (Μπέμπη) Τάντηρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, που εστιάζουν στην ιστορία μιας οικογένειας, αλλά και διευρύνουν, ταυτοχρόνως, την οπτική μας για την καταστροφή και τη Μ. Ασία γενικότερα, με αναφορές σε στρατιωτικά δεδομένα, χρονολόγια και την καθημερινή ζωή. Είναι η πρώτη έκθεση μετά την ανακαίνιση ενός σημαντικού πολιτιστικού τοπόσημου για τα Τρίκαλα, του Λαογραφικού Μουσείου, με μακρά ιστορία, ακριβώς στο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Το κοινό έχει «αγκαλιάσει» την έκθεση καθώς αυτή λειτουργεί με την έναρξη λειτουργίας του Μύλου των Ξωτικών, όπου χιλιάδες επισκέπτες έχουν κατακλύσει την πόλη των Τρικάλων. Παράλληλα, πολλές είναι και οι επισκέψεις σχολικών μονάδων στην έκθεση, αφού πρόκειται για ένα παράθυρο στο παρελθόν με σημαντικό ιστορικό υλικό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους επισκέπτες η προβολή ενός εντυπωσιακού βίντεο – στοιχείο της έκθεσης, αποτέλεσμα της συνεργασίας HELEXPO – ΚΕΔΕ.

Ο χώρος φιλοξενεί αρκετά βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Τρικκαίων, τα οποία αναφέρονται στη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2023 και όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, η έκθεση πήρε σάρκα και οστά από τον Δήμο Τρικκαίων σε συνεργασία και με χορηγό τη «Μωράκης Αγροαναπτυξιακή». Μιλώντας για το Λαογραφικό Μουσείο, ο ίδιος τονίζει πως οι εργασίες για τη «συντήρηση του κτηρίου του Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων» ολοκληρώθηκαν και από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 το πανέμορφο κτίσμα υποδέχεται επισκέπτες/τριες από τα Τρίκαλα και όλη τη χώρα.

Το κτήριο από τα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, κατεχόταν εναλλάξ από Έλληνες και Τούρκους ιδιοκτήτες, πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, φιλοξένησε την Εφορία, χρησιμοποιήθηκε ως ιδιωτικό φροντιστήριο, ενώ από το 1991 λειτούργησε ως Λαογραφικό Μουσείο. Το κτίριο επαναλειτουργεί ως χώρος της πλούσιας λαογραφικής ιστορίας των Τρικάλων και ως ακόμη ένας χώρος πολιτισμού στον Δήμο Τρικκαίων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης