Ο καλλιτέχνης γκράφιτι, γνωστός με το όνομα Banksy, του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει ένα μυστήριο, μπορεί να αναγκαστεί να αποκαλυφθεί, αφού κατηγορήθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση.

Έχει ονομαστεί ως ο «πιο απίθανος εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας. Αλλά τώρα, όπως φαίνεται, ο καλλιτέχνης γκράφιτι Banksy, του οποίου τα έργα πωλούνται για εκατομμύρια, πρόκειται να περιγραφεί με λιγότερο κολακευτικούς όρους – στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η Daily Mail, ο Banksy είναι ένας 53χρονος άνδρας γεννημένος στο Μπρίστολ και κατονομάζεται ως Robin Gunningham καθώς είναι ο πρώτος εναγόμενος σε μια αγωγή που τον κατηγορεί για δυσφήμιση.

Συγκατηγορούμενός του είναι η εταιρεία που ίδρυσε ο Banksy και ονόμασε Pest Control Ltd. Η εταιρεία πουλάει την τέχνη του, η οποία παράγεται πάντοτε, εν μια νυκτί και αθέατη, με τη χρήση στένσιλ και η οποία κοσμεί πλέον τις πλευρές σπιτιών και τους καταρρέοντες τοίχους όχι μόνο στο Μπρίστολ και το Λονδίνο, αλλά παντού, από τη Δυτική Όχθη μέχρι το Ντιτρόιτ και την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικείμενο δικαστικής διαμάχης τα έργα του Banksy

Ο άνθρωπος που κινήθηκε νομικά εναντίον του Banksy είναι ο Άντριου Γκάλαχερ, 56 ετών, ένας επιχειρηματίας που ξεκίνησε από τη μουσική βιομηχανία, διοργανώνοντας ρέιβ πάρτι τη δεκαετία του 1990, προτού εκμεταλλευτεί τις εμπορικές δυνατότητες του γκράφιτι.

«Δεν το είχα συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή, αλλά οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που τράβηξα ήταν από ένα νέο παιδί στο μπλοκ που ονομαζόταν Banksy», εξήγησε σε συνέντευξή του πέρυσι, προσθέτοντας ότι οι κάρτες και άλλα εμπορεύματα που πουλάει είναι «προϊόντα σε προσιτές τιμές για θαυμαστές – και υπάρχουν εκατομμύρια θαυμαστές».

Αρνείται να συζητήσει την επικείμενη αντιπαράθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο δικηγόρος του, ο Aaron Wood of Brandsmiths, λέει ότι οι λεπτομέρειες είναι προς το παρόν «εμπιστευτικές και θα παραμείνουν έτσι έως ότου ο Banksy ή η Pest Control υποβάλουν την αναγνώριση της υπηρεσίας. Για αυτόν τον λόγο», προσθέτει ο Wood, «δεν έχω την ελευθερία να πω περισσότερα για τον ισχυρισμό».

Οι Banksy και Pest Control παραμένουν σιωπηλοί. Αφού υπέβαλαν επιτυχώς αίτηση για εμπορικό σήμα της ΕΕ το 2014, είδαν ότι η απόφαση ανατράπηκε όταν ο Gallagher άσκησε έφεση το 2021. Οι δικαστές σημείωσαν ότι ο Banksy, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «τα πνευματικά δικαιώματα είναι για τους ηττημένους», είχε εκφράσει εδώ και καιρό περιφρόνηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και πρόσθεσε ότι ήταν δύσκολο για αυτόν να επιμείνει στα πνευματικά δικαιώματα ενώ έμεινε ανώνυμος.

Πέρυσι, ωστόσο, ο Banksy κέρδισε μια ξεχωριστή δράση που επιβεβαίωσε το δικαίωμά του να κατοχυρώσει τη σειρά εικόνων του που δείχνει χιμπατζήδες με πινακίδες στο λαιμό τους.

Τι θα κάνει τώρα ο Γκάλαχερ στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα αναγκαστεί να δείξει το πρόσωπό του δημόσια, διερωτάται η εφημερίδα Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ πλήρως – και οι εικασίες συνεχίζουν να περιβάλλουν τον μυστηριώδη καλλιτέχνη.

Ωστόσο, το 2008 η Mail On Sunday έφτασε όσο πιο κοντά μπορούσε να υποδείξει την ταυτότητά του – χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στη Τζαμάικα που δείχνει έναν άνδρα με μπλε πουκάμισο και τζιν. Οι δημοσιογράφοι της Mail επισκέφτηκαν το Μπρίστολ, που λέγεται ότι ήταν η πατρίδα του Banksy, όπου ένας άνδρας ισχυρίστηκε ότι η ταυτότητα του άνδρα στη φωτογραφία ήταν ο Robin Gunningham. Ο Banksy αρνήθηκε ότι η φωτογραφία είναι δική του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης