« Το Μαγαζί της Γωνίας»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012, 16:30
« Το Μαγαζί της Γωνίας»
Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Σκηνοθεσία: Έρνστ Λιούμπιτς.
Σενάριο: Σάμσον Ράφελσον.
Πρωταγωνιστούν: Μάργκαρετ Σάλλιβαν, Τζέιμς Στιούαρτ, Φράνκ Μόργκαν.

Στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στο κατάστημα με είδη δώρων που ανήκει στον Ούγκο Μάτουσεκ, εργάζεται ο εργένης Αλφρέντ Κράλικ, ο οποίος θεωρείται πολύ καλός και έμπειρος πωλητής. Κάποια μέρα έρχεται και ζητά εργασία από τον Μάτουσεκ μια κοπέλα, η Κλάρα Νόβακ. Ο Μάτουσεκ την προσλαμβάνει, αλλά αυτό δεν αρέσει καθόλου στον Κράλικ, ο οποίος νιώθει αντιπάθεια για τη νέα του συνάδελφο. Στη συνέχεια η αντιπάθεια γίνεται αμοιβαία ανάμεσά τους. Παρεμπιπτόντως, ο μοναχικός Κράλικ έχει συνεχή αλληλογραφία με μια γυναίκα που έχει ερωτευτεί αλλά δεν έχει δεί ποτέ του! Έχει προγραμματίσει ένα βραδινό ραντεβού μαζί της για να γνωριστούν επιτέλους, αλλά και να της ζητήσει να παντρευτούν. Δεν το έχει πει στον Μάτουσεκ γιατί αν το μάθει θα τον απολύσει. Το βράδυ πηγαίνει στο μπάρ όπου έχουν δώσει ραντεβού (μαζί είναι και ο φίλος του, Πίροβιτς), αλλά διαπιστώνει έκπληκτος ότι η κοπέλα που περιμένει να γνωρίσει είναι η Κλάρα! Ντροπιασμένος και φοβούμενος την ανεργία, αποφασίζει να μην αποκαλύψει στην Κλάρα την ταυτότητά του. Αλλά η Κλάρα θέλει οπωσδήποτε να τον γνωρίσει γιατί και αυτή είναι ερωτευμένη μαζί του…

Ένα μικρό αριστούργημα που μιλάει με ζεστασιά όχι μόνο για τις σχέσεις εργοδότη – υπαλλήλου (με την αιώνια εκμετάλλευση) αλλά και για ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν νικώντας το αρνητικό κλίμα του κόσμου και την ανεργία.

Ένα ανθρώπινο έργο που δεν παύει να είναι διαχρονικό και αξέχαστο. Θαυμάσιο σενάριο, όμορφη σκηνοθεσία (σε μια από τις κορυφαίες στιγμές του Λιούμπιτς) και πολύ καλές ερμηνείες δίνουν πολλά - και με γενναιοδωρία - σε μια από τις πιο ανθρώπινες, όμορφες και ουσιαστικές κομεντί που μας έδωσε το σινεμά.

Το 1998, η ταινία του Λιούμπιτς διασκευάστηκε με τον τίτλο «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας», με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Τόμ Χάνκς και την Μέγκ Ράιαν.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012, 16:42