1989-2009: 20 χρόνια Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009, 02:04
1989-2009: 20 χρόνια Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης
ΔΗΜΗΤΡΙΑ Επετειακή συναυλία

28/9/2009

Το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια λειτουργίας. Η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης, η Αρετή Κετιμέ, ο Πέτρος-Λούκας Χαλκιάς, ο Στάθης Κουκουλάρης, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης με τις κόρες του Θεοπούλα και Ανδριάνα, ο Σάββας Σιάτρας και ο Θανάσης Σέρκος με τα Χάλκινα της Γουμένισσας, τα περισσότερα από τα 45 πρώην μέλη του Συγκροτήματος υπό τον Πάρι Γκούνα γιορτάζουν την επέτειο.

Είκοσι χρόνια μιας διαρκούς ανοδικής πορείας για το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής, γεμάτη από εκατοντάδες ώρες έρευνας, μελέτης και προβών που οδήγησαν σε 600 συναυλίες, πολλές συγκινήσεις, χειροκροτήματα, εξαιρετικές συνεργασίες, έντονες αναμνήσεις για μέλη και κοινό και ιδιαίτερα μεγάλες στιγμές που έμειναν χαραγμένες ανεξίτηλα στα πολιτιστικά πεπραγμένα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τέτοιες αξέχαστες στιγμές θα ξαναζήσουν μέλη και κοινό στην επετειακή αυτή εκδήλωση, σ' ένα πρόγραμμα γεμάτο απ' τα θαυμαστά, παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδος μας, όπου αγαπημένοι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα ξαναδημιουργήσουν τη μαγεία που πρωτοσκόρπισαν στις παλαιότερες εκδηλώσεις, εκείνες, που έγραψαν κομμάτια της ιστορίας του Συγκροτήματος.Το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης επί είκοσι χρόνια αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί μια υψηλού επιπέδου παράμετρο, τόσο στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης του ελληνικού μουσικού παραδοσιακού πλούτου, όσο και στην προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης για πολιτιστική ζωή στην πόλη αντάξια της ιστορίας της.

Η πορεία

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε το Νοέμβριο του 1989 το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής, το πρώτο και μοναδικό ίσως σχήμα παραδοσιακής μουσικής που λειτουργεί στον Ελλαδικό χώρο με τη χορηγία και τη μέριμνα δημοσίου φορέα.Από το 1989 μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 600 συναυλίες. Σταθμό στην ιστορία του Συγκροτήματος αποτέλεσε η παρουσία του στην Αβάνα της Κούβας τον Ιανουάριο του 2004, όπου έλαβε μέρος στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην Κούβα.

Μέχρι τώρα το Συγκρότημα έχουν τιμήσει με τη συνεργασία τους ο αείμνηστος Βασίλης Σούκας, η Γλυκερία, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Βαγγέλης Δασκαλούδης, ο Καριοφύλλης Δοϊτσίδης, η Ξανθίππη Καραθανάση, η Σοφία Κολλητήρη, ο Στάθης Κουκουλάρης, η Δόμνα Σαμίου, ο Νίκος και η Γιασεμή Σαραγούδα, ο Σάββας Σιάτρας, ο Θανάσης Σέρκος με το συγκρότημά του (χάλκινα από την Γουμένισσα), η Νίτσα Τσίτρα, ο Πέτρος-Λούκας Χαλκιάς, και πολλοί άλλοι σπουδαίοι μουσικοί και αξιόλογα μουσικά σχήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αρχικά ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης (1989-1993), ακολούθησε ο Ευάγγελος Νανάκος (1993-2001) και από το Νοέμβριο του 2001 έχει ο Πάρης Γκούνας.

Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Πάρης Γκούνας

Χορωδία
Κατερίνα Δούκα
Ζωή Κεσελοπούλου
Μαρία Λαδά
Ευθυμία Πορφυριάδου
Γιάννα Χαρισοπούλου
Πασχάλης Περιφάνης
Άρης Στάμος
Χρήστος Τασιός
Παναγιώτης Χριστίδης

Ορχήστρα
Μανώλης Εμμανουλούδης (βιολί)
Νεκτάριος Παπαγεωργίου (κλαρίνο)
Κατερίνα Παπαδοπούλου (κρουστά)
Μίλτος Σπυριδόπουλος (λαούτο)


Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί:
Λουκάς Μεταξάς (κοντραμπάσο)
Χρήστος Μπαρτζόπουλος (κανονάκι)
Δημήτρης Μυλωνάς (λαούτο)
Κώστας Παπαγιαννίδης (ούτι)
Λευτέρης Παύλου (κρουστά)

Χώρος Εκδήλωσης: Βελλίδειο
Είδος Εκδήλωσης: Μουσική
Η Είσοδος είναι ελεύθερη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009, 02:04