Κτήριο οδού Πειραιώς
26 Φεβρουαρίου – 28 Μαρτίου 2010

Εγκαίνια: 25 Φεβρουαρίου 2010

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει την αναδρομική έκθεση του Σκυριανού καλλιτέχνη Γιώργου Λάμπρου στο αίθριο του Κτηρίου της οδού Πειραιώς. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή από τη σαραντάχρονη δημιουργική πορεία του στη γλυπτική.

Ο Γιώργος Λάμπρου κατάφερε με ιδιαίτερη επιτυχία να διανύσει την απόσταση «από τον κόσμο της σιωπής στον πλούτο της μορφοπλαστικής φαντασίας» –όπως εύστοχα παρατηρεί ο ιστορικός τέχνης Χρύσανθος Χρήστου–, καταλύοντας με την τέχνη του τους περιορισμούς που του επέβαλε η κωφότητά του.

 Και, όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου στο εισαγωγικό του σημείωμα στον κατάλογο της έκθεσης, «καταφέρνοντας να αποφύγει το σκόπελο της απομόνωσης και την παγίδα της ομφαλοσκόπησης, συνδυάζει το προσωπικό του ιδίωμα με το ‘άνοιγμα’ προς το ευρύτερο κοινό και καταλήγει, με τον τρόπο αυτό, σε έργα ξεκάθαρα, με σπουδαίο εικαστικό και εννοιολογικό περιεχόμενο, που αξίζει να του αποδώσουν μια σημαντική θέση στο χώρο της νεοελληνικής γλυπτικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση θα παρουσιάσει μια επιλογή έργων του από τις βασικές θεματικές ενότητες με τις οποίες έχει ασχοληθεί: Συρμάτινα, Γραφή και Ανθρωπάκια, ενώ ιδιαίτερη θέση κατέχει η ενότητα με τα Σκυριανά, που αποτελούν και τα αγαπημένα του θέματα.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικό-αγγλικό) κατάλογο με κείμενα των: Χρύσανθου Χρήστου, καθηγητή της Ιστορίας της τέχνης και ακαδημαϊκού, Μιλτιάδη Παπανικολάου, καθηγητή της Ιστορίας της τέχνης στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Παπαχρίστου, ιστορικού τέχνης – Μουσείο Μπενάκη, του καλλιτέχνη και της αδελφής του Αλίκης Λάμπρου.

Ο Γιώργος Λάμπρου γεννήθηκε στη Σκύρο το 1946. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ., στο εργαστήρι γλυπτικής του Γιάννη Παππά, απ’ όπου αποφοίτησε το 1969. Στη ζωγραφική ξεκίνησε με τη θεματική ενότητα της Γραφής και στη γλυπτική με τα Συρμάτινα γλυπτά.

Έχει τιμηθεί με τρεις επαίνους γλυπτικής. Έργα του βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Σκύρου και Αργυρούπολης, στην Εθνική Πινακοθήκη και στη Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» – Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, στο Μουσείο Βορρέ στην Παιανία και στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων, στη Συλλογή Εμφιετζόγλου, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Ελλάδος, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ατομικές εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές αθηναϊκές γκαλερί: Νέες Μορφές, Πολυπλάνο, Ώρα, Γκαλερί της Έρσης, καθώς και σε αίθουσες τέχνης δήμων και πολιτιστικών φορέων: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα, Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών, Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών, Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας.

Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Τηλ. 210 34 53 111

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα, Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ
Τετάρτη, Πέμπτη: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
Κυριακή: 10.00-18.00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης