Με πρωταγωνιστή της, τον Ελληνοαμερικανό -τρίτης γενιάς- ηθοποιό, Billy Zane (Βασίλη Τζανετάκο) ο οποίος, μετά τον «Τιτανικό» (την πολυσυζητημένη ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε) έγινε και ζωγράφος, ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, η 4η Art- Thessaloniki International Contemporary Art Fair, η κλαδική έκθεση Τέχνης που διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo.

Στην εφετινή 4η Art- Thessaloniki International Contemporary Art Fair συμμετέχουν 38 γκαλερί από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο (20 από την Ελλάδα και 18 απ το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, την Τουρκία , τη Ρουμανία, τη Β.Μακεδονία, την Κίνα κ.α) με 500 και πλέον έργα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηθοποιός Billy Zane

Τον «στόχο της Helexpo, να καθιερωθεί η Θεσσαλονίκη -μέσω της Art Fair- ως κέντρο πολιτισμού της χώρας» καθώς «η διοργάνωση ενδυναμώνει τον διάλογο, την καλλιτεχνική κινητικότητα και κυρίως την κατανόηση της διαφορετικότητας των πολιτισμικών φαινομένων» τόνισε παρουσιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Τάσος Τζήκας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης μίλησε για «μια δύσκολη έκθεση με τα δικά της χαρακτηριστικά καθώς δεν είναι -από τη φύση της- αρκετά εμπορική αλλά ευρύτερα πολιτιστική και παιδευτική».

Καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης είναι ο γκαλερίστας Παντελής Τσάτσης ο οποίος παρουσιάζοντας τον φιλοξενούμενο -τιμώμενο της φετινής 4ης Αrt- Thessaloniki International Contemporary Art Fair, Billy Zane- κατέταξε την εικαστική του δραστηριότητα στο «είδος» του «αφηρημένου εξπρεσιονισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κινούμαι και κινώ το πινέλο της ζωγραφικής με την ίδια άνεση που κινούμαι και κινώ το σώμα μου στη σκηνή. Αναγνώρισα το πάθος μου για τη ζωγραφική εδώ και 25 περίπου χρόνια αλλά άρχισα να ζωγραφίζω στα στούντιο ενώ περίμενα για την ερμηνεία του ρόλου μου. Ήθελα να κινούμαι. Μου είναι πλέον οικεία η κίνηση του πινέλου όπως και του σώματος . Είναι προέκταση του χαρακτήρα μου, κρυβόταν στο DNA μου αυτή η κινητική ζωγραφική όπως και η υποκριτική», έλεγε μεταξύ άλλων, ο 53χρονος Ελληνοαμερικανός (με καταγωγή απο τη Χίο και τη Λακωνική Μάνη) στη διάρκεια της σημερινής παρουσίας του ( πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη) για την παρουσίαση της επικείμενης έκθεσης.

Για την αξιοποίηση της βασικής του ιδιότητας- αυτής του ηθοποιού του Hollywood- μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Τάσος Τζήκας, φρόντισε όπως είπε, να φέρει σε επαφή τον Billy Zane με τον περιφερειάρχη κ.Τζιτζικώστα, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στα νέα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο που προετοιμάζονται με πρωτοβουλία της περιφέρειας στην περιοχή της Θέρμης.

Στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης Τέχνης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση «Unexpected Dialogue» – Picasso & Jankulovski με κεραμικά έργα του Pablo Picasso σε εικαστικό διάλογο με ζωγραφικά έργα του Mice Jankulovski. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Museum of Drawing Skopje, με επιμελητή της τον κ. Μάνο Στεφανίδη.

Παράλληλα το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη-Κέντρο Έρευνας Μάσκας παρουσιάζει για πρώτη φορά τη νέα του συλλογή στην 4η Art-Thessaloniki International Contemporary Art-Fair, με θέμα «Balkan Masks». Πρόκειται για μέρος μιας μεγάλης συλλογής που περιλαμβάνει μάσκες από λαϊκά δρώμενα των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο της εκθεσης επίσης , η WAVA (World Association of Visual Arts), ένας εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε για να ενώσει άτομα και ιδρύματα παγκοσμίως, με κοινό έδαφος τις εικαστικές τέχνες, θα απονείμει μαζί με την 4η Art τρία βραβεία: για τον Καλύτερο Επιμελητή, την Καλύτερη Γκαλερί και τον Καλύτερο Καλλιτέχνη ενώ η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, θεσπίζει για πρώτη φορά μια θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο «MATAROA», με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών, ηλικίας μέχρι 33 χρόνων και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 16.00 της Πέμπτης, 21 Νοεμβρίου, έως και το βράδυ της Κυριακής 24 Νοεμβρίου.

Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 7 ευρώ.Το φοιτητικό και μαθητικό 3 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πηγή φωτογραφιών: ΔΕΘ-Helexpo

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης