Μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στον Άγιο της θάλασσας, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμμετείχαν τμήματα χορού των ενοριών: Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, Προφήτου Ηλιού Πειραιώς, Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας, Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας, Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου Αττικής.

Υπεύθυνος εκδήλωσης, ήταν ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Γκολέμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκδήλωση έκλεισε με εμπνευσμένο λόγο ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Θεοδωρόπουλος.

Θάλασσα και Ελλάδα, δύο λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες που προβάλουν κυρίως την τουριστική πλευρά της χώρας μας.

Ελλάδα και παράδοση, δύο λέξεις που αντικατοπτρίζουν την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά της πατρίδας μας.

Ελλάδα, μια λέξη που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της θάλασσας και της παράδοσης.
Θάλασσα και παράδοση λοιπόν. Μήπως αυτές οι δύο λέξεις, φανερώνουν μέρος της ταυτότητας της πατρίδας μας;

Ο χορός, η μουσική και το τραγούδι, είναι το τρίπτυχο που διασώζει την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων, μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Είναι τα κύρια μέσα έκφρασης της παράδοσης κάθε τόπου.
Η θάλασσα είναι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στη χώρα μας, Άφθονα τα νησιά μας.
Ο Ελληνικός λαός θέλησε να την υμνήσει την θάλασσα με τις ιδιαίτερες φιγούρες των παραδοσιακών χορών, που συχνά το λίκνισμα των χορευτών μεταδίδει τις κινήσεις της θάλασσας και του νησιώτικου αγέρα, και με τους ήχους της μουσικής να τονίζουν την συναισθηματική φόρτιση μουσικών και χορευτών.

Η θάλασσα στάθηκε ανεξάντλητη πηγή της ζωής μας και πλάτυνε τους ορίζοντες των Ελλήνων.
Συνδέθηκε άρρηκτα με την Ελληνική παράδοση, πολιτιστική και θρησκευτική. Εισέρχεται στο δημοτικό τραγούδι, τη μουσική και τον χορό.

Άγιος Νικόλαος, ο οδηγός των ναυτιλλομένων, προστάτης των θαλασσινών και των ξενιτεμένων. Ολόκληρη η ζωή του, ήταν ζωή θυσιαστικής προσφοράς.

Αμέτρητες υπήρξαν οι θαυματουργικές ενέργειες του Αγίου για την σωτηρία των ναυαγισμένων θαλασσινών, τον λυτρωμό των καραβιών από τις φουρτούνες.

Ακόμη και σήμερα ο Άγιος επεμβαίνει θαυματουργικά στη θάλασσα, σε όσους τον επικαλούνται με πίστη. Ήταν φιλάνθρωπος και φιλόπτωχος, υπερασπιστής της αλήθειας και του δικαίου, προστάτης των πονεμένων συνανθρώπων του.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Καράπασιας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης