27/03/2010 – 20:30

Η “Θεατρομάθεια” γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της, παρουσιάζοντας στον Πολυχώρο Δήμου Αθηναίων, την επιτυχημένη παράσταση “Θαύμα Αιώνιον” με την οποία συστήθηκε στο κοινό. Το λειτουργικό δράμα έγραψε και σκηνοθέτησε ο Τάκης Χρυσούλης, συνδυάζοντας στοιχεία του αρχαίου τραγικού λόγου με αυτά της εκκλησιαστικής παράδοσης και του τελετουργικού της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο έχει παρουσιαστεί επί 3 χρόνια στην Αθήνα και σε επιλεγμένες παραστάσεις στην Ελληνική περιφέρεια με μεγάλη επιτυχία. Αναπτύσσει καίρια ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη και αποτελεί ταυτόχρονα μέρος μιας γενικότερης έρευνάς της “Θεατρομάθειας” για το πως η θρησκεία συνέβαλε στην εξέλιξη του θεάτρου και του πολιτισμού.

Βασισμένο στη ζωή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ακολουθεί την πορεία της από την εποχή του έκλυτου βίου στην Αλεξάνδρεια, τη σταυροπροσκύνηση και μετάνοια της στα Ιεροσόλυμα μέχρι την ασκητική της στην έρημο και την κοίμησή της.

Η αναζήτηση του προσώπου μας, της αλήθειας του, η αναγνώριση του λάθους, η μεταμέλεια, είναι τα σημεία αναφοράς του έργου που ενδιαφέρουν όλους μας. Η Μαρία συνειδητοποιεί ότι “Έδωσε τα πάντα για να κερδίσει το τίποτα”. Από αυτό το αναπάντητο “ΓΙΑΤΙ;”, που νιώθει ο καθένας μας στο αδιέξοδο της αναζήτησης, η οσία Μαρία προχωρά σε ένα δρόμο αυτογνωσίας. Κι ενώ στην αρχαία τραγωδία έχουμε κάθαρση εδώ προοιωνίζεται και η λύτρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσούλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσική: Γιώργος Βούκανος

Παίζουν (Αλφαβητικά): Γιάννης Εμμανουήλ, Άρτεμις Αποστολοπούλου, Αλίκη Κατσαβού, Κώστας Λάσκος, Βασίλης Μήλιος, Πάνος Ξενάκης και Μελίνα Παπανέστορος.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με προσκλήσεις, οι οποίες θα διατίθενται αυθημερόν από τα εξής σημεία:
• Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, τηλ. 210 3621601), Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00-17:00
• Πολυχώρος Νέου Κόσμου (Τιμοκρέοντος 6α – Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9344131 & 818), Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00-14:00 & 16:30-20:00.

Για τις παραστάσεις του Σαββατοκύριακου οι προσκλήσεις θα διατίθενται από το Πνευματικό Κέντρο και τον Πολυχώρο την Παρασκευή.

Επικοινωνία:
210 9344131, 210 9344818
Τόπος: Πολυχώρος Νέου Κόσμου
Διεύθυνση: Τιμοκρέοντος 6α (πίσω από τον Αγ. Σώστη)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης