Ομάδες εφήβων σε έξι πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Πάτρα), συγγράφουν, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση διακεκριμένων θεατρικών συγγραφέων και σε συνεργασία με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, θεατρικά κείμενα, τα οποία στην συνέχεια ανεβάζουν στην Αθήνα στo πλαίσια ενός Πανελλήνιου θεατρικού φεστιβάλ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Βασίλη Κατσικονούρη, Σάκη Σερέφα, Χρύσα Σπηλιώτη, Μισέλ Φάις, Χρήστο Χωμενίδη. Τα κείμενα αυτά σκηνοθετούνται και ερμηνεύονται από τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και επαγγελματιών του θεάτρου και παρουσιάζονται αρχικά στην πόλη τους και έπειτα όλα μαζί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2013 σε μια μεγάλη γιορτή των εφήβων όπου μαζί με το «δικό τους» θέατρο θα υπάρχουν συναυλίες και εκθέσεις ζωγραφικής από εφήβους για εφήβους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έγκριτη κριτική επιτροπή επιλέγει ένα από τα κείμενα το οποίο παρουσιάζεται κατά τη θεατρική περίοδο 2013-2014 σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας αλλά και σε όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στη διαδικασία, από επαγγελματικό θίασο και για εφηβικό κοινό σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, τον Δήμο Αθηναίων, διάφορα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και εκδοτικό οίκο που θα εκδώσει όλα τα θεατρικά έργα.

Το πρόγραμμα Θεατρικές Γέφυρες-teen spirit θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη το 2012, λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα καταλήξει τον Οκτώβρη του 2013.

Η εταιρία Λυκόφως από το 2009 ξεκίνησε πρώτη την προσπάθεια καθιέρωσης του εφηβικού θεάτρου στην Ελλάδα. Με το «Chatroom» του Έντα Γουόλς το 2009, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου, το «Ρισπέκτ» του Τζακ Θορν σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη το 2010 και το «Ρωμαίος+Ιουλιέττα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου το 2011, προσπάθησε να φέρει για πρώτη φορά τους έφηβους στο θέατρο σε παραστάσεις ειδικά σχεδιασμένες για αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάγκη για δημιουργία θεάτρου για εφήβους επιβεβαιώθηκε και με τις τρεις παραστάσεις. Σε τέσσερα χρόνια πάνω από 15.000 παιδιά και 5.000 ενήλικες θεατές παρακολούθησαν τις παραστάσεις. Είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι που στην πέμπτη μόλις θεατρική σεζόν ενός τόσο φρέσκου θεσμού οι παραστάσεις για εφήβους στην Αθήνα είναι πια αρκετές με όλες τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές προϋποθέσεις ώστε να μιλάμε πια για θεσμό εφηβικού θεάτρου.

Με το βλέμμα στους εφήβους η Λυκόφως αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, σχεδιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις Θεατρικές Γέφυρες – Teen Spirit, έναν θεσμό εφήβων σε Πανελλήνια βάση, μέσα στον οποίο οι ίδιοι οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το θέατρο που θέλουν, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Στην παρουσίαση στο Φεστιβάλ Αθηνών θα υπάρχει κριτική επιτροπή από έγκριτους Πανεπιστημιακούς, ανθρώπους του θεάτρου αλλά και εφήβους οι οποίοι θα αναδείξουν το καλύτερο κείμενο που παραστάθηκε. Αυτό και θα είναι το κείμενο που θα παρασταθεί από επαγγελματικό θίασο και με κανονική παραγωγή σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας κατά τη θεατρική περίοδο 2013-2014, για να το παρακολουθήσουν έφηβοι. Τα κείμενα θα εκδοθούν από γνωστό εκδοτικό οίκο για να είναι προσβάσιμα σε εφηβικούς και όχι μόνο θιάσους. Έτσι, θα ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό εγχείρημα κάνοντας γνωστή όλη αυτή την προσπάθεια στο ευρύ κοινό με επαγγελματικούς όρους.

Επιθυμούμε τα παιδιά να μην είναι πια μόνο ο δέκτης αλλά και ο πομπός, να βρουν μέσω της θεατρικής γραφής και της θεατρικής πράξης έναν τρόπο έκφρασης που ίσως να μην είχαν φανταστεί για να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους και να ξεδιπλώσουν όλες τις πτυχές της ψυχής και της δημιουργικότητας τους με συνοδοιπόρους συνομήλικούς τους από όλη την Ελλάδα. Σε μια εποχή που η κακή τηλεόραση, η κονσερβοποιημένη μουσική και η λάθος χρήση του διαδικτύου καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος στο 24ωρο ενός εφήβου, θέλουμε να ανάψουμε μέσα τους τη σπίθα του καλού θεάτρου, φέρνοντάς τους σε επαφή με το θέατρο σε όλη την διαδικασία του από τη συγγραφή μέχρι την παράσταση, ώστε να γίνουμε αρωγοί τους σε ένα θαυμαστό ταξίδι προς τη γνώση, τις νέες εμπειρίες, την αλληλεγγύη και τη δημιουργική συμμετοχή σε μια ομάδα που περιλαμβάνει συνομιλήκους τους από όλη την Ελλάδα.

ΛΥΚΟΦΩΣ ΑΜΚΕ, Βουλής 38, Αθήνα.
Επικοινωνία:+30 210 3314088/9, fax: +30 211 0183712, www.lykofos.org, info@lykofos.org.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης