«Η διοργάνωση Πολιτιστικών Εβδομάδων, βάσει της πολιτιστικής συμφωνίας του 2017, στην υλοποίηση των οποίων αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα», βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποίησαν χτες, Τρίτη 16 Ιουνίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο πρέσβης του Κατάρ, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμα (Abdulaziz Ali Al Naama), σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Οι Εβδομάδες θα είναι δύο τύπων. Ο πρώτος θα περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ των Μουσείων, με υπεύθυνη από την καταρινή πλευρά τη Sheihka al Mayassa, και ο δεύτερος τη διοργάνωση φεστιβάλ και εκδηλώσεων σύγχρονης τέχνης, με υπεύθυνο το καταρινό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόγραμμα των Εβδομάδων συμφωνήθηκε να αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2020 ή τον Μάρτιο του 2021, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού», συμπληρώνει η σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η υπουργός και ο πρέσβης συμφώνησαν ότι η επιτυχής διοργάνωση των Εβδομάδων θα αποτελέσει πρόκριμα για το Έτος Πολιτισμού Ελλάδας-Κατάρ, το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το 2026. ‘Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών’, είπε η κ. Μενδώνη. ‘Ο Πολιτισμός παρέχει τη δυνατότητα για την περαιτέρω κατανόηση και προσέγγιση των δύο λαών μας. Η συνάντησή μας με τον πρέσβη, θέτει τα θεμέλια για την υλοποίηση της συνεργασίας αυτής, με τον προγραμματισμό συγκεκριμένων δράσεων και την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων’», πρόσθεσε η υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του ΥΠΠΟΑ.

«O πρέσβης του Κατάρ μετέφερε τις ευχαριστίες της καταρινής πλευράς, ιδιαιτέρως, δε, της επικεφαλής των Μουσείων του Κατάρ, Sheihka al Mayassa, για τη δωρεά εκμαγείου του Ηνιόχου των Δελφών από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ προσκάλεσε την κ. Μενδώνη να επισκεφθεί την Ντόχα, με την ευκαιρία της τελετής τοποθέτησης του εκμαγείου στο μετρό της πόλης. «Η δωρεά αυτή εκλαμβάνεται ως δείγμα της αγάπης και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρέσβης, ενώ η κ. Μενδώνη τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει ανάλογη δωρεά σε άλλο κράτος.

«Η επιλογή του Ηνίοχου έγινε με μεγάλη περίσκεψη», είπε η υπουργός. «Η ελληνική πλευρά αναζητούσε ένα έργο μεγάλου μεγέθους, το οποίο να είναι ανάλογο του μεγέθους του σταθμού του μετρό και, κυρίως, ένα έργο που να σχετίζεται με κάποιον τρόπο με τον χώρο στον οποίο εκτίθεται. Επιλέξαμε τον Ηνίοχο, τον αρματηλάτη, ώστε να δημιουργήσομε τον συνειρμό της κίνησης, αφού τοποθετείτε σε ένα σταθμό μετρό, που η κίνηση είναι πάντα έντονη και συνεχής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης