Το εμβληματικό κτήριο φωτίστηκε γιορτινά, τα στόρια ανέβηκαν, οι καταστηματάρχες έπιασαν δουλειά. Η ζωηρή κίνηση του κέντρου της πόλης επιστρέφει και πάλι στη σκεπαστή Αγορά Μοδιάνο.

Επίσημη πρώτη, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, με ψιλόβροχο, αλλά και με ανεβασμένη τη διάθεση και τις προσδοκίες όλων, ιδιοκτητών και πελατών. Αλλά και με στέρεα την πεποίθησή ότι, ύστερα από τέσσερα χρόνια με κατεβασμένα ρολά, το διατηρητέο αρχιτεκτόνημα «επιστρέφει», πλήρως ανακαινισμένο, για να επιβεβαιώσει εκ νέου τον ρόλο του ως κύρια στέγη του λιανικού εμπορίου του κέντρου και άλλων δραστηριοτήτων εστίασης και αναψυχής, όπως παραδοσιακά συνέβαινε επί έναν αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους χώρους της θα λειτουργήσουν περί τα 75 συνολικά καταστήματα, στο ισόγειο θα πωλούνται μεταξύ άλλων τα παραδοσιακά προϊόντα, ενώ στον εξώστη θα υπάρχουν εστιατόρια και θα φιλοξενούνται πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η κατασκευή της σκεπαστής αγοράς ξεκίνησε το 1922, στο σημείο όπου βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά, η οποία καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, και έφερε την υπογραφή του αρχιτέκτονα Έλι Μοδιάνο. Λειτούργησε για πρώτη φορά το στεγάζοντας το εμπόριο των Θεσσαλονικέων για έναν ολόκληρο αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις αρχές της δεκαετίες του ΄90 κι έπειτα άρχισε να επέρχεται η φθορά με τα καταστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο για μπει το οριστικό λουκέτο το 2016.

Την ανακατασκευή και τη λειτουργία της ανέλαβε ο όμιλος Φάις, που το καλοκαίρι του 2017 εξαγόρασε το 43,6% από το ΤΑΙΠΕΔ και έπειτα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε μικροεπενδυτές έφτασε σε ποσοστό το 57%.

Παρότι το κτήριο είχε πολλές και σημαντικές δομικές φθορές, μετά την πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών αποκαταστάθηκε πλήρως και οι χώροι του αναδιαμορφώθηκαν με σεβασμό όμως στον ιστορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα του.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης