Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, η Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, το Ζάππειο Μέγαρο και ο Οίκος Μόδας Τρανούλης διοργάνωσαν, στο πλαίσιο της δράσης “Ζάππειο Ημέρες Πολιτισμού, με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, εκδήλωση αφιέρωμα στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία εκδήλωση όπου περισσότεροι από 500 εθελοντές Χορωδοί, Χορευτές και Μουσικοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να χαρίσουν σε όσους βρέθηκαν στον Ζάππειο Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου 2018 ένα μοναδικό θέαμα.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και Διευθύντρια λόγου & Τέχνης Unesco Πειραιώς κ Νήσων Κλέλια Χαρίση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις μεστές και στοχευμένες ομιλίες του προέδρου του Ζαππείου Μεγάρου κου Γεώργιου Χρήστου και του προέδρου Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων για την UNESCO, κου Ιωάννη Μαρωνίτη παρουσιάστηκε η Ωδή στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον μαέστρο Μιχάλη Κοκκίνη με τη συμμετοχή της ιστορικής χορωδίας Νίκαιας.

Ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο του καθηγητή Τηλέμαχου Μουδατσάκη, αναπαριστώντας την αρπαγή της Kαρυάτιδας, σε χορογραφία του Μιχάλη Γκούση. Στο ρόλο της θλιμμένης καρυάτιδας η Φιλίτσα Καλογεράκου. Οι συντελεστές της παράστασης φορούσαν την συλλογή Athena byTranoulis.

Τα Εντυπωσιακά χορευτικά συγκροτήματα, Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης ‘Η Μεγαλόνησος”, Χορευτική ομάδα Αρτέμιδος, “Ανάβαση, οθώ – πατώ” και Ένωση Ποντίων φίλων Μάνδρας, “Οι διόσκουροι” με παραδοσιακές φορεσιές, παρουσίασαν ένα δείγμα της αρχαίας ελληνικής λαϊκής παράδοσης. Το συγκρότημα Saos, του συνθέτη Ηφαιστίωνα Βαξεβανέρη πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση.

Στο τέλος της βραδιάς έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού ποίησης με θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που διοργάνωσε ο όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον ΕΠΟΚ. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανακοίνωση της κας Έλενας Κόρκα, τ. γενικής Δ/ντριας Αρχαιοτήτων Υπ. Πολιτισμού σχετικά με την έκδοση λευκώματος από τις Εκδόσεις Αλέξανδρος του εκδότη Νίκου Καραμανλή με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ, που αφορά στην ιστορία της Ακρόπολης.

Το περιστύλιο κοσμούσαν έργα από τη συλλογή “οι θησαυροί μου” της εικαστικού Ιωάννας Ευθυμίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης