Αφιέρωμα στον μεγάλο Ισπανό κινηματογραφιστή Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα πραγματοποιείται μέχρι το τέλος του μήνα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα), σε συνεργασία με την ισπανική πρεσβεία.

Ο Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα γεννήθηκε στη Βαλένθια το 1921 και εισήχθη στο Ινστιτούτο Κινηματογραφικών Ερευνών και Εμπειριών της Μαδρίτης το 1947. Μαζί με τον Αντόνιο Μπαρντέμ συνέβαλε στην ανανέωση του ισπανικού κινηματογράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπερλάνγκα τιμήθηκε με διεθνή βραβεία και διακρίσεις στα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου (Καννών, Βενετίας, Μόντρεαλ, Βερολίνου), ενώ στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι συμπεριελήφθη στη δεκάδα των σημαντικότερων κινηματογραφιστών στον κόσμο.

Είχε λάβει αμέτρητες διακρίσεις στην Ισπανία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Τεχνών «Πρίγκιπας της Αστούριας» το 1986, το Χρυσό Μετάλλιο Καλών Τεχνών το 1981 και το Εθνικό Βραβείο Κινηματογραφίας το 1980. Το 1961 η ταινία του «Πλάθιδο» ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Ο κινηματογράφος του Μπερλάνγκα χαρακτηρίζεται από την ειρωνεία και τη σάτιρα διαφόρων καταστάσεων, αλλά και από μεγάλη ανθρωπιά και εκπληκτική απλότητα. Πέθανε τον Νοέμβριο του 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο αφιέρωμα, που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου, περιλαμβάνονται πέντε ταινίες του Ισπανού κινηματογραφιστή, υποτιτλισμένες στα Ελληνικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ οι προβολές γίνονται κάθε Πέμπτη, στις 19.30.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης