Αφιερωμένη στη Μύρτιδα η νέα σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018, 09:50
Αφιερωμένη στη Μύρτιδα η νέα σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ
Μια νέα σειρά γραμματοσήμων κυκλοφορεί από σήμερα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Αυτά θα έχουν επάνω τους τη μορφή της Μύρτιδας, στην οποία είναι αφιερωμένη. Πρόκειται για ένα κορίτσι του 5ου π.Χ. αιώνα, θύμα του λοιμού των Αθηνών, της οποίας το πρόσωπο αναπλάστηκε στο επιστημονικό πρόγραμμα «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» που ανέλαβε το πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων Φεγιέ «Μύρτις».

Με τη σειρά αυτή τα ΕΛΤΑ εγκαινιάζουν το Εκδοτικό Πρόγραμμα Γραμματοσήμων του 2018. Τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν τη Μύρτιδα ως «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας», με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που συγκλήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η Μύρτις… στέλνει από την αρχαία Αθήνα ένα πολυμεταφρασμένο μήνυμα προς τους αρχηγούς των 150 κρατών μελών του ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση να σταματήσει ο θάνατος παιδιών από απολύτως προβλέψιμες και θεραπεύσιμες ασθένειες, με τον εξής τρόπο: «Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών.
Όμως εσείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα απαραίτητα μέσα και πόρους για να σώσετε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών που όπως εγώ, πεθαίνουν από αρρώστιες οι οποίες μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν».

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ, η έκδοση αποτελείται από ένα φεγιέ διαστάσεων 70x90 mm που περιλαμβάνει ένα γραμματόσημο 35x45 mm, σε σχεδίαση - προσαρμογή Ανθούλα Λύγκα. Επίσης, κυκλοφορούν 5.000 εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, με παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς.Όλα τα φιλοτελικά προϊόντα θα πωλούνται από το κεντρικό φιλοτελικό κατάστημα (Λυκούργου 5 & Απελλού-100 38 ΑΘΗΝΑ) και από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι εξαντλήσεως. Εξαιρούνται οι Φ.Π.Η.Κ. που θα αποσυρθούν στις 14 Φεβρουαρίου 2019. Οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν στο κεντρικό φιλοτελικό κατάστημα τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, αρκεί να έχουν επικολλημένο το φεγιέ ή το γραμματόσημο του φεγιέ.

Ο επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, αναφέρει σχετικά: «Το 1994-1995, στη διάρκεια των εργασιών της εταιρείας Αττικό ΜΕΤΡΟ, βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμικού ο χώρος όπου ήταν γνωστό (πρώτη ανασκαφή 1870, Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία) πως υπήρχε το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας».Και προσθέτει: «Η ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο με σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, που έζησαν και πέθαναν την εποχή του λοιμού των Αθηνών (430-426 π.Χ.). Η αιτία που προκάλεσε τον λοιμό της Αθήνας αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ιστορίας της Ιατρικής. Η διερεύνηση για τον παθογόνο παράγοντα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σε υλικό από την εσωτερική (πολφική) κοιλότητα δοντιών των φερομένων ως θυμάτων του Λοιμού, με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας της φονικής ασθένειας.

Ως υλικό της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν ακέραια δόντια, εντοπίστηκε δε το βακτήριο SalmonellaentericaserovarTyphi (τυφική Σαλμονέλα), το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση τυφοειδούς πυρετού. Ανάμεσα στα οστά του ομαδικού τάφου υπήρχε το κρανίο ενός κοριτσιού περίπου 11 χρόνων. Διατηρούσε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής της ηλικίας, δηλαδή μέρος της νεογιλής οδοντοφυΐας συγχρόνως με τη μόνιμη. Ήταν εξαιρετικά διατηρημένο, χωρίς οστικές απώλειες και, επιπλέον, είχε ατόφια την κάτω γνάθο και όλα τα δόντια. Η άριστη κατάσταση του κρανίου της Μύρτιδος γέννησε την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή».

Με τον επίκουρο καθηγητή να προσθέτει καταληκτικά: «Γι' αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο του κρανίου, πάνω στο οποίο, με τη μέθοδο «Μάντσεστερ», ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος. Αξίζει κι εδώ να σημειώσουμε ότι το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ ζήτησε από τη Μύρτιδα να γίνει «φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ». Έτσι, η Μύρτις έγινε πολύτιμη συνεργάτης του ΟΗΕ, στέλνοντας μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου, που έλαβαν μέρος τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας».

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018, 10:00