Αύξηση επισκεψιμότητας, της τάξης του 18%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση, ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη οι διοργανωτές της 3ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22-25 Νοεμβρίου, στα περίπτερα 10 και 9 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «τα κυρίαρχα στοιχεία που διαφοροποίησαν ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά, τη φετινή Art ήταν η αναβαθμισμένη παρουσία γκαλερί από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, καθώς και η προσέλευση όλες τις ημέρες της έκθεσης πολλών φοιτητών και μαθητών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από το πλήθος φιλότεχνων από όλη την Ελλάδα και γειτονικές χώρες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την Art επισκέφτηκαν πάνω από 700 μαθητές κυρίως γυμνασίων και λυκείων από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και φοιτητές σχολών καλών τεχνών. Στην 3η Art Thessaloniki επέλεξαν να περιηγηθούν και συλλέκτες έργων τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι πραγματοποίησαν και σχετικές αγορές.

«Η έκθεση ενισχύει το σύγχρονο πολιτιστικό προφίλ της πόλης» υπογράμμιζε χαρακτηριστικά σε μήνυμα της στη διάρκεια των εγκαινίων η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα «να ενταχθεί η αισθητική και πολιτιστική διάσταση στην πολιτική, καθώς η πολιτική διάσταση ενυπάρχει σε κάθε μορφή τέχνης».

Σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές, μεγάλη επιτυχία γνώρισε η φιλανθρωπική δημοπρασία έργων τέχνης, που διοργανώθηκε για την υποστήριξη του Κέντρου Υγείας Ν. Μηχανιώνας, με συμβολική τιμή εκκίνησης τα 100 ευρώ. Τα 48 έργα που δημοπρατήθηκαν, πωλήθηκαν όλα πάνω από την τιμή έναρξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 3η Art Thessaloniki επικέντρωσε -περισσότερο από τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις της- στο τρίπτυχο επένδυση σε έργα τέχνης, ενημέρωση για την τέχνη και ψυχαγωγία των επισκεπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φιλότεχνοι κατέκλυσαν όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης, η οποία έφερε στη Θεσσαλονίκη 28 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που αντιπροσώπευσαν περισσότερους από 450 καλλιτέχνες μέσω 1.500 έργων.

Η Art Thessaloniki περιέλαβε πέντε μουσειακές εκθέσεις και πάνω από 20 παράλληλα πρότζεκτ.

Τιμώμενος καλλιτέχνης της φετινής διοργάνωσης ήταν ο ελληνικής καταγωγής αλλά διεθνούς φήμης «γλύπτης των μαγνητικών πεδίων» Τάκις (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του γεννημένου την Αθήνα πριν από 93 χρόνια αυτοδίδακτου γλύπτη Παναγιώτη Βασιλάκη).

Ο καλλιτέχνης που ζει σήμερα μεταξύ Παρισίων και Αθηνών και είναι γνωστός παγκοσμίως για τα μνημειώδη γλυπτά του, που κοσμούν δημόσιους χώρους σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και μουσεία του εξωτερικού, δεν παρέστη στην 3η Art Thessaloniki, εντυπωσιακό όμως και κέντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών, υπήρξε το περίπτερο με τα έργα του (του ιδρύματος του καλλιτέχνη “Τάκι”, του Κ.Ε.Τ.Ε. -Κέντρου Έρευνας για την Τέχνη και τις Επιστήμες- που έχει έδρα στο Γεροβουνό της Αττικής).

Η έκθεση αναπτύχθηκε στα περίπτερα 10, 9 και 8 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και το εισιτήριο για τους επισκέπτες ήταν 6 ευρώ.

Την έκθεση συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, γκαλερίστας Παντελής Τσάτσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης