Μία θεατρική-εικαστική παράσταση έκπληξη στο Φουαγιέ του Θεάτρου Badminton
Από 26 Οκτωβρίου 2011

Την πρωτότυπη θεατρική-εικαστική και άκρως συγκινητική παράσταση με τίτλο «Αυτό το παιδί» του Joel Pommerat, θα φιλοξενήσει το θέατρο Badminton. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων το καλοκαίρι που πέρασε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η παράσταση θα συνεχιστεί αυτό το χειμώνα κάνοντας πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου στο φουαγιέ του θεάτρου Badminton. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό-εικαστικό δρώμενο, στο οποίο καταγράφονται δέκα μικρές ιστορίες γονεϊκών σχέσεων, που περιγράφουν την ψυχολογία και τους ρόλους που καλείται να παίξει ο σύγχρονος άνθρωπος όταν ανοίγει η αυλαία της ενήλικης ζωής του. Μια ακόμα πρωτοτυπία της παράστασης είναι ότι οι δέκα σκηνές διαδραματίζονται σε δέκα διαφορετικά σημεία του φουαγιέ (που έχει μετατραπεί σε θεατρική – εικαστική έκθεση) και κοινό και ηθοποιοί μετακινούνται από σκηνή σε σκηνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος βασίζεται στην ιδέα της δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης που ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως εικαστική έκθεση. Ο πειραματικός χαρακτήρας της παράστασης έγκειται στη συμμετοχή δεκαπέντε νέων εικαστικών καλλιτεχνών όπου ο καθένας δημιουργεί το σκηνικό τοπίο, το video- art, το μακιγιάζ και τα κοστούμια των δέκα δρώμενων που απαρτίζουν το έργο, δίνοντας στο όλο εγχείρημα τη μορφή εικαστικού και ταυτόχρονα θεατρικού δρώμενου.

Η παράσταση είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που ενώνει διαφορετικές ομάδες καλλιτεχνών σε έναν κοινό καλλιτεχνικό στόχο και κοινωνικό προβληματισμό.

Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο «Αυτό το παιδί» γεννήθηκε μέσα από συνεντεύξεις που έδωσαν το 2002 γυναίκες της Νορμανδίας που ζουν σε εργατικές κατοικίες, με θέμα το γονεϊκό ζήτημα. Για διάστημα πολλών ημερών, οι συνεντευξιαζόμενες, ο Joel Pommerat και η ομάδα των ηθοποιών, αντάλλαξαν απόψεις και αντιδράσεις πάνω στο γονεϊκό ζήτημα. Ως αποτέλεσμα, ο συγγραφέας και η ομάδα του δημιούργησαν ένα σπονδυλωτό έργο με τη μορφή δέκα δρώμενων, ένα θεατρικό ντοκυμαντέρ με κοινή θεματική. Το όλο εγχείρημα στήθηκε με πρωτοβουλία του Ταμείου Οικογενειακής Στήριξης του Calvados και του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου της Caen.
Ο Zoel Pommerat, έγραψε το έργο χωρίς ποτέ να μεταφέρει αυτούσια μια σκηνή από τις αφηγήσεις, αλλά περισσότερο σαν να ονειρεύεται αυτό που συνέβη μέσα στην ψυχή των ηρώων. Το «Αυτό το παδί» είναι μια σειρά μικρών σκηνών με θέμα τις οικογενειακές συγκρούσεις, όταν οι συνήθεις εντάσεις μεταξύ παιδιών και γονέων φτάνουν στα άκρα. Κάθε σκηνή γίνεται ο καθρέφτης μας είτε ως γονιού που ενδεχομένως είμαστε είτε ως γιου ή κόρης που έτσι κι αλλιώς είμαστε. Υπαρξιακά ερωτήματα, αδιέξοδες σχέσεις αλλά και το χάσμα γενεών και επικοινωνίας, ξετυλίγονται μέσα από οικείες ιστορίες: Mια έγκυος που μιλά στο παιδί που πρόκειται να φέρει στον κόσμο, ένας χωρισμένος πατέρας με την πεντάχρονη κόρη του, μια γυναίκα που επιλέγει να δώσει το παιδί της για υιοθεσία, μια μάνα που επιπλήττει την κόρη της, ένας γιος που κατηγορεί τον πατέρα του για τη χαμένη του ζωή, κι άλλες γνώριμες σε όλους καταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδέα της σκηνοθεσίας
Η παράσταση «Αυτό το παιδί» είναι ένα θεατρικό-εικαστικό δρώμενο που επιτρέπει στον θεατή να κυκλοφορεί, να στέκεται και να παρακολουθεί τα δέκα δρώμενα, όπως περπατάει καθημερινά μέσα στους δρόμους της πόλης ή τους διαδρόμους του σπιτιού του.
Μέσα από τη δραματουργική ανάλυση του έργου, γεννήθηκε η ιδέα ενός εικαστικού εργοταξίου. Ένα ανοιχτό τοπίο με έργα τέχνης και εικαστικές εγκαταστάσεις που δίνει την εντύπωση μιας σύγχρονης πόλης και ταυτόχρονα απεικονίζει το ονειρικό υποσυνείδητο των ηρώων που πρωταγωνιστούν.
Η πρόταση της σκηνοθεσίας αφορά σε μια αισθητική-συναισθηματική εμπειρία που μπορεί να βιώσει ο θεατής μέσα από τη συνεργασία καλλιτεχνών που υπηρετούν διαφορετικές μορφές τέχνης.
ΦΡΟΣΩ ΛΥΤΡΑ

Σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Μανόλης Παντελιδάκης
Σκηνογραφία: 15 εικαστικοί καλλιτέχνες: Άννα Αμπαριώτου, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτωνας Μπεκιάρης, Έλενα Παπαδημητρίου, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Βασίλης Σούλης, Μαρία Τσάγκαρη, Γιώργος Τσεριώνης, Κυριάκος Φραντζέσκος
Εικαστική επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Κοστούμια: Ειρήνη Τσακίρη, Σοφία Νικολαΐδη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Επιμέλεια Κίνησης: Σοφία Μιχαήλ
Παίζουν: Σωκράτης Αλαφούζος, Αντίνοος Αλμπάνης, Βίκυ Βολιώτη, Νεκτάριος Λουκιανός, Λήδα Ματσάγγου, Βάνα Πεφάνη, Γιάννης Στεφόπουλος, Εύρη Σοφρωνιάδου, Ζέτη Φίτσιου. Χορεύει η Σοφία Μιχαήλ.

Γενική Είσοδος 20€ – Φοιτητικό 15€
Ημέρες και ώρες έναρξης παραστάσεων

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011
Παρασκευή 4/11 – 21:00
Σάββατο 5/11 – 21:00 και 24:00
Κυριακή 6/11 – 21:00

Τετάρτη 9/11 – 21:00
Πέμπτη 10/11 – 21:00
Παρασκευή 11/11 – 21:00
Σάββατο 12/11 – 22:15 και 24:00
Κυριακή 13/11 – 22:15

Τετάρτη 16/11 – 21:00
Πέμπτη 17/11 – 22:15
Παρασκευή 18/11 -22:15
Σάββατο 19/11 – 22:15 και 24:00
Κυριακή 20/11 -22:15

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 210-8840600, www.ticketnet.gr , www.viva.gr στα ταμεία του θεάτρου Badminton και σε όλα τα PUBLIC και τα METROPOLIS.

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης