Ο Αμερικανός εικαστικός καλλιτέχνης και μουσικός Μάικ Κέλεϊ, γνωστός παγκοσμίως για τις εγκαταστάσεις και τα βίντεό του, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών στην κατοικία του στην Πασαντίνα (βορείως του Λος Άντζελες), σύμφωνα με ανακοίνωση των ιατροδιακστικών υπηρεσιών του Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τους LA Times, η αιτία του θανάτου του είναι η αυτοκτονία.

«Βρήκε τον θάνατο στο διαμέρισμά του στην Πασαντίνα στις 31 Ιανουαρίου στις 7.49. Οι διασώστες διαπίστωσαν τον θάνατό του και χθες πραγματοποιήθηκε νεκροτομή», ανέφερε εκπρόσωπος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, τονίζοντας πως ακόμη απομένει να περαιωθούν αρκετές εξετάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύντομο βιογραφικό

Ο Μάικ Κέλεϊ γεννήθηκε το 1954 σε ένα προάστιο του Ντιτρόιτ. Υπήρξε ο ιδρυτής του ροκ συγκροτήματος Destroy All Monsters, προτού εγκατασταθεί το 1976 στην Καλιφόρνια για να σπουδάσει εικαστικές τέχνες.

Έγινε ευρύτερα γνωστός για τα βίντεο και τις εγκαταστάσεις που πραγματοποιούσε με τη χρήση έτοιμων αντικειμένων (κούκλες, χρησιμοποιημένα υφάσματα κλπ). Ο συντηρητής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες (MOCA) Πολ Σίμελ τονίζει στους Τάιμς πως η πόλη «δεν θα γινόταν ποτέ ένα διεθνές κέντρο για τη σύγχρονη τέχνη» χωρίς τη συμβολή του Κέλεϊ. «Από όλους τους καλλιτέχνες της δεκαετίας του ’80, είναι εκείνος που πραγματικά αναδύθηκε από τον σωρό και έπλασε μία νέα και περίπλοκη ταυτότητα για τη γενιά του», τόνισε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έργα του εκτίθενται σε μόνιμες συλλογές στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης , των LACMA και MOCA στο Λος ‘Αντζελες, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης και στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης