Σφράγισε με το πινέλο του το κτήριο-σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας και πλέον η ιστορία του κοσμεί την πόλη της Ανάπολις στην πολιτεία του Μέριλαντ. Ο λόγος για τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, ο οποίος έμελλε να κερδίσει το προσωνύμιο «Μιχαήλ Άγγελος των ΗΠΑ» διασχίζοντας τον Ατλαντικό στα μέσα του 19ου αιώνα.

Στο βιβλίο του ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος τον αποκαλεί ως τον «ζωγράφο με τις τρεις πατρίδες». Σχεδόν 139 χρόνια μετά το θάνατο του, μέλη της ελληνικής και της ιταλικής διασποράς συγκεντρώθηκαν στην Ανάπολη για να γιορτάσουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του μεγάλου Ελληνο-ιταλού ζωγράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Έλληνας πατέρας του, ο Σταύρος Μπρουμίδης, του έδωσε την έμπνευση και τη φιλοδοξία. Η Ιταλίδα μητέρα του, η Άννα Μπιανκίνι, του έδωσε το ταλέντο της τέχνης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες του έδωσαν την ευκαιρία να γίνει ο Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου», είπε ο Μιχάλης Σέρβος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού στην Αμερική, κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης αφιέρωσε 25 χρόνια για να ζωγραφίσει τον εσωτερικό διάκοσμο της Ροτόντας, τοιχογραφώντας μέσα σε αυτό το διάστημα περισσότερα από 1.500 τ.μ. του αμερικανικού Καπιτωλίου. Αυτό βέβαια που ξεχώρισε ήταν η φιλοτέχνηση του θόλου που έμεινε γνωστός ως η «Αποθέωση του Ουάσινγκτον».
Όπως εξήγησε ο Μιχάλης Σέρβος, το Ίδρυμα Ελληνισμού της Αμερικής έχει τοποθετήσει μια σειρά από αγάλματα κατά μήκος των ΗΠΑ με στόχο να τιμήσει και να αναδείξει την κληρονομία που άφησαν πίσω τους οι μεγάλοι Ελληνοαμερικανοί.

«Ένα άγαλμα είναι μια έμπνευση, μια δημιουργία, ένα βιβλίο, ένα έργο τέχνης, ένα μνημείο, περνά πολλά μηνύματα, μια υπενθύμιση της ιστορίας μας και της ταυτότητάς μας. Ο Οδυσσέας Ελύτης που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας είχε πει σε ένα από τα ποιήματα του, “την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα”», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αγάλματα των Ελληνοαμερικανών στις ΗΠΑ

Ορισμένα από τα αγάλματα που έχει αναγείρει το Ίδρυμα Ελληνισμού της Αμερικής είναι:

Το άγαλμα του Θεόδωρου Γκριέκο που ήταν ο πρώτος Έλληνας που ήρθε στην Αμερική το 1528 με τους Ισπανούς άποικους. Το άγαλμα τοποθετήθηκε στην παραλία Κλιαργουότερ στη Φλόριντα.

Το άγαλμα του γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου που τοποθετήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Το άγαλμα του Λούης Τίκας που δολοφονήθηκε λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης και του αγώνα του για τη προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρακωρύχων. Το άγαλμά του τοποθετήθηκε στο Κολοράντο και ο πλησίον αυτοκινητόδρομος φέρει επίσης το όνομα του.

Το άγαλμα του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη, του «καλλιτέχνη της πρωτεύουσας των ΗΠΑ», που τοποθετήθηκε στην ιστορική πόλη της Ανάπολις με τη βοήθεια της ελληνικής και της ιταλικής κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης