Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Συντονιστικός Μηχανισμός για  την Αναπηρία, σε συνεργασία  με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, διοργανώνουν την εκδήλωση με τίτλο «Ακούγοντας την Ψυχή», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός).

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ακουστούν οι άνθρωποι που συμβιώνουν καθημερινά με την ψυχική νόσο. Ομιλητές θα είναι ασθενείς, συγγενείς αυτών και επιστήμονες από τον χώρο της ψυχικής υγείας. Επιθυμητό είναι να δημιουργηθεί μια διευρυμένη κοινωνική αντίληψη γύρω από το ζήτημα της ψυχικής νόσου στην κατεύθυνση της αποστιγματοποίησης των ψυχικά ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, οι ψυχικές παθήσεις ορίζονται ως αναπηρία, σύμφωνα με τον Νόμο 4488/2017 και οι άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις έχουν κάθε δικαίωμα να διαβιούν ισότιμα με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με την ταινία μικρού μήκους Αριστερόστροφα σε σκηνοθεσία Γιώργου Κοργιανίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους/τις:

Μαρίνα Σαράκη, Ψυχολόγος, Συνεργάτιδα στο Συντονιστικό Μηχανισμό για την Αναπηρία

Πρωτοπρεσβύτερος Παύλος Κουμαριανός, Δρ. Θεολογίας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής

Κατερίνα Νομίδου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.), Εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο τρίπτυχο «Ψυχική υγεία, δίκαιο, ανθρώπινα δικαιώματα»

Καίτη Κανακάκη, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, Ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου της NDI (Παρεμβαίνουσα Μη Κατευθυντικότητα)

Θανάσης Μαντζάρας & Νίκη Γαβαλά, Ιδρυτικά μέλη “Humanlinks – Ανθρὠπινοι Σύνδεσμοι”, Ομάδα Αυτοβοήθειας Ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές

Ευαγγελία Καπετάνου-Κοκκόλη, Πρόεδρος  του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων

για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) ΒΑ Αττικής

Βασίλειος Φωτόπουλος, Ψυχίατρος, τ. Δ/ντής κλινικής Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειου με εμπειρία στην κοινωνική ψυχιατρική

Χριστιάνα Πετράκη, Μέλος του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. ΒΑ Αττικής, με βιωματική εμπειρία ψυχικής νόσου

Χριστόφορος Παπαδάκης, Πρόεδρος του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Κορυδαλλού

Δημήτρης Πλουμπίδης, Ψυχίατρος, Πανεπιστημιακός, Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής  Εταιρίας

Μαρία Κομνηνού, Πανεπιστημιακός,  Πρόεδρος Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Στο κλείσιμο της συζήτησης θα παρουσιαστεί σύντομο πρόγραμμα με ζωντανή μουσική από μέλη της ομάδας μουσικής των  “Humanlinks – Ανθρὠπινοι Σύνδεσμοι”.

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ  «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» του Σταύρου Ψυλλάκη. Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί με την κάμερά του μια ομάδα ασθενών του Ψυχιατρείου Χανίων,  στην «Εκκλησία του Δήμου», τον χώρο που καθημερινά συναλλάσσονται και συνομιλούν. Μια άλλη ομάδα, πρώην χρόνιων ασθενών εκτός Ψυχιατρείου πλέον, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης. Η ταινία, μέσα από τον παράλληλο λόγο των δυο ομάδων, προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την ψυχική νόσο.

Παράλληλα, στον χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος θα λειτουργήσει Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Στιγμές και Πρόσωπα» του εργαστηρίου των “Humanlinks – Ανθρὠπινοι Σύνδεσμοι”, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2019 (ώρες λειτουργίας έκθεσης:  Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00-14:00 και 18:00-23:00, Σάββατο και Κυριακή 18:00-23:00).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης