«Αμφιβολία» του John Patrick Shanley

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009, 01:00
«Αμφιβολία» του John Patrick Shanley
ΕΝΑΡΞΗ : ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Στο θέατρο ΜΕΛΙ παρουσιάζεται από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου το έργο του John Patrick Shanley, «ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, με τους Γιώργο Χριστοδούλου, Δήμητρα Χατούπη, Ξανθή Γεωργίου και Νίκη Σερέτη.

Το έργο τοποθετημένο χρονικά στην Αμερική του 1960, αμέσως μετά τη δολοφονία του Τζων Κέννεντυ, όπου οι αξίες και η πίστη στους θεσμούς είχαν κλονιστεί διαπραγματεύεται ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που συνδέονται με τη θρησκεία : Τη θέση που έχει η Αμφιβολία στα μυαλά και τις καρδιές των πιστών της.

Στο καθολικό σχολείο Σαίντ Νίκολας, στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης, το 1964, κάτω από τις αυστηρές οδηγίες της αδερφής Αλοίσιους, δημιουργείται μια παράξενη σχέση ενός ιερέα με έναν μικρό μαύρο μαθητή.

 Τον πρώτο μαύρο που φοιτά στο σχολείο. Όταν η αθώα αδερφή Τζέιμς παρατηρεί το υπερβολικό ενδιαφέρον που δείχνει ο ιερέας για το παιδί, αποφασίζει να το εκμυστηρευτεί στην αδερφή Αλοίσιους.

Η αδερφή Αλοίσιους, που στηρίζει την εκπαιδευτική της προσέγγιση πάνω στη δύναμη του φόβου και της πειθαρχίας, θα αναλάβει τη διαλεύκανση του γεγονότος, πιέζοντας τον ιερέα να παραδεχτεί την ιδιαίτερη σχέση του με τον μαθητή - χωρίς καμία απόδειξη με μόνο σύμμαχο τη βεβαιότητα της και την αδιάλλακτη στάση της για την ενοχή του πατέρα Φλύν.

Η αδερφή Τζέιμς όμως, πείθεται για την αθωότητα του ιερέα και αρχίζει να έχει αμφιβολίες ενώ, η αδερφή Αλοίσιους εμμένει αμετακίνητη στην σκληρή αρχική της στάση. Οι καταστάσεις θα περιπλεχτούν ακόμη περισσότερο με την εμφάνιση της μητέρας του μικρού μαθητή.

 «Μια διάχυτη αβεβαιότητα συνοδεύει τους θεατές σε ένα προκλητικό μυστήριο, όπου δύο καλόγριες, ένας ιερέας και η μητέρα του μικρού μαύρου μαθητή έρχονται αντιμέτωποι με τα βασικά τους πιστεύω, παλεύοντας με κρίσεις και ετυμηγορίες. Πουθενά δεν υπάρχει λύση, κάθαρση ή απόδειξη. Όλα είναι στις σιωπές, στις εικασίες, στα βλέμματα, στα αγγίγματα…στα πρόσωπα».


Το θεατρικό έργο του John Patrick Shanley έκανε την πρεμιέρα του στο Μπρόντγουει το 2004, προκάλεσε ενθουσιώδεις κριτικές, τιμήθηκε με τα βραβεία Pullitzer, Tony και Drama Desk Award και άλλα. Το 2008 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία, με πρωταγωνιστές την Μέρυλ Στρήπ και τον Φίλιπ Σέυμουρ Χόφμαν σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Απόδοση : Μαρλένα Γεωργιάδη
Σκηνοθεσία : Γιώργος Μιχαηλίδης
Σκηνικά – Κοστούμια : Αγνή Ντούτση
Μουσική : Αντώνης Μιχαηλίδης
Φωτισμοί : Σπύρος Κάρδαρης

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Γιώργος Χριστοδούλου, Δήμητρα Χατούπη, Ξανθή Γεωργίου, Νίκη Σερέτη

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Τετάρτη : 19:00 λαϊκή απογευματινή
Πέμπτη : 21:15
Παρασκευή : 21:15
Σάββατο : 19:00
21:15
Κυριακή : 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική Είσοδος : 22 €
Φοιτητικό : 15 €
Λαϊκή : 15 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 110 λεπτά

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009, 01:45