Ανακαινίζονται οι εγκαταστάσεις του παραδοσιακού ελαιοτριβείου Αρμένων Ρεθύμνου και μετατρέπονται σε εκθεσιακό χώρο μετά από σχετική σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης.

Το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο είναι διώροφο, επιφάνειας 245,73μ2, ιδιοκτησίας του Δήμου Ρεθύμνης, και βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 180,07μ2 στον οικισμό των Αρμένων. Μεταξύ άλλων, θα αναβιώνει την διαδικασία παραγωγής του λαδιού με παραδοσιακό τρόπο. Η μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 550.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 καθώς και από πόρους του δήμου Ρεθύμνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, το διώροφο ελαιοτριβείο γνώρισε έντονη δραστηριότητα κατά την ύστερη ενετική και οθωμανική περίοδο, ενώ διέθετε χώρο παραγωγής και επεξεργασίας της πρώτης ύλης της ελιάς, με τσιμεντένιες σκάφες συλλογής του καρπού, του πολτού της ελιάς, του λαδιού, τον βασικό μηχανισμό με τις μυλόπετρες ασβεστόλιθου, το φούρνο και το πατητήρι, το οποίο εξυπηρετούσε την κατοικία του ιδιοκτήτη που βρίσκονταν στον πρώτο όροφο, καθώς και τα ξύλινα δοκάρια. Ο δεύτερος χώρος στο ισόγειο λειτουργούσε ως αποθήκη κι ήταν εξοπλισμένος με τα πυθάρια αποθήκευσης του λαδιού. Πριν από μία δεκαετία έγινε μια προσπάθεια από το δήμο, για τη διάσωση του παραδοσιακού αυτού κτίσματος στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ρεθύμνης και του ΥΠΠΟΤ, με εργασίες αντικατάστασης της στέγης και υποστήριξης των λίθινων στοιχείων του. Ο Δήμος Ρεθύμνης κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικό μέρος της απαιτούμενης χρηματοδότησης, την οποία, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, θα συμπληρώσει από ίδιους πόρους προκειμένου «το αξιόλογο αυτό στοιχείο της παραδοσιακής μας κληρονομιάς να διασωθεί και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που θα προσφέρει στον επισκέπτη το ξεχωριστό βίωμα της νοερής συμμετοχής στην παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής ελαιολάδου».

Εκτός από το τμήμα παραγωγής λαδιού, στον εκθεσιακό χώρο θα λειτουργούν, τμήμα ενημέρωσης με χώρο σεμιναρίων, διαδραστική οθόνη, infokiosks, έκθεση σκευών που αφορούν την ελιά και το λάδι στο πέρασμα των χρόνων, video wall και φωτογραφικό υλικό, αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη, υπαίθριο cafe με πέργκολα και mini bar.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης