Απαλλοτρίωση αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ στον Κεραμεικό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011, 08:39
Απαλλοτρίωση αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ στον Κεραμεικό

Για την έγκριση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή εξαγοράς ακινήτου του πρώην αμαξοστασίου ΗΛΠΑΠ Α.Ε γνωμοδότησε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.).

Η απαλλοτρίωση, ύψους 3.000.000 ευρώ και συνολικής έκτασης 4,5 στρεμμάτων στη συμβολή του πεζόδρομου της Ερμού με την οδό Παναγή Τσαλδάρη, εντάσσεται στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, από τον Κεραμεικό έως την Ακαδημία του Πλάτωνος.

Μερικούς μήνες πριν από το Κ.Α.Σ. ενέκρινε ομόφωνα, την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής και τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον, έχει εγκριθεί η πρόταση δημιουργίας αρχαιολογικού περιπάτου, από τον χώρο Κεραμεικού μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η μετατροπή της περιοχής, ιδιαίτερα το βράδυ, σε μια ασφαλή γειτονιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Παράλληλα, προτείνονται απαλλοτριώσεις στις ζώνες πρασίνου γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Μέσα στο γενικότερο σχέδιο προβλέπεται και η δημιουργία του μεγάλου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

Επίσης, το Κ.Α.Σ. έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα για την απαλλοτρίωση ακινήτου στην οδό Μυκάλης όπου ανακαλύφθηκε νέο Δημόσιο Σήμα, δηλαδή νεκροταφείο της πόλης των Αθηνών που θάβονταν ήρωες και επιφανείς Αθηναίοι.

Το Δημόσιο Σήμα χρονολογείται ανάμεσα στον 3ο και 4ο αιώνα π.Χ., ενώ η ανακάλυψή του πρόσθεσε νέα στοιχεία στην ιστορία της περιοχής.

Το 1997, στις εκσκαφές για την ανέγερση μικρού θεάτρου στον Κεραμεικό αποκαλύφθηκαν στην οδό Σαλαμίνος ταφικά μνημεία και πολυάνδρεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Στην περιοχή υπάρχουν περισσότερα από εκατό σημεία στα οποία έχουν βρεθεί ταφικά μνημεία.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011, 08:53